Вечният спор между регулатори и застъпници на крипто - кой ще надделее?

Последните действия на регулаторите предначертават несигурен път напред

09:25 | 11 април 2021
Обновен: 09:30 | 11 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Въпреки че криптовалутите постепенно получават подкрепа от страна на Wall Street, те все още се разглеждат от регулаторите като инструмент на престъпниците в прикриването им на сенчести трансакции - възприятие, което създава предизвикателства пред зараждащата се индустрия, която прави всичко по силите си да спечели по-всеобхватно уважение, пише в свой анализ Bloomberg.

Това създава потенциално доходоносна възможност за нови групи във Вашингтон, които се застъпват зад цифрови валути. Някои известни криптолобистки организации споделят, че са увеличили членството си и са събрали милиони долари от спонсори, за да помогнат за подобряване на имиджа на индустрията.

Въпреки че големите банки, включително Goldman Sachs, проучват предлагането на цифрови активи за определени клиенти, последните действия на регулаторите предначертават несигурен път напред. В края на миналия месец международен надзорен орган за борба с измамите предложи регламенти, които, според криптозащитниците, ще окажат натиск върху голяма част от тяхната индустрия.

Препоръките от 39-членната Financial Action Task Force (FATF), ако бъдат въведени, биха увеличили наблюдението на криптотрансакциите. Регламентите следват подобно предложение за борба с пране на пари, дело на Министерството на финансите на САЩ, което може да бъде финализирано по-късно тази година. Много привърженици на криптовалутите се противопоставят на подобно засилено наблюдение.

Предложенията на Министерството на финансите и FATF идват в момент, когато биткойн започва все повече да заема главна роля на финансовата сцена. В понеделник дигиталната валута се търгуваше за около 59 000 долара за токен, повече от два пъти от равнището си в края на 2020 г. и над осем пъти спрямо равнището си през април миналата година. Други криптовалути като етер също записаха подобни ценови скокове.

Нарастващите цени на дигиталните валути предоставиха "амуниции" на лобистките групи в подкрепа на биткойн, възникващи във Вашингтон. През последните три месеца те се възползваха от новия регулаторен натиск, за да наберат милиони долари финансиране и да убедят криптовалутните компании да установят свое присъствие във Вашингтон.

Въпреки че финансовият свят възприе криптовалутите и повиши цените им, те се все още са изправени пред изпитанието да опровергаят репутацията си на инструмент, позволяващ на крадците и наркодилърите да прикриват незаконни трансакции. Някои защитници на крипто са на мнение, че регулаторното възприятие е именно най-голямото предизвикателство пред дигиталните активи.

„Ние в бранша смятаме, че подобно възприятие е изключително проблематично“, коментира изпълнителният директор на Blockchain Association Кристин Смит, визирайки предложените регламенти. Тя допълни, че тази нова регулаторна рамка за наблюдение ще се превърне в тежко бреме за инвеститорите и операторите на криптовалутни мрежи и ще затрудни децентрализираното естество на редица услуги.

„Предложенията пренебрегват цялата същност на тази иновация“, каза Смит.

От декември Blockchain Association, търговска асоциация, в която членуват криптофирми, е добавила в редиците си още 10 членове, като общият брой възлиза на 34, посочи Смит. Асоциацията, която е създадена преди по-малко от три години, е удвоила своя персонал до 7 души. Смит коментира, че членовете на асоциацията, които включват криптоборсите Binance.US и Ripple Labs, са обсъдили да допринесат още повече към асоциацията, за да увеличат наемането и разходите за маркетинг в полза на биткойн.

Coin Center, базиран във Вашингтон мозъчен тръст и застъпническа група на криптовалутите, от декември е събрал повече от 300 000 долара чрез набиране на средства от предимно индивидуални спонсори, внасящи малки количества криптовалута. Той също така получи 2 милиона долара от криптоинвестиционната фирма Grayscale Investments и 1 милион долара от основателя на Twitter Джак Дорси, чието друго дружество Square наскоро инвестира 30 милиона долара в биткойн.

Изпълнителният директор на Coin Center Джери Брито коментира, че засега неговата група "складира средствата си", в случай че се наложи да бъде стартирана по-голяма лобистка битка или да бъде заведено дело срещу новите разпоредби.

„Нашата работа е да кажем наистина, че тук има реален риск и че всички трябва да работим заедно“, каза Брито.

Дори бунтовете през януари в Капитолия на САЩ също имаха отношение с биткойн. Месец преди атаките, вече починал компютърен специалист във Франция изпрати над 500 000 долара в биткойн на крайнодесни фракции, които помогнаха за организиране на нападението.

Защитниците на биткойн са на мнение, че незаконната дейност вече не толкова съществен проблем. Биткойн портфейлите се идентифицират само от низ символи, но блокчейнът, който записва трансакциите с биткойн, е публичен, което позволява на властите да проследят пътя на парите, когато собствениците на портфейли се опитват да конвертират биткойн в долари. Те могат да видят, че даден портфейл се хоства например от Coinbase и могат да призоват Coinbase да предостави името на собственика на портфейла.

Chainalysis, фирма за биткойн криминалистика, която работи с правоприлагащите органи, посочи, че незаконната дейност съставлява намаляващ дял от трансакциите с биткойн, въпреки че все още има проблемни области като рансъмуер атаки.

„Разследващите правоохранителни органи стават все по-разумни в проследяването на престъпната дейност в мрежата на биткойн", споделя Джеси Спиро, главен държавен служител на Chainalysis.

И все пак световните правителства остават предпазливи. Високопоставен правителствен служител в Индия по-рано тази година заяви, че страната ще премине към налагане на забрана на криптовалутите. Нигерия и Китай също са предприели подобни репресии върху покупките на дигитални активи.

В САЩ конгресменът Брад Шърман, демократ от Калифорния, настоява за забрана на използването на биткойн от американците. Въпреки че идеята на Шърман не срещна приемственост, през март милиардерът инвеститор Рей Далио от Bridgewater Associates посочи, че подобен ход е вероятен в даден момент САЩ.

Регулаторните заплахи не възпират навлизането на криптопазара от страна на някои банки. През март Goldman Sachs обяви, че скоро ще започне да предлага инвестиционни инструменти за покупко-продажба на цифрови активи на клиентите на своето частно звено за управление на богатството. Morgan Stanley също планира да предложи на своите клиенти достъп до криптовалутни фондове. Понастоящем най-големите американски банки не позволяват на своите клиенти да притежават пряко биткойн.

В основата на предложенията на Министерството на финансите и FATF са препоръките за разширяване на степента на правителствено наблюдение на трансакции с криптовалути. И двете предложения ще изискват от финансовите фирми да предоставят по-чести отчети за големи сделки и да идентифицират контрагентите на своите клиенти по определени дейности.

Противниците на предложението на FATF коментират, че това би премахнало няколко скорошни нововъведения при криптовалутите. Например през изминалата година се наблюдава експлозивен растеж на „интелигентни договори“, изградени върху мрежата етериум, криптоплатформа с отворен код, които позволяват автоматичното реализиране на трансакции, без финансова фирма да поема отговорност за криптовалутата.

Предложението на FATF ще изисква от операторите на тези мрежи да следят дейността на своите потребители - задължение, с което много от мрежите нямат финансовите ресурси да се съобразят.

Регламентът на Министерството на финансите, за който официалният период за обществено обсъждане приключи на 29 март, привлече хиляди мнения както от малки инвеститори в биткойн, така и от големи финансови компании. Някои лобисти заявиха оптимизъм, че служителите на Министерството на финансите ще намалят обхвата на поне част от правилата.

Сега предложението на FATF е нов повод за притеснение. Препоръките на FATF не са задължителни за членовете на надзорния орган, които включват САЩ, Европейския съюз и други големи икономики, но се разглеждат като пътна карта за регулаторите в тяхната борба с измамите. В някои случаи неспазването на препоръките може да доведе до санкции или търговски ограничения.

Регламентът на FATF ще изисква от участниците в мрежата за криптовалути, дори ако те не разполагат с попечителство върху която и да е валута, да се регистрират при регулаторите и да докладват за дейности - и тези на своите потребители - на властите.

Подобни участници могат да включват и разработчици на софтуер, които са създали децентрализирани борси за криптовалута, или които управляват определени видове "възли", които обработват трансфери по мрежата на биткойн, според Coin Center.

Coin Center пише, че препоръките представляват „ненужно масово наблюдение“.

FATF все още получава мнения по новото си предложение до 20 април и може да го финализира по-късно тази година.

Смит посочва, че FATF, базирана в Париж, няма обществено отворен процес за препоръките, които получава, и това прави предложението по-скоро изненада за индустрията и по-трудно да бъде повлияено чрез лобиране. FATF все още приема коментари по предложението и Смит споделя, че Blockchain Association и някои от нейните членове планират да представят своите.

Смит допълни, че нейната организация също планира да се свърже с длъжностни лица в някои от страните членки на FATF, включително САЩ и Япония, които са съпредседатели на работна група за виртуални активи към FATF, както и със Сингапур, който е особено активен в опитите си да развие своята криптовалутна индустрия.