ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Инж. Орлин Илиев: В Белгия зелените покриви са задължителни при повечето нови сгради

инж. Орлин Илиев, съучредител и член на Българската асоциация за изолации в строителството, ИмоТиТе, 20.08.2023 г.

08:00 | 23 август 2023
Обновен: 15:40 | 30 август 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В Брюксел от няколко години има задължение за оформяне на зелено покривно пространство при всеки жилищен и офисен проект, било то държавен или частен, с плосък покрив над 100 кв. м. Освен това всяка нова сграда трябва да е с почти нулево потребление на енергия, както и да има фотоволтаици на покрива. Това заяви инж. Орлин Илиев, съучредител и член на Българската асоциация за изолации в строителството, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

В Германия има специални данъчни облекчения за това, че зелените покриви задържат вода при силни дъждове и така намаляват риска от претоварване на канализационната мрежа. А в Париж още преди няколко години бяха изпълнили целта си от 1 млн. квадратни метра зелени покриви, каза събеседникът. И допълни, че в България няма нормативен акт, който да подпомага и насърчава реализацията на озеленени покриви.

„Зелени покриви се правят от САЩ до Нова Зеландия, като водещи страни в налагането им са Германия, Нидерландия и Франция.“

Бих искал да видя в България масово реновиране на стари, съществуващи покриви, което да е съпътствано с увеличаване на топлоизолацията. Това са покриви, които не са предвидени да поемат голямо натоварване. При тях са възможни само леки екстензивни покриви със седуми или сукулентни растения, при които натоварванията започват от 45-50 кг/кв. м във водонапито състояние, обясни Илиев.

Инж. Орлин Илиев е автор на първото в България „Ръководство за проектиране и изпълнение на зелени покриви и паркинг-покриви“, а мащабните му проекти са в „София Ринг Мол“ и ваканционно селище Oasis Resort до с. Лозенец.

Допустимото натоварване на покрива и възможността за напояване са най-големите предизвикателства, които могат да се появят в процеса на проектиране и изграждане на зелен покрив, каза още специалистът.

„Всеки разумен клиент би разбрал ползата от това да се задържи безплатната дъждовна война на покрива до корените по устойчив начин, вместо да се плаща постоянно за автоматично напояване. В това е и тайната на зелените покриви – в баланса между задържането по устойчив начин на колкото се може повече безплатна, чиста вода и в същото време бързото оттичане на водата, която е в повече, за да няма преовлажняване на субстрата, а оттам и на растителността.“

Най-важното за един зелен покрив е правилната направа на хидроизолация и постоянната й защита по време на цялото изпълнение. Всеки зелен покрив е първо покрив и после зелен, каза събеседникът. Освен това корекцията на грешки и наранявания по време на работата са много трудни и цената им е висока.

За дълготрайността на зеления покрив от голямо значение е и правилният дренажен композит, който да отвежда водата по максимално сигурен начин десетилетия напред, а не само за 1-2 години. Дренажният композит се състои от дренажна мембрана, полистирен със залепени отгоре и отдолу два слоя геотекстил като защитен и филтърен слой.

„Водозадържащият слой трябва да е от хидрофилна минерална вата – и при тежките интензивни покриви, и при леките екстензивни.“

Тема на разговора беше и Световният конгрес за зелена инфраструктура, който се проведе неотдавна в Берлин. На тези събития отдавна никой не говори за ползите от зелените покриви и фасади, тъй като за това се е говорило преди 25-30 години, сподели събеседникът.

Колко струва един зелен покрив?

Вижте целия разговор във видеото!

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук!