„Саудитска Арабия на лития“: какво може да последва за икономиката на Афганистан

Страната наистина има значителни природни ресурси, които биха били привлекателни за международния бизнес.

14:47 | 17 август 2021
Обновен: 14:47 | 17 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: БГНЕС/EPA
Снимка: БГНЕС/EPA

Икономиката на Афганистан се "формира от нестабилността и зависимостта от помощи". Това е тревожният изглед, изложен от Световната банка няколко месеца преди страната да бъде превзета от талибаните.

Икономическите перспективи изглеждат още по-зле сега, тъй като бъдещата финансова помощ е изключително несигурна.

Афганистан има значителни минерални ресурси, но политическата обстановка възпрепятства експлоатацията им.

Зависимостта от помощи е поразителна. През 2019 г. данните на Световната банка показват, че помощта за развитие е еквивалентна на 22% от брутния национален доход (което не е същото като БВП, но е близо до него).

Това е висока цифра, но тя е далеч далеч от 49%, които Световната банка отчете 10 години по-рано.

Сега тези потоци от помощ са отново застрашени. Германският външен министър Хайке Маас заяви пред телевизионния оператор ZDF миналата седмица: „Няма да дадем и стотинка, ако талибаните превземат страната и въведат законите на шериата“.

Други дарители на помощ със сигурност ще следят отблизо ситуацията в страната.


Проблеми с корупцията


Крехкостта, за която споменава Световната банка, се илюстрира от много високите нива на разходи за сигурност преди настъплението на талибаните: 29% от БВП, в сравнение със средно 3% за страните с ниски доходи.

Сигурността и сериозните проблеми с корупцията стоят зад друг постоянен проблем в Афганистан: много слабите чуждестранни бизнес инвестиции.

Според данните на Организацията на обединените нации през последните две години няма съобщения за нови „greenfield“ инвестиции, които включват чуждестранен бизнес, създаващ операция от нулата. От 2014 г. има общо четири.

За пример са две други държави от региона на Южна Азия, и двете с малко по-малко население - Непал е успял да привлече 10 пъти повече, а Шри Ланка - 50 пъти повече за същия период.

Световната банка описва частния сектор на Афганистан като „тесен“. Заетостта е концентрирана в нископроизводително земеделие: 60% от домакинствата получават известен доход от земеделие.

Страната има и голяма незаконна икономика. Има нелегален добив и, разбира се, производство на опиум и свързани с него дейности като контрабанда. Търговията с наркотици е важен източник на приходи за талибаните.


Минерални богатства

Въпреки всичко, афганистанската икономика се разрасна след американското нашествие през 2001 г.

Данните за Афганистан не са надеждни, но това, което те показват, според Световната банка, е средногодишен ръст от над 9% през 10-те години от 2003 г.
След това той се забави (което може да отразява по-ниските нива на помощи) до средно 2,5% между 2015 и 2020 г.

джелалабад

Страната наистина има значителни природни ресурси, които в контекста на по-добра сигурност и по-малко корупция биха били привлекателни за международния бизнес.

Има няколко вида минерали, налични в значителни количества, включително мед, кобалт, въглища и желязна руда. Има и нефт и газ и скъпоценни камъни.

С особено забележителен потенциал е лития - метал, който се използва в батерии за мобилни устройства и електрически автомобили. Последното приложение ще бъде особено важно, тъй като автомобилната индустрия по света преминава към транспорт с нулеви въглеродни емисии.

През 2010 г. висш американски генерал каза пред New York Times, че минералният потенциал на Афганистан е „зашеметяващ“.

Вестникът също така съобщава, че във вътрешна бележка на Министерството на отбраната на САЩ се казва, че страната може да се превърне в "Саудитска Арабия на лития".

И все пак този безспорен потенциал почти не се използва - а афганистанският народ е виждал много малко, ако изобщо, полза от него.

Чужди сили

Има много съобщения, че Китай има желание да участва в Афганистан. 


Изглежда, че Пекин има по-добри отношения с талибаните, отколкото западните сили, така че може да има предимство, ако новият режим все пак се задържи на власт.

Китайски фирми вече спечелиха договори за развитие на добива на мед и петрол, от който не последва почти нищо.

Очаква се Китай да прояви интерес. Възможностите изглеждат много значителни и двете страни наистина споделят макар и малка граница.

Но всяка китайска агенция - държавна или търговска - би искала да бъде уверена в успеха. Те няма да имат желание да се ангажират, освен ако не почувстват, че проблемите със сигурността и корупцията ще бъдат достатъчно добре овладени, за да им позволят да извличат полезни количества от тези промишлени стоки.

афгани спад

Ключов въпрос за всички твърди потенциални инвеститори - от Китай или от другаде - ще бъде дали талибаните ще бъдат по-способни от предишното афганистанско правителство да създадат такава среда, от която се нуждаят.

Друг фактор, който може да повлияе на икономиката, е заетостта на жените. През последното десетилетие процентът на заетите жени на възраст над 15 години се е увеличил драстично, въпреки че при 22% през 2019 г. все още е нисък по международните стандарти. При талибаните вероятно ще има огромен спад, което допълнително ще навреди на икономическите перспективи.

В близко бъдеще също има голяма несигурност относно финансовата стабилност. Тълпи от хора се опитват да изтеглят парите си от банките.

Базираната в Пакистан Афганистанска ислямска преса съобщи, че говорител на талибаните е дал уверения на собствениците на банки, валутни бюра, и търговците, че животът и имуществото им ще бъдат защитени.

Шокиращо е, че има дори въпроси относно физическата безопасност на финансовите оператори. Те трябва да бъдат уверени, за да функционира финансовата система на Афганистан. Но системата също така се нуждае от клиенти, които да почувстват, че парите им са в безопасност. Това няма да стане бързо.