Призивът на папа Франциск към унгарците бе прикрита критика към Орбан

Използваният от Орбан популизъм проработи в Унгария, но не и в останалата част на Европейския съюз

14:46 | 15 септември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Владелят на Унгария и самоназначил се защитник на християнския свят информира Светия престол, че е решен да спаси европейската цивилизация от зловещите племена, идващи от изток. Според унгарския владетел папата подценява тази заплаха и трябва да предложи своята подкрепа.

Това гласи писмо, написано от унгарския крал Бела IV до Инокентий IV в средата на 13 век, когато европейският континент се страхуваше от нашествието на монголите. Неочаквано, но не и изненадващо, документът се появи отново тази седмица, когато настоящият лидер на Унгария, премиерът Виктор Орбан, го подари на папа Франциск, пише в свой анализ за Bloomberg Андреас Клут.

Орбан не е известен като деликатна личност, като и посланието му не беше такова. През 11-те години на своето управление медиите, съдилищата, академичните среди, политиката и обществото в Унгария са на практика под пълния контрол на Орбан. Унгарският премиер оправда хода си с християнството, консерватизма и семейните ценности. След бежанската криза през 2015 г. той също обеща да не допуска мигранти, особено мюсюлмани, които очевидно смята за съвременния еквивалент на монголите.

Използваният от Орбан популизъм проработи в Унгария, но не и в останалата част на Европейския съюз. Позовавайки се на нарушение на основните ценности на блока съгласно член 7 от договорите на ЕС, Брюксел започна процедура за санкции срещу Унгария и Полша. Двете държави са обвинени в подкопаване на върховенството на закона, свободата на печата и академичните права, правата на хомосексуалните и други основни ценности за едно либерално и толерантно общество.

Резултатът е бавна и изтощителна война на континента между плурализма и популизма, която никоя от воюващите страни не може да спечели. ЕС няма механизъм, по който да изгони страните, които нарушават основните за съюза ценности. Всичко, което може да направи, е да окаже натиск. Миналата седмица Европейската комисия поиска от върховния съд на блока да наложи глоби на Полша за неизпълнение на заповед, предназначена да възстанови независимостта на съдебната власт в страната. Брюксел може да задържи и други плащания.

Въпреки това подобен ход рискува да има реципрочно действие. Орбан и колегите му в Полша често определят ЕС като следващия голям враг след Османската империя, австрийците, Съветския съюз, които в хода на времето са подтискали страните от Източна Европа.

Будапеща и Варшава също се нуждаят от парите и търговията на ЕС. Следването на примера на Великобритания и излизането от ЕС не е вариант, особено след като повечето унгарци и поляци искат да останат в блока. Голяма част от населението в двете държави е недоволно от управлението. Следователно тези унгарски и полски избиратели може да са последната надежда на ЕС. Унгария е все още демокрация в един смисъл: страната ще проведе избори през следващата пролет, като унгарците могат да свалят Виктор Орбан от властта.

Тук идва ролята на папата. Той няма нищо общо с ЕС - Ватиканът не е член. Въпреки това папа Франциск се грижи за толерантността не само сред християните, но и сред евреите, мюсюлманите и всички останали. За него християнските ценности са свързани с това да се помага на бежанците, вместо да се стреля по тях с водни струи и сълзотворен газ, както направи Орбан.

Докато Франциск се подготвяше за пътуване до Централна Европа, трябваше да подходи по дипломатичен начин. Беше очевидно, че премиерът се опитва да използва папата, за да се представи като защитник на християнските ценности. Папата искаше да избегне точно това, като същевременно изпрати своето послание до унгарците, но без да причинява излишни обиди.

Папата отиде в Будапеща, но само за 7 часа, като се срещна за 40 минути с унгарския премиер, който не повдигна темата за миграцията. Въпреки това папа Франциск го направи. Обръщайки се към лидерите на еврейската общност след срещата с Орбан, той предупреди за възраждането на антисемитизма. Всички присъстващи помислиха първо за Джордж Сорос, унгарски американски милиардер, който е евреин и когото Орбан използва в своята пропаганда.

Папата призова унгарците да разрушат стените, да изградят мостове за диалог, да протегнат ръцете си към всички и да се прегърнат, а не да се страхуват от разнообразието. 7 часа по-късно папа Франциск отлетя за съседна Словакия. Орбан едва ли е останал впечатлен от съобщението на папата. От друга страна унгарците могат да се замислят дали искат да бъде управлявани от някой, който взема модели за подражание от 13 век.