ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Геновева Христова: Създаваме първия международен хотелски бранд от България

Геновева Христова, управляващ директор в Ligna Group, ИмоТиТе, 29.01.2023 г.

21:21 | 29 януари 2023
Обновен: 21:22 | 29 януари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В бизнеса постоянно трябва да намираш нови предизвикателства иначе по-добре да спреш. През тази година ние планираме да създадем български хотелски бранд, който ще изкараме и на международните пазари. Брандът ще е насочен към по-малки семейни хотели, като по проекта работим с група колеги, които са много добри в дигитализацията на услугите. Това съобщи Геновева Христова, управляващ директор в Ligna Group, в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Идеята е да оптимизираме разходите на хотели, които не са част от голяма международна верига и трудно оцеляват, както и да решим няколко проблема, с които се сблъскват. Липсата на работна ръка ще компенсираме с contactless технологии, при които няма нужда от рецепционисти (бел. ред. - гостите сами ще се чекират).

„Ще въведем безконтактен достъп до стаите (вместо ключ се използва смартфон или друго решение) и дистанционно управление на техниката, осветлението и отоплението в смарт стаите. Ще заложим и на cashless (безкасови плащания), както и на оптимизация на работата с букинг платформи. Всичко това ще бъде обединено в едно решение.“

Проучване на McKinsey Global Institute показва, че hospitality секторът е третият най-слабо дигитализиран след строителството и селското стопанство. Това дава огромни възможости на България. Ако съчетаем нашия опит и ноу-хау в хотелите с развитите ИКТ услуги в страната, може да се получи нещо много интересно, обясни събеседникът.

Трябва да използваме и глобалните тенденции в сектора, свързани с т.нар. bleisure туризъм (бел. ред. - комбинация от business и leisure пътувания) и дигиталното номадство, каза още гостът.

За 20 години на пазара в Ligna Group сме обзавели над 30 000 хотелски стаи в Европа. Щастлива съм, че през тези години не се разделихме с бизнес партньора ми Анелия Касабова и сега сме по-силни отвсякога, каза Геновева Христова.

„Запознахме се с Анелия в залата за аеробика и спортът винаги е съпътствал нашата дейност. Хъсът, дисциплината и енергията са много важни за нас. А първият ни договор с хотел беше свързан със Световното първенство по футбол в Германия през 2006 г.“

В началото видяхме, че нашите страхотни производители на мебели не знаят как да се продават в чужбина. Двайсет години по-късно мога да споделя, че българските предприемачи все още нямат нужното самочувствие да водят преговори, да отстояват продукта си и да се продават на световните пазари, коментира Христова.

В бизнеса трябва да си решителен и дързък, да не отлагаш, тук важи принципа „бърз или мъртъв“.

„Един от уроците, които научихме за тези 20 години, е да не сме толкова наивни – да проверяваме по-добре партньорите и колегите, с които работим, да не се доверяваме толкова лесно.“

Най-важно е да сформираш екип от съмишленици и съм много щастлива, че в компанията виждам едни блестящи очи на хора, готови да се преборят с всяко предизвикателство. И не на последно място – не трябва да се вземаш много на сериозно, каза Геновева Христова.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.