Covid-19 може завинаги да промени начина на наемане на служители

Интервютата от дистанция вероятно ще се превърнат в новото нормално

17:14 | 13 март 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Подобно на почти всичко останалo, пандемията променя начина на наемане на служители. Според главния изпълнителен директор на един от най-посещаваните уебсайтове за търсене на работа в САЩ има вероятност промените да останат факт, дори след като хората се върнат обратно в офисите, пише Yahoo Finance.

“Възможността хората да провеждат интервю от безопасността и удобството на собствения си дом ще промени начина, по който се наемат служители завинаги”, посочва Крис Хаямс, главен изпълнителен директор на Indeed. “Смятаме, че това е началото на голяма промяна”, отбелязва той.

“През април отчетохме, че броят на запитванията за интервюта, които да бъдат провеждани дистанционно, се увеличава с 1000%. Дори след като нещата започнаха да се стабилизират и икономиката да се отваря през последните 11 месеца, отчитаме продължаващ ръст”, посочва Хаямс.

Ситуацията на пазара на труда в САЩ започва да се подобрява, като данни показаха, че американската икономика е добавила 379 хиляди работни места през февруари, макар че общият им брой все още е с почти 10 милиона под нивото преди удара на пандемията. Икономистите преразглеждат очакванията си за заетостта и брутния вътрешен продукт в посока нагоре.

Главният икономист на Goldman Sachs Ян Хациус например написа в бележка от миналата седмица, че нивото на безработица ще се понижи до 4,1% до края на 2021 г. спрямо отчетените 6,2% миналия месец.

Хаямс отчита подобни положителни сигнали на Indeed, като обявите на сайта вече достигат предпандемичните обеми и дори се повишават с 5% на годишна база към 1 февруари 2021 г.

Според ръководителя на компанията най-горещо е търсенето в свързаните с електронната търговия сектори, включително логистиката, складовото съхранение и доставките, както и в здравния и фармацевтичния сектор.

“Ако ще бъдете служител, който работи дистанционно, видео интервюто има далеч по-голям смисъл. То е по-удобно. Ще ви спести пътуването”, посочва Хаямс.

Това означава, че много интервюиращи могат да продължат да вадят саката и врътовръзките от гардеробите си - заедно със спортните си панталони.