Едва излязла от дълговата криза, Гърция е застрашена от изменението на климата

Гърция въвежда закон за климата, забраняващ колите на изкопаеми горива от 2030 г.

10:31 | 7 ноември 2021
Обновен: 12:32 | 7 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Разхождайки се по крайбрежието на село Неа Ираклия, където е ходил да плува като млад, Джордж Перперис посочва мястото, където някога е имало плаж, сега потопен от морска вода.

"Тук имаше 20-метров плаж, който напълно изчезна“, разказва 59-годишният Перперис пред "Ройтерс". "Събираха се семейства, за да поплуват, а рибарите слагаха мрежите си“.

Ускоряващата се ерозия на крайбрежието поради изменението на климата представлява екзистенциална заплаха за места като Неа Ираклия в западен Халкидики, полуостров с буйни гори и златни пясъци в Северна Гърция, който живее от туризма.

Регионът беше един от най-тежко засегнатите от финансовата криза, която опустоши Гърция от 2010 до 2018 г., свивайки икономиката с една четвърт и хвърляйки мнозина в бедност.

Сега въздействието на повишаващите се температури, непредсказуемото време и ускоряващата се ерозия на крайбрежието върху ключови сектори като туризма и селското стопанство може отново да застраши финансите на най-задлъжнялата страна в Европа.

"Годините на кризата бяха наистина трудни, много магазини бяха затворени и туризмът намаля. След това дойде COVID“, казва Перперис, пенсиониран механик и лидер на местната общност.

"Но изменението на климата може да е по-лошо. Какво ще прави един турист тук, ако не остане нито един плаж?"

Експертите казват, че крайбрежната ерозия на Халкидики, която привлича около 10% от годишните 30 милиона посетители на Гърция, се е засилила през последните години.

Агенция, създадена преди две години в Солун, наблюдава явлението с помощта на сателитни снимки, морски сензори и алгоритми. В региона са идентифицирани осемнадесет области, които властите наричат ​​"червени точки“, които показват силна уязвимост на крайбрежието.

неа ираклия

"За съжаление можем да видим региони, в които ще имаме сериозни проблеми по крайбрежието“, каза Костас Джутикас, заместник-префект по околната среда в Централна Македония. "Виждаме как плажовете буквално изчезват." 

Управление на дълга

Преди пандемията туризмът представляваше около една пета от икономиката на Гърция и подобен дял от работните места, като спечели приходи от 18 милиарда евро през 2019 г.

Икономистите предупреждават, че предизвикателствата, породени от изменението на климата - странни метеорологични модели, приливи, наводняващи плажове, горещо лято и намаляване на валежите - могат да представляват значителна пречка за потенциала за растеж на Гърция.

Изследването на Централната банка на Гърция от 2009 г., най-новото налично, показа, че цената на бездействието по отношение на изменението на климата за гръцката икономика надхвърля 700 милиарда евро до 2100 г., което представлява спад от 2% в националното производство всяка година. В него се казва, че действията за адаптиране могат да намалят разходите с 30%, а политиките за смекчаване с още 30%. Актуализиран отчет ще бъде готов след няколко месеца.

С публичен дълг, оценен на 196,6% от БВП, Гърция е най-задлъжнялата икономика в еврозоната, което прави от жизненоважно значение страната да може да поддържа растеж, за да продължи плащанията.

"Важно е да се осъзнае, че Гърция трябва да бъде в челните редици на страните, които инициират политики за смекчаване на последиците“, казва Ставрос Зениос, професор в Кипърския университет и нерезидентен сътрудник в мозъчния тръст Bruegel. "За страни като Гърция очакваният темп на растеж на БВП може да спадне до една трета до края на века от това, което е днес."

Янис Стурнарас, управителят на централната банка на Гърция, каза пред "Ройтерс", че финансите на страната са управляеми.

Плащанията на лихви по планината от дълг - повечето от тях рефинансирани при много ниски проценти от около 1,5% - представляват по-малко от 3% от националното производство годишно. Темповете на растеж трябва да надвишават разходите по заемите, казва Стурнарас.

неа ираклия

Но докато световните лидери се срещат в Глазгоу за глобалната климатична конференция COP26, Стурнарас се притеснява, че не се прави достатъчно за справяне с най-вредните последици от глобалното затопляне.

"Това не е само теория или академичен проблем, това се случва с нас сега и се страхувам, че светът не прави достатъчно“, казва Стурнарас. "Хоризонтът е толкова далечен, че никой не мисли, че трябва да предприемем действия сега, за да разрешим това, което ще се прояви най-вече след 50 години." 

Пожари и непредсказуемо време

Това лято Гърция вече видя какво може да донесе едно по-топло бъдеще, като хиляди хектари гори горяха в продължение на дни в горски пожари, които обхванаха покрайнините на Атина и други райони.

Работейки по сценарий за покачване на температурата с 2,5 градуса по Целзий до 2046-2065 г. в сравнение с 1971-2000 г., екип от Атинския университет прогнозира, че дните на горещи вълни - определени като най-малко 3 дни с температура над 40 градуса - ще се увеличават с 15-20 дни годишно до 2050 г., докато валежите ще намалеят с 10% до 30%.

Учените предупреждават, че морското равнище може да се повиши с 20 до 50 см за същия период. Това може да направи 16 000 км от бреговата линия на Гърция уязвима - една трета от населението живее на разстояние до 2 км от брега и 90% от туристическата инфраструктура на страната се намира в крайбрежните зони.

пожари гърция

Все по-често се очакват и прояви на екстремно време.

В нощта на 11 юли 2019 г. най-малко седем души загинаха и повече от 100 бяха ранени при краткотрайна буря със "суперклетка“, която удари район недалеч от Неа Ираклия.

"Разбира се, че всичко е свързано със смущенията в климата“, каза Христос Зерефос, професор в Атинската академия и експерт по климата. "Ако не се направи нищо за стабилизиране на климата, такива явления само ще продължат и ще се увеличават през следващите години“. 

Първи климатичен закон

Междувременно, Гърция въведе първия си закон за климата, с акцент върху нисковъглеродната енергия, докато премиерът Кириакос Мицотакис засилва усилията си за справяне с последиците от глобалната екологична криза, предаде Bloomberg.

Премиерът очерта своите "амбициозни“ цели на заседание на кабинета в четвъртък, включително забрана за продажба на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г. Макар че законът е бил отдавна планиран, екстремните метеорологични явления тази година поставиха уязвимостта на Гърция в остър фокус.

Мицотакис посочи в понеделник, че страната е готова да одобри законодателството на фона на усилията на Европейския съюз за постигане на климатичен неутралитет до средата на века. 

Гръцкият закон също така гласи, че всички нови таксита и една трета от новите коли под наем в двата най-големи града в страната - Атина и Солун - трябва да бъдат хибриди или електрически превозни средства от 2025 г. В жилищния сектор законодателството въвежда забрана за нафтови печки във всички новопостроени имоти от 2023 г. в райони, където "мрежата за природен газ е достатъчна“.