ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Що е то управление на строителни инвестиции?

Арх. Вержиния Николова, управител на Konstruktive, ИмоТиТе, 10.07.2022

15:05 | 11 юли 2022
Обновен: 18:01 | 11 юли 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Засега не сме притеснени от евентуално негативно развитие на имотния пазар в България, свързано с предстоящото увеличение на основните лихвени проценти от Европейската централна банка и поскъпване на жилищните кредити. Това заяви арх. Вержиния Николова, управител на Konstruktive, в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Компанията е разработила програма за управление на строителни инвестиции, при която лица с малък капитал могат да се превърнат в строителни предприемачи, като станат съинвеститори в проект за жилищна сграда. Изискването към лицата e да инвестират минимум 10 000 евро. Целта е да постигнат определена доходност, след като проектът бъде реализиран.

Инвеститорите имат и опция да придобият жилище в сградата на цена, близка до себестойност, като по думите на арх. Николова интересът към тази възможност е голям.

„Ако пазарът на недвижими имоти влезе в негативен сценарий като през 2008 г., инвеститорите, закупили жилища, могат да ги запазят, да ги довършат и да ги отдават под наем до момента, в който пазарът се възстанови.“

От 2021 г. динамиката в цените на строителните материали е най-голямото предизвикателство за предприемачите в сектора. „Инфлацията не ни притеснява. Част от жилищата в бъдещата сграда ще бъдат продадени по инвестиционната програма – една трета или най-много една втора, а другите апартаменти ще бъдат пуснати на свободния пазар и те ще поемат евентуални неприятни изненади с цените на строителните материали,“ обясни гостът.

„Когато обмисляхме правната рамка на инвестиционната програма, разгледахме варианти за създаване на акционерно дружество и за съдружие (ООД). В крайна сметка се спряхме на вариант, при който инвеститорите стават собственици на идеална част от парцела и на определена разгъната застроена площ от правото на строеж.“

Първите проекти на компанията по инвестиционната програма ще бъдат в столичните комплекси „Дружба“ и „Левски“. Цените на парцелите там са между 60 и 100 евро/кв. м от бъдещата РЗП на сградата, обясни арх. Николова.

За нас са привлекателни развиващите се райони, където все още има много незастроени терени. Това ни помага да направим цялостна урбанизирана среда, допълни тя.

Вижте целия разговор във видеото!

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук!