Еуфория на стоковите пазари: цените стигнаха най-високите нива от 2013 г.

Притеснения за инфлацията и очаквания за нов суперцикъл при стоките движат ръстовете в цените

10:49 | 23 февруари 2021
Обновен: 11:04 | 23 февруари 2021
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

На стоковите пазари цените се повишиха до най-високите си нива от почти 8 години на фона на растящия апетит на инвеститорите към всичко – от петрол до царевица, пише Bloomberg.

При хедж фондовете се наблюдава най-големите бичи залози в този клас активи от поне десетилетие. А това е сигнал за очакване, че правителствените стимули и ниските лихви ще подхранят търсенето, ще генерират инфлация и допълнително ще отслабне щатския долар, когато икономиката се възстанови от пандемията.

The Bloomberg Commodity Spot Index, който проследява движението на цените на 23 суровини, се повиши с 1.6% в понеделник до най-високото си ниво от март 2013 г. Показателят вече е напреднал с 67%, откакто достигна 4-годишно дъно през март.

Bloomberg Commodity

Bloomberg Commodity Spot Index е устремен право нагоре. Графика: Bloomberg

Ръстовете за деня бяха подпомогнати от медта, която за първи път от девет години нарасна до над 9 000 долара за метричен тон. Индустриалният метал е удвоил цената си от март насам, подсилен от бързото затягане на физическите пазари, перспективите за възстановяване на икономическия растеж и очакванията, че дългогодишната ера на ниска инфлация в ключови икономики може да приключи. Петролът поскъпва на фона на спекулациите, че глобалните доставки бързо се затягат. Кафето и захарта също повишиха цените си.

Goldman Sachs повиши прогнозите си за сорта Брент с 10 долара за барел до 70 долара през следващото тримесечие и 75 долара за третото тримесечие.

Goldman Sachs Group, BlackRock, Citigroup и Bank of America очакват, че медта да достигне рекордни върхове от над 10 000 долара за тон.

„Хората, които наистина дълго време са игнорирали стоките, започват да заемат позиция“, коментира Барт Мелек от TD Securities. Според него обаче ръстовете в цените, на които ставаме свидетели, до голяма степен са функция на очакванията за недостиг.

JPMorgan Chase заяви по-рано този месец, че изглежда, че суровините са започнали нов суперцикъл. От Goldman Sachs Group също споделят подобна позиция. През последните 100 години стоките са попадали четири пъти в подобни суперцикъла.

Класът на активите обикновено се разглежда като добър хедж срещу инфлацията, която напоследък създава притеснения сред инвеститорите.

Стоките също могат да поскъпнат и в резултат от борбата с изменението на климата, която заплашва да ограничи доставките на петрол, като същевременно засили търсенето на метали, необходими за изграждане на инфраструктура за възобновяема енергия и производство на батерии и електрически превозни средства.

Медта поскъпва в контекста на широкоразпространен ръст на цените при металите от желязна руда до никел. Пазарът на индустриални метали като цяло удвоява цените си от март миналата година заради бързото затягане на физическите пазари и перспективите за възстановяване на икономическия растеж.

Движенията в цените на стоките оказват огромно влияние върху разходите за живот, тъй като могат да повлияят на цената на горивата, енергията, храните и строителните проекти. Те също така помагат да се оформят условията за търговия, обменните курсове и в крайна сметка политиката на зависими от суровини държави като Канада, Бразилия, Чили и Венецуела.