Модната индустрия напуска Азия заради натоварената верига за доставки

Тенденцията засяга голяма част от индустрията, тъй като натоварените линии на доставка доведоха до увеличаване на разходите и времето за доставка

08:32 | 1 октомври 2021
Обновен: 13:44 | 1 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Модни марки като Benetton все повече се отклоняват от глобалните вериги на доставки и евтини производствени центрове в Азия, в промяна, която може да се окаже трайно наследство от пандемията от COVID-19.

Италианският Benetton приближава производството до дома си, засилвайки производството в Сърбия, Хърватия, Турция, Тунис и Египет, с цел да намали наполовина производството в Азия от края на 2022 г., каза изпълнителният директор Масимо Ренон пред "Ройтерс".

Тенденцията засяга голяма част от индустрията, тъй като натоварените линии на доставка доведоха до увеличаване на разходите и времето за доставка, подкопавайки бизнес модела, който се оказа популярен през последните 30 години.

„Стратегическо решение е да има по-голям контрол върху производствения процес, а също и върху транспортните разходи“, каза той и добави, че групата вече е изместила над 10% от продукцията от страни като Бангладеш, Виетнам, Китай и Индия тази година.

„Днес контейнер за доставка, който преди струваше 1 200–1500 долара, може да струва 10 000–15 000 долара, без да е сигурно датата на доставка.“

Десетократният скок на разходите за морски превоз се дължи на недостига на налични кораби, каза Ренон, чиято компания реализира по-голямата част от продажбите си в Европа, но премести производството в страни с по-ниски заплати в началото на века.

Транспортният проблем разтърсва няколко компании в областта на облеклото и по-широката потребителска индустрия. Hugo Boss също се стреми да доближи производствените операции до своите пазари, например, докато Lululemon, Gap и Kohl казват, че ще разчитат повече на далеч по-скъпи въздушни товари, за да избегнат изчерпване на наличностите през ваканционния сезон.

Ренон, който пое кормилото на Benetton миналата година, е изправен пред задачата да съживи компанията, която направи името си през 80-те години на миналия век с отличителните си смели цветове. 

Той каза, че дори и производствените разходи да останат с 20% по-ниски във Виетнам и Бангладеш спрямо средиземноморските страни, тази полза се компенсира от по-дългите срокове, предизвикани от недостатъците на предлагането.

"От средно време за изпълнение от четири-пет месеца, днес можем да достигнем седем-осем месеца (от Азия) предвид липсата на кораби."

За разлика от това, когато дрехите се произвеждат в Египет, доставката до складове и магазини в Европа може да бъде съкратена до два месеца, каза Ренон. В случай на дрехи от вълна, които тя произвежда в Сърбия и Хърватия, това може да отнеме само четири-пет седмици, добави той.

В тези две страни, както и в Тунис, Benetton планира да увеличи производството на собствените си обекти, докато в Египет и Турция работи с доставчици.

Завръщане близо до пазарите

В индустрията се възприемат различни стратегии. Пазарният лидер и пионер на бързата мода Inditex, собственик на Zara, базира 53% от производството си наблизо - на родния си пазар Испания, Португалия, Мароко и Турция, според годишния си доклад за 2020 г.

За сравнение, основният му конкурент H&M разчита на Азия за около 70% от производството си, според анализатори. Критиците на този подход казват, че това поставя компанията в неравностойно положение спрямо пъргавите съперници по отношение на навлизането на нова мода в магазините.

За онези играчи, които решат да преместят производството по-близо до своите пазари, или „близкия доход“, новите инвестиции означават, че е малко вероятно да има обрат в близко бъдеще.

Консултантската фирма AlixPartners заяви, че преходът към по-регионални или дори национални вериги за доставки е стабилен.

„Колкото по-глобални са веригите за доставки, толкова повече неща могат и ще се объркат“, се казва в доклада й за прекъсването, причинено от COVID-19.

Новият изпълнителен директор на Hugo Boss Даниел Гридър заяви този месец, че очаква да произвежда повече стоки по-близо до мястото, където се продават в бъдеще. Той добави, че компанията има собствено производствено предприятие в Турция, произвежда части от обувки в Италия и костюми по поръчка в централата си в Метцинген, Германия.

"Ние ще разширим този процес значително. Тогава също можем да реагираме по-бързо на тенденциите и по-гъвкаво на пречките. Това е истинско конкурентно предимство", каза той пред Manager Magazin.

По-високи разходи за труд и транспорт

В някои страни като Виетнам затварянето на фабрики заради пандемията допълнително увеличи натиска. Nike, която произвежда около половината от обувките си там, намали очакванията за продажби миналата седмица и предупреди за забавяния по време на празничния сезон за пазаруване.

Lululemon заяви този месец, че работи по преместване на производството от Виетнам, където е възможно, увеличаване на използването на въздушни товари и приоритизиране на производството за ключови стилове за есенния сезон, за да се смекчат проблемите по веригата на доставки.

Gap казва, че инвестира и във въздушни товари, докато се спрява със забавени доставки на запаси поради задръстванията в пристанищата и затварянето на фабрики.

Това обаче не е евтино; транспортирането на цял океански контейнерен товар със стоки по въздух е над осем пъти по-скъпо, докато за по-малки пратки е около пет до шест пъти по-скъпо от сегашните тарифи за океански товари, каза Джуда Левин от глобалната платформа за резервации на товари Freightos.

Търговците на дребно се стремят основно да използват опцията за въздух за по-малки и по-високи маржови продукти като облекло, компютри и аксесоари и по-малки стоки за бита, показват данни от изследователската фирма Cargo Facts.

Има и други фактори, които играят роля в зараждащото се напускане на Азия от индустрията.

Дори преди COVID-19 нарастващите разходи за труд в региона отслабваха привлекателността на региона на западните марки.

Ръстът на реалните заплати в целия свят се е увеличил между 1,6% и 2,2% през четирите години, предхождащи пандемията, като ръстът в регионите на Азиатско-Тихоокеанския регион и Източна Европа изпревари този в останалата част на Европа и Северна Америка, според данни на Международната организация на труда Глобален доклад за заплатите 2020/21

„Разликата значително се намалиха“, казва Лоренцо Новела, директор на AlixPartners в Милано, специализирана в сектора на търговията на дребно, и добавя, че високият оборот сред работниците в завода в Китай също направи нивото на обслужване там по-малко надеждно.

Изпълнителният директор на Benetton Ренон каза, че клиентите вече дават приоритет на качеството пред цената.

"Надпреварата сред компаниите за облекло за най-ниските цени днес изглежда е второстепенна. Потребителите са по-внимателни към качеството и искат дрехите им да издържат по-дълго", каза той.