Как да спасите света от екологична катастрофа, ако сте свръхбогати

Средният въглероден отпечатък на човек, който попада в ​​прословутия 1% от най-богатите в света може да бъде 175 пъти по-голям от този на някой от най-бедните 10% от населението

19:05 | 11 октомври 2021
Обновен: 20:12 | 11 октомври 2021
Автор: Георги Карамфилов
Как да спасите света от екологична катастрофа, ако сте свръхбогати

Богатите хора не само имат по-пълни банкови сметки и по-пищен начин на живот от нас - те също имат по-голям въглероден отпечатък.

Колкото повече неща притежавате и колкото повече пътувате, толкова повече изкопаеми горива се изгарят и повече парникови газове се отделят в атмосферата.

Пътуванията до различни държави, покупката на луксозни стоки, поддръжката на топлината в големите имения, както и шофирането на супер мощни и скъпи коли - всичко това има въглероден отпечатък.

Oxfam изчислява, че средният въглероден отпечатък на човек, който попада в ​​прословутия 1% от най-богатите в света може да бъде 175 пъти по-голям от този на някой от най-бедните 10% от населението. Проучванията показват също, че бедните страдат най-много от изменението на климата.

Но някои твърдят, че богатите могат да направят най-много за справянето с климатичните промени. Ето как биха могли да допринесат.

Харчи парите си отговорно

Покупките на най-богатите хора в света имат много по-голямо значение за борбата с изменението на климата, отколкото тези на повечето хора.

Илона Ото и нейните колеги от Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата изчисляват, че типичното „свръхбогато“ домакинство от двама души (което те определят като имащо нетни активи над 1 милион долара, с изключение на основния им дом) има въглероден отпечатък от 129 тона CO2 годишно. Това е около 65 тона CO2 годишно на човек, което е над 10 пъти повече от средното за света.

Ото отбеляза, че тъй като извадката в проучването е малка, защото няма чак толкова много супербогати хора в света, статистиката е достатъчно представителна. „Вероятно нашите оценки са дори по-щадящи от истинските емисии на милионерите“, казва тя.

„Що се отнася до избора за начин на живот, богатите могат да се променят много“, казва Ото. "Например поставянето на слънчеви панели на покривите на къщите им. Те също могат да си позволят електрически автомобили и най-доброто би било, ако избягват да летят с частните си самолети."

В проучването, за което Илона Ото говори, пътуването със самолет представлява повече от половината от отпечатъка на супербогата двойка.

Богатите хора също имат по-голяма гъвкавост да правят промени.

„Потребителят с високи доходи вероятно има достъп и е в състояние да си позволи по-благоприятни за климата продукти или продукция от местни производители“, твърди Том Бейли, който допринесе за новия доклад, който подчертава потреблението в градовете с високи доходи.

„Богатите градове и хората с високи доходи също имат ресурси да изпробват нови продукти, услуги и решения“, обясни той и добави, че имат капацитет да създадат пазар за по-устойчиви стоки.

Целомъдрие

Освен че избират за какво да харчат пари, богатите хора могат да избират в какви индустрии да инвестират - или да не инвестират.

Oxfam изчислява, че броят на милиардерите в списъка на Forbes с бизнес интереси в сектора на изкопаемите горива се е увеличил от 54 през 2010 г. на 88 през 2015 г., а размерът на богатството им се е увеличил от над 200 милиарда до над 300 милиарда долара.

Но има тенденция богатите инвеститори да продават акциите си в отраслите, увреждащи климата. Над 1100 организации и 59 000 лица, с общи активи на обща стойност 8,8 трилиона долара, са обещали да се освободят от активите си в бизнесите с изкопаеми горива чрез онлайн движението DivestInvest.

Сред тях е холивудският актьор Леонардо ди Каприо, който подписа обещанието от името на себе си и своята фондация за околна среда - както и група от други 22 заможни личности от Холандия, които обещаха да премахнат инвестициите си от топ компаниите, които се занимават с добив и преработка на изкопаеми горива.

Ако богатите се лишат от инвестициите си в замърсяващите индустрии, от малко може да се направи много. „Направихме няколко симулации, които показват, че с движението против инвестиции в проблемни за климата компании няма да има нужда всички да се откажат, за да намалим нетните емисии“, каза Ото. "Ако малцинството от инвеститори се откажат, другите инвеститори също няма да вкарват пари в тези активи с изкопаеми горива, защото ще се страхуват да не загубят парите си... дори ако не им пука за околната среда."

Богатството означава власт

Заможните хора не вземат само икономически решения, те могат да имат и политическо влияние. Те могат да финансират политически партии и кампании и да имат достъп до законодателите.

Ото твърди, че богатите хора могат да използват политическата си сила, за да предизвикат положителни промени в политиката за опазване климата.

"Хората с най-високи емисии, те имат и най-голямата власт да променят нещо", каза Ото. "Има толкова много изследвания за бедните, въздействието на изменението на климата върху бедните... цели за устойчиво развитие и т.н. Но когато става въпрос за действия, устойчивост и трансформация, бедните не могат да направят нищо, защото са заети с оцеляването.

"Но образованите, богатите и свръхбогатите, това е съвсем различен случай. Те имат пари и ресурси за действие и имат и контактите", обясни тя.

Финансирай научни проучвания

Богатите също могат да подкрепят изследванията на климата. През 2015 г. основателят на Microsoft Бил Гейтс отдели 2 милиарда долара от богатството си за финансиране на научноизследователска и развойна дейност в областта на чистата енергия.

През май група учени писаха до 100 богати благотворителни организации и семейства във Великобритания, за да поискат „извънредно увеличение“ на финансирането по екологични и климатични въпроси.

„Призоваваме Ви спешно да обмислите значителни инвестиции, за да предотвратите по-нататъшна екологична катастрофа - независимо дали чрез вашите лични инвестиции или вашата филантропия“, се казва в писмото.

Има много стимули за богатите да изискват действия в областта на климата: Неотдавнашен доклад на ООН предупреди, че забавянето на политиките в областта на климата ще струва на най-големите компании в света 1,2 трилиона долара през следващите 15 години.

Бъди модел за подражание

Свръхбогатите също могат да окажат влияние върху въглеродните емисии на други хора.

„Високият статус в нашите общества остава свързан с високото материално богатство“, каза Ото. "Това е стремеж да станете като много богатите и да имитирате начина на живот на хората, на които искате да приличате."

Например пътуването със самолет вече не е само лукс за свръхбогатите. Тази година нискобюджетната авиокомпания Ryanair беше единствената авиокомпания, която не използваше изкопаемо гориво. 

„Ние като общество трябва да търсим нови начини за водене на„ богат “живот, независим от материалното богатство“, каза Стефани Мозер от Университета в Берн в Швейцария, която установи, че въглеродният отпечатък на човек е по-добре демонстриран от дохода, отколкото техните екологични убеждения.

„Трябва да предефинираме богатството в нашите общества, така че да живеем„ добър живот “е възможно без високи емисии на парникови газове“, каза тя.