Проклятието за фондовите пазари в Европа се превърна в благословия

Индексът на сините чипове Euro Stoxx 50 е нараснал с 11% през тази година, изпреварвайки S&P 500 и Nasdaq Composite

12:41 | 3 април 2021
Обновен: 12:41 | 3 април 2021
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Скокът на доходността по облигациите тази година може и да е изплашил много глобални инвеститори в акции, но феновете на европейския пазар са големите печеливши.

Индексът на сините чипове Euro Stoxx 50 е нараснал с 11% през тази година, изпреварвайки други основни показатели, включително индекса S&P 500 и Nasdaq Composite.

Акциите в

Акциите в еврозоната се представят по-добре през тази година спрямо американските и други световни конкуренти. Графика: Bloomberg

Преобладаването на евтини и циклични акции се превърна от проклятие в блогословия за фондовите пазари в Европа, тъй като мениджърите на фондове се фокусират върху възстановяването от пандемията и тревогата около рекордно високите оценки.

JPMorgan Chase и Amundi, който е най-големият мениджър на активи в региона, казват, че европейските акции могат да превъзхождат САЩ през тази година въпреки опасенията, свързани с бавния темп на ваксинация и ограничителните мерки в големи икономики като Франция и Италия.

„Европа наистина е в добра позиция да се възползва от среда на ускоряващ се и нарастващ темп на икономически растеж“, каза Каспер Елмгрийн, ръководител на търговията с акции в Amundi. Той очаква доброто представяне на Европа да продължи.

Стойностните и цикличните сектори отчетоха силни ръстове през първото тримесечие, като автомобилният сектор, кредиторите и компаниите от сектора на свободното време регистрираха повишения с по около 20%. През изминалото десетилетие представянето на Stoxx 600 е изоставало от това на S&P 500 през осем от последните 10 години.

„Вярваме, че тази година САЩ няма да бъдат категоричен лидер. Всъщност ние смятаме, че еврозоната трябва да превъзхожда САЩ “, заявиха в бележка стратегите, водени от Мислав Матейка от JPMorgan.

Според JPMorgan банковият сектор ще бъде повлиян положително от нарастващите доходности по облигациите и икономическото възстановяване. Именно финансовият сектор има най-голяма тежест в Stoxx 600, съставляващ около 16% от показателя в сравнение с около 11% за S&P 500.

Историческите тенденции също подкрепят по-нататъшните ръстове за Европа. Stoxx 600 има тенденция да отчита по-голяма възвращаемост през април, отколкото през всеки друг месец, като се има предвид средната стойност през последните 25 години.

Април е

Април е исторически най-добрият месец за европейските акции. Графика: Bloomberg

Разбира се, ралито в Европа през 2021 г. е изправено пред някои рискове извън настоящите проблеми с ваксините и вируса. Според Майк Бел от JPMorgan Asset Management доходността на европейските облигации ще нараства с по-бавни темпове, отколкото в САЩ, поради което ще предпочита американските акции на стойността.

„Откровено съм малко изненадан, че европейските акции са се справили толкова добре“, каза Бел в телефонно интервю.

За да продължи ралито, европейските компании трябва да постигнат ръст на печалбата, коментира Пол Маркъм от Newton Investment Management. Той смята, че има основателна причина да вярваме, че това може да се случи, след като през четвъртото тримесечие рекорден брой компании отчетоха печалби над очакванията.

Според друг анализатор след като ваксините станат по-широко достъпни в Европа, инвеститорите могат да разчитат на ускорен растеж през следващата година.

„Очаквам много значимо икономическо възстановяване и ръстове на печалбите“, каза Елмгрийн от Amundi.