ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Микс от фактори доведе до спад на жилищните цени в 15 страни от ЕС

Иван Велков, председател на FIABCI България, ИмоТиТе, 9.04.2023 г.

18:03 | 10 април 2023
Обновен: 18:18 | 10 април 2023
Автор: Екип на Bloomberg

Комбинация от фактори доведе до спада на жилищните цени в 15 страни от Европейския съюз. Сред тях са повишението на основните лихви и оттам на лихвите по ипотечни кредити, високата инфлация, която влияе отрицателно на покупателната способност на населението, очакванията за забавяне на икономиката, войната на границите на Европа и като цяло неспокойната и турбулентна геополитическа обстановка, която се отразява първо на инвестиционния пазар, а оттам и на крайните потребители. Това заяви Иван Велков, председател на българското поделение на Международната федерация за недвижими имоти (FIABCI България), в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Данните на Евростат показват, че имотният пазар в ЕС като цяло обърна посоката в края на 2022 г. Цените на жилищата намаляват в 15 от общо 27 страни в единната общност през четвъртото тримесечие на м.г. спрямо третото. В други 10 държави цените все още отбелязват леко увеличение, вкл. и в България с минималните 0,4%, но тенденцията навсякъде е ръстът да намалява, с изключение на Хърватия, която се присъедини към еврозоната в началото на 2023 г. В Италия цените са без промяна, а за Гърция няма данни в Евростат. Средно в ЕС цените на жилищата намаляват през четвъртото тримесечие с 1,5%, а в еврозоната - с 1,7%.

Събеседникът коментира факта, че в Швеция жилищата поевтиняват в две последователни тримесечия с по над 3%, а според анализ на Danske bank цените ще отбележат спад с 25% спрямо върховите стойности и ще се върнат на предпандемичните нива. Основна причина за това са очакванията за допълнително затягане на монетарната политика от Шведската централна банка.

„Когато се появят публични коментари за затягане на дисциплината от централните банки, за рестрикции при ипотечното кредитиране, това моментално стига до всички участници на тези пазари и се получава естествен отлив. А когато спада активността на пазара, с известен процент спадат и цените. Щеше да е изключително странно, ако в тази обстановка цените продължаваха да растат“.

В Германия цените на жилищата също отбелязват спад в две поредни тримесечия (-1% през третото и -5% през четвъртото).

Средните цени в Германия се влияят и от сделки с имоти, които не са предвидени за пазарна реализация на максимална цена и могат да бъдат използвани преди пазарът да достигне до фаза „прегряване“, коментира Иван Велков. Местните власти разполагат с инструменти за регулация, без това да пречи на частната инициатива. В Германия и други западни държави е развит сегментът на социалните жилища, които се продават на други пазарни нива, но влизат в общата статистика, допълни той.

Контрастът между новите и старите сгради вече започва да става много отчетлив в цяла Европа и това се отразява и на цените. Затова при избор на имот все повече ще се прави разлика между качеството в отделните сгради – това ще стане необратима тенденция, смята Велков.

„Тенденциите на имотния пазар в Европа не се отразяват веднага в България, а след 6-8 месеца. У нас отсъства развит, професионален пазар на наемни отношения, който се явява балансьор. На българския пазар липсват и големи институционални инвеститори, които са собственици на много жилища за отдаване под наем. Те действат антициклично в моменти на драстичен спад или драстичен ръст. При нас цените на имотите в огромна степен се влияят само от покупко-продажбите, а не от тяхното дългосрочно и ефективно използване като активи.“

Гостът заяви, че не е реалистично да се очакват ръстове на имотния пазар през 2023 г. предвид тенденциите в края на м.г. Промените в нагласите на крайните потребители ще накарат предприемачите да търсят по-добри решения и повече аргументи при продажбата им, допълни председателят на FIABCI България.

В следващите години ще настъпи дълга и окончателна зима за тези предприемачи, които не знаят какво правят на пазара, които строят „пет за четири“ и продават в суматохата, без да изпълнят ангажиментите си. Ако те изчезнат, пазарът ще се нормализира в рамките на месеци. Това го казвам и с упрек към мои „колеги“, които в търсенето на сделка на всяка цена са готови да спестят част от аргументите – нещо, което би трябвало да изчезне рано или късно от нашия пазар, заяви Иван Велков.

„Нелоялните предприемачи ще ги отсее самият клиент. Няма по-сериозен фактор от информирания и образован краен потребител, който знае какво търси и иска. България е на прага на революция в това отношение.“

Защо инвестиционните сделки с бизнес имоти в Германия са на най-ниско ниво от 2010 г.? Защо европейският имотен сектор е най-нехаресваният от фонд мениджърите в новото проучване на Bank of America?

Вижте целия разговор във видеото!

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук!