ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Защо жилищата в София поскъпват?

Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи, ИмоТиТе, 14.04.2019

21:30 | 14 април 2019
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В момента има дефицит на пазара на жилища, като предлагането е по-малко от търсенето. Поради това цените постоянно се увеличават. Това каза Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи, в предаването "ИмоТиТе" с водещ Христо Николов.

Всяка година в София идват да живеят 15 хил. души, коментира той.

"Статистиката показва, че голяма част от населението, което напуска страната, е от провинцията. Това са т.нар. сезонни работници от малките градове и образованите млади хора, които си намират поприще в Западна Европа".

От 2003 г. жилищата в София са поскъпнали с точно 100%, заяви Шопов.

"Това е ръст от 7% на година. В момента търсенето продължава да е по-голямо от предлагането. Поради това цените продължават да се увеличават".

В предаването гостува и Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net.

"Imoti.net е първата българска платформа за обяви за недвижими имоти. Каузата ни е да помогнем на потребителите да намерят коректните компании. По този начин помагаме на потребителите да се ориентират в един бизнес, който не  е регулиран".

Пазарът на имоти в България се разраства, коментира тя.

„Сделките се увеличават, цените нарастват. В такъв етап се появяват много агенции и брокери, което затруднява потребителите. Използваме технологиите, за да помогнем на потребителите да се ориентират“.

В сайта може да се провери кои брокери са доверени.

„Това е знак, който поставяме на брокерите, след като сме проучили тяхното портфолио, техните услуги и начина, по който работят“.

Вижте цялото предаване във видеото.