Отварянето на икономиката промени всичко за пазарите

Трейдърите вярват, че ваксинационната кампания ще помогне за отприщването на ценови натиск, какъвто не сме виждали от години

11:01 | 26 февруари 2021
Обновен: 11:01 | 26 февруари 2021
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Wall Street залагаше, че постпандемичният свят ще промени пазарите през 2021 г. Но малцина биха могли да предскажат силата на промяната, която ще обхване активите, пише Bloomberg.

От акции до облигации и стоки трейдърите вярват, че най-амбициозната кампания за ваксинация в историята е напът да стимулира икономическия растеж и да отприщи ценови натиск, който отдавна е в латентно състояние.

Показателят за инфлационните очаквания в САЩ се движи близо до нива, които не са наблюдавани от 2014 г. Цените на металите се покачват, докато технологичните акции, които процъфтяваха, когато градовете бяха блокирани, сега са в отстъпление. Но все по-задълбочаващата се разпродажба на глобални облигации носи потенциално опасни последици за рисковите активи.

Ето кратък поглед към случващото се на пазарите:

Болка на пазара на облигации

Облигациите са известни с това, че са едни от най-сигурните активи, които могат да се купят на пазарите, но те имат една ключова слабост: инфлацията. Тъй като залозите за по-бързо повишаване на цените се увеличават, пазарите на дългове са под натиск.

В САЩ доходността по 10-годишните облигации се повиши с почти 40 базисни пункта този месец – най-много от 4 години насам. Кривата на доходността, която показва как се оценява инфлацията, е най-стръмната от 2015 г. насам.

Това е тема, която засега целия свят. В Австралия доходността по 10-годишните облигации е най-висока от година насам, дори когато централната банка ускорява покупките на дългове. Биха могли да се очакват и още сътресения, тъй като показателите за волатилност от двете страни на Атлантическия океан са на най-високите си нива от месеци.

Корпоративни дългове

Нарастващите доходности оказват влияние върху най-безопасните корпоративни облигации. В Европа общата възвръщаемост за индекс, проследяващ евро облигации с инвестиционен клас, е -0,6% от началото на годината, което е най-лошото начало на годината за тези активи от 1999 г.

„Инвеститорите са уплашени“, каза Андреа Семинара, главен изпълнителен директор на Redhedge Asset Management LLP. Според него на теория има смисъл да се купуват отново тези облигации, но на практика мениджърите на портфейли ще изчакат, докато има стабилност.

Стойността триумфира над растежа

При акциите стойността се завръща. За индекса S&P 500 акциите на стойността се намират в най-добрия си месец спрямо акциите на растежа от ерата на дотком балона през 2000 г.

 Победители на стоковите пазари

Цените на суровините се радват на добри ръстове заради залога, че краят на пандемията ще задейства двигателите на растеж. Медта се доближава до 10-годишен връх, петролът поскъпва до 1-годишен връх, а цените на земеделските стоки също вървят нагоре.

Растат бичите

Растат бичите залози за борсово търгувани стоки. Графика: Bloomberg