ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Пазете архитектурата! Включително от нормативната уредба

Арх. Вержиния Николова, управител на „Конструктив България“, ИмоТиТе, рубрика "Архитектите говорят", 27.08.2023 г.

16:13 | 28 август 2023
Обновен: 16:30 | 28 август 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Нормативната уредба в областта на архитектурата, устройството на територията и застрояването е изключително усложнена в България. Съставена е от множество книжки, изисквания, тълкувателни писма, с които разполага определена група архитекти, както и разнопосочна съдебна практика. Оказва се, че нормативната уредба в тази дейност не е математика и 2 плюс 2 в отделните райони и градове дава различен резултат. Това заяви арх. Вержиния Николова, управител на „Конструктив България“, в рубриката "Архитектите говорят", част от предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Има изключително субективен фактор на одобряващия орган, с който архитектите трябва да се съобразяваме и това ни затруднява много, добави гостът.

„Голям български юрист беше казал: „Пазете правото! Включително и от закона.“ За съжаление, архитектите трябва да пазим архитектурата, включително и от нормативната уредба.“

Вместо да влагаме нашия креативизъм в качествена архитектура, ние се борим с нормативната уредба. Затова е нужна сериозна реформа. Законите и наредбите трябва да се опростят и обединят, особено що се отнася до отстоянията между сградите, обемните решения и начина на обявяване. Субективният фактор на одобряващия орган трябва да се минимализира, обясни арх. Николова.

Архитектурата за повечето хора е само една добра визия, но тя е много повече. Архитектурата е жив организъм, който трябва да функционира правилно и ролята на архитекта е да съчетае основната функция на сградата с всички нормативни, конструктивни и технически изисквания, обясни събеседникът.

Функционалност, генетика и екология са трите основни принципи, заложени в проектите на „Конструктив България“.

„На първо място е функцията. Една сграда се създава с определени нужди и основната й цел е да могат хората да осъществяват безпрепятствено тези нужди. Един архитект трябва да обича много хората, за да създава добра архитектура.“

Принципът на генетиката обединява множество решения, които обслужват естествените нужди на хората за здравословен начин на живот. Акцентите там са два: близостта до природата и възможността за социални контакти. Когато се откъснем от природата и водим изолиран живот, това влияе на нашата имунна система, обясни арх. Вержиния Николова.

И допълни: „Пандемията ни показа, че изолирането на хората един от друг създава психологически проблеми. Затова в една жилищна сграда трябва да се създаде социална среда, в която хората да почиват, но и да се срещат един с друг.“

„Никога не бих направила компромис с функцията на сградата. До голяма степен начинът ни на живот зависи от възможностите, които дава една сграда. Не бих направила компромис и с природната среда в сградата. Зелените площи са залегнали във всички наши проекти.“

Един от актуалните проекти на „Конструктив България“ е жилищен комплекс „Диагонали“, който се намира в столичния жк „Левски В“ близо до бъдеща спирка на метрото. Проектираме едностилови сгради, хармонично свързани една с друга, с озеленени дворове, като съвсем скоро ще започне строителство на първата сграда. Държим много на качествените звукоизолация, топлоизолация и хидроизолация, каза Николова.

Повечето купувачи в „Диагонали“ до момента са българи, живеещи в чужбина. „Те оценяват сградата и си избират жилище по архитектурата“.

Друг нов проект на компанията е „Синевир“, който ще бъде реализиран в района на с. Герман над Околовръстното шосе. Жилищата вече се предлагат на пазара със специалната инвестиционна програма на компанията.

„Нашите клиенти се впечатляват много от подземния достъп до всяка сграда. Теренът на „Синевир“ е изцяло пешеходен, без автомобилно движение, а до всяка кооперация се стига или директно от общинската улична система, или чрез подземни връзки. Мястото е уникално и с растителността си – 20-30-годишни дървета, които ние ще запазим, за да създадем паркова среда.“

В „Синевир“ прилагаме концепцията за 15-минутните градове, с уточнението, че в случая са 5-минутни. В комплекса ще има зона за обществено обслужване, която ще предложи всички необходими услуги на обитателите – супермаркет, търговски площи, зоомагазин, салон за красота и др., обясни гостът.

В комплекса ще бъдат приложени и принципите на cohousing, при която група хора инвестират заедно в един обект. Програмата дава възможност за ранно закупуване на застроена площ на цени, близки до себестойност, тоест купувачите ще станат съинвеститори в комплекса.

Вижте целия разговор във видеото!

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук!