ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Германска компания купи предприятие за фасадни елементи в Русе

Групата „Линднер“ придоби базата на „Прециз-Ал“ в дунавския град

19:29 | 1 юли 2019
Германска компания купи предприятие за фасадни елементи в Русе

Германската група „Линднер“ придоби производствената база за фасадни елементи в Русе, която преди беше собственост на „Прециз-Ал“. Става въпрос за предприятие в Източната промишлена зона на града. За сградите и близо 6 дка прилежащ терен са платени близо 3 млн. лв., сочи справка в имотния регистър.

Плановете на новия собственик включват разширение на производствената база чрез строителство на нова индустриална сграда в съседство. Подробности за инвестицията разкри Вероника Линднер, председател на надзорния съвет на „Линднер“ АГ, в специализираното предаване „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Изграждането на новия цех ще започне след приключване на проектирането – до края на 2019 г. или догодина. Фасадните решения, които ще се правят в дунавския град, ще бъдат за всякакви сгради и ще са предназначени както за местния пазар, така и за чужбина. Групата има подобни предприятия в Германия и Англия.

Миналата седмица представители на „Линднер Груп“ в България се срещнаха с кмета на община Русе Пламен Стоилов и неговия екип. След разговорите бе съобщено, че предстоящата инвестиция ще бъде в размер на 13 млн. евро и ще осигури близо 200 нови работни места.

В новата производствена база ще се произвеждат всички компоненти на сградната обвивка, включително специално разработени решения за индивидуални фасади, съобщи Вернер Хофман, управител на „Линднер България“.

„Разполагайки с квалифициран персонал с богат опит в проектирането, производството и монтажа, ние искаме да се развиваме експанзивно и непрекъснато да увеличаваме обема на продукцията си“, добави Мария Попова, прокурист на компанията.

Фирмата иска да предложи програма за обучение в България, която да осигури разширяване на екипите й от специалисти по цял свят. Представителите на германската компания подчертаха, че са се спрели на Русе заради стратегическото местоположение на брега на р. Дунав, близостта до Румъния, както и наличието на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и професионални гимназии.

В последните години Русе си връща славата на един от промишлените центрове на България. Сред по-големите инвеститори са френската компания „Монтюпе“, която произвежда автомобилни части, както и „Керос България“, производител на подова и стенна керамика. Друг доставчик на авточасти – германската компания „ВИТТЕ аутомотив“, неотдавна открива разширената си производствена база в Русе.

Още едно германско дружество - „Бадер“, ще разкрие до 700 нови работни места в Русе. Инвеститорът е сред водещите компании в света за автомобилен интериор, като клиенти са му BMW, Mercedes, Audi и др. Компанията планира да обособи у нас фабрика за луксозно покритие на автомобилни седалки и щамповане на елементи. Целта е производството да стартира през втората половина на 2019 г.