Новите инвеститори да са предпазливи: идва краят на лесните пари от фондовата борса

Следващият мечи цикъл на борсите вероятно ще е по-тежък и по-продължителен

07:47 | 20 април 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Изминалата година беше един от най-странните периоди в историята за фондовата борса и за икономиката заради пандемията, която затвори компании и остави милиони души без работа.

В същото време американското правителство ѝ отговори с безпрецедентно количество стимули, безлихвени заеми за бизнеса, мораториуми върху кредитите и пр., като дори отложи крайния срок за изплащането на данъците върху доходите.

Нещата са необичайни. И все пак за начинаещите инвеститори, които навлязоха на пазара през 2020 г., това е единствената ситуация, която познават, пише USA Today. 

Трябва да се има предвид, че това не са само няколко души. Заредени с чековете стимули и мотивирани може би от скуката, милиони хора навлязоха на фондовия пазар през миналата година - 15-процентен дял от всички настоящи инвеститори са започнали да търгуват през 2020 г. според проучване на Schwab.

Повечето от тях вероятно си мислят, че това е лесно. Ето няколко причини, поради които трябва да помислят два пъти:

Не очаквайте следващия цикъл да бъде толкова благоприятен

Фондовата борса отчита устойчиви ръстове през последните 13 мсеца, като почти удвоява стойността си за този период. Това само по себе си е рядкост. Наистина необичайната част обаче беше изключително краткия мечи пазар или спиралата в посока надолу, която продължи само пет седмици.

Не е учудващо, че инвеститорите, които са за първа година на пазара, са по-оптимистични в сравнение с по-опитните участници, както става ясно от проучване на Schwab. Навлезлите наскоро на пазара са по-млади - средно на 35 години, в сравнение със средна възраст от 48 години за хората, започнали да инвестират преди 2020 г. По този начин те могат да си позволят да бъдат по-оптимистични, тъй като имат повече време да компенсират загубите.

Вярно е, че зараждащите се бичи пазари винаги следват мечи такива, но е обичайно спадовете да са по-дългосрочни. Това е реалното предизвикателство пред инвестирането - понижения месец след месец, ако не година след година.

Възможно е трейдърите да са пропуснали мечия цикъл на пазара през 2020 г. Не може да се очаква обаче, че и следващият ще бъде толкова благоприятен.

Липсата на толкова свободни пари

Инвестирането, подобно на хазарта, не е толкова трудно, когато трейдърите имат достъп до свободни пари. Това донякъде е валидно за милиони американци, които са получавали помощи в условията на пандемия.

Със сигурност множество хора са използвали тези средства, за да покрият месечните си разходи, но други са спестили чековете стимули и ги използват на фондовия пазар.

С други думи - някои начинаещи инвеститори вероятно не разбират напълно, че инвестирането иска жертви - стимулите не са налични всяка година.

Невинаги приятелите са прави

Има много психология зад инвестирането и хората са склонни да търсят потвърждение на очакванията си от приятели, членове на семейството и колеги. Опасността е, че тези хора могат да имат дори по-малко знания от начинаещия трейдър.

Обикновено инвеститорите мислят по-добре, без да се влияят от външно мнение. Отчасти това е така, защото другите хора често имат различни цели, толерантност към риска или различна мотивация. Понякога те просто грешат.

Финансовите фундаменти не са за пренебрегване

Инвестирането на фондовия пазар е важно и е един от най-добрите начини за изграждане на дългосрочно богатство. Но то не трябва да става за сметка на други финансови нужди.

43-процентен дял от анкетираните в скорошно проучване на Clever Real Estate например посочват, че не разполагат със спестявания.

Вместо да концентрират парите си в шепа акции, Дана Сандовал, TCI Wealth Advisors, препоръчва на инвеститорите да ги разпределят чрез евтини, диверсифицирани взаимни фондове или борсово търгувани фондове. Силното представяне на пазара през миналата година, отбелязва тя, се дължи на малко големи компании, фокусирани върху технологиите, включително Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Google.

Вече обаче има признаци, че лидерите на пазара не са същите.