Първите 100 дни на Байден: САЩ имат най-горещия фондов пазар от Джон Кенеди

Само между миналия август и октомври Тръмп написа шест туита, в които заяви, че пазарите ще се сринат, ако Байдън бъде избран

16:14 | 30 април 2021
Обновен: 16:44 | 30 април 2021
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Предупреждението на Доналд Тръмп по време на кандидатпрезидентската надпревара, че при управление на Байдън ще пострадат пазарите, се оказа грешно. Борсата преживява истински бум, пише в свой анализ CNN Business.

The S&P 500 нарасна с 8.6% от затварянето на пазара на 20 януари – последният ден от президентството на Тръмп. Това означава, че президентът Джо Байдън се приближава до най-силното представяне на фондовия пазар през първите 100 дни на нов президент след Джон Кенеди през 1961 г. според CFRA Research.

Ралито на борсата при Байдън е близо до ръста от 8.4% през първите 100 дни от президентството на Обама и е доста над 5-те процента увеличение през месеците след встъпване в длъжност на бившия президент Доналд Тръмп.

Петък отбелязва 100-ия пълен ден на Байдън, без да се брои денят на встъпване в длъжност.

Историческите ръстове в началото на мандата на Байдън добавят към чувството на оптимизъм относно икономическото възстановяване на Америка от пандемията.

„Ако съдим по фондовият пазар, Wall Street изглежда одобрява опитите на президента Байдън да се справи с кризата с Covid-19 и да стимулира икономиката“, каза Сам Стовал, главен инвестиционен стратег на CFRA.

Одобрението, което се наблюдава, е още по-фрапиращо, защото Тръмп, който гледаше на Dow като на барометър на успеха си, предупреждаваше многократно по време на кампанията през 2020 г., че пазарът ще се срине, ако американците не успеят да го преизберат.

Само между миналия август и октомври Тръмп написа шест туита, в които заяви, че пазарите ще се сринат, ако Байдън бъде избран.

Американският фондов пазар се възстанови от пандемията много преди изборите, благодарение на безпрецедентната подкрепа от Федералния резерв и Конгреса. Пазарите набраха инерция миналата есен, тъй като беше избегнат хаоса. А Wall Street приветства новините около ваксините през ноември, което помогна на Dow да отбележи най-добрия си месец от януари 1987 г. насам.

Акциите продължиха да поскъпват и през 2021 г., след като бързото разпространение на ваксините породи надежда за икономическия растеж. В същото време и Байдън предостави огромни стимули.

Конгресът прие американския план на Байдън за 1,9 трилиона долара миналия месец и може да прокара още трилиони по-късно тази година. А Федералният резерв дава своя принос с ниски лихвени проценти и покупки на облигации за десетки милиарди долари на месец.

Ралито на фондовия пазар изглежда още по-добро, ако се измери от края на търговията на 19 януари. Погледнато от тази гледна точка S&P 500 е нараснал с повече от 10% през първите 100 дни на управление на Байдън. Това ще отбележи най-големият ръст по време на началото на всеки президентски мандат (не само през първата година) от 1932 г., когато S&P 500 скочи със 104,4%. Силното начало на мандата на Байдън допринася за успеха на пазара при президентите на демократите въпреки опасенията за по-високите данъци.

"Има убеждение, което е абсолютно неправилно, че пазарите се справят по-добре при републиканците", коментира Ранди Фредерик от Charles Schwab.

От 1932 г. S&P 500 е нараснал със 734% при демократите, но само с 370% по време на управление на републиканците, обяснява Фредерик.

Риск от прегряване

Съдейки по историята фондовият пазар има много добри шансове да завърши годината на зелено. От 1932 г. само по време на първата година на президента Ричард Никсън в Белия дом S&P 500 завършва годината на червено, след като се повишава през първите 100 дни от президентския мандат, посочва Фредерик.

Има рискове обаче, които могат да охладят пазара.

Най-голямото притеснение е, че инфлацията се завръща след години на умерено повишение на цените. На лице са предупреждения, че безпрецедентните парични и фискални стимули, заедно с възстановяването на икономиката, ще доведе до ръст в цените.

Въпреки че Фед обеща да обърне внимание на временните повишения на цените, значително ускоряване на инфлацията би принудило централната банка бързо да повиши лихвените проценти, премахвайки една от основите на пазарното рали и може би ограничавайки икономическото възстановяване.

Друго притеснение са по-високите данъци.

Миналата седмица пазарите за кратко отчетоха спадове поради опасения относно рязко повишаване на данъците върху капиталовата печалба, което би помогнало за финансиране на амбициозната програма на Байдън. Все още не се знае дали тези данъчни ставки ще се повишат и с колко.

Белият дом също така предприема мерки за отмяна на някои от пониженията на данъците от страна на Тръмп, които подкрепиха фондовия пазар през 2017 и 2018 г. Байдън призова за повишаване на корпоративната данъчна ставка от сегашното ниво от 21% на 28%.