Европа се насочва към ваксинационна катастрофа

Последиците може да са тежки за ЕС, ако не се намери бързо решение на проблемите

15:40 | 26 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Трудно е да не се гледа с ужас на слабото начало на кампанията за ваксинации срещу Covid-19 на Европейския съюз, пише Фернандо Джулиано в свой анализ за Bloomberg.

Блокът успя да си осигури общо около 8,9 милиона дози според данни на Bloomberg - около две на всеки 100 жители. Междувременно САЩ и Великобритания имат за съответно 7 и 10,5 на 100 жители, докато Израел - за 43. Имайки се предвид, че одобрението на ваксините изисква поставянето на две дози, за да са работещи, въвеждането на европейската програма в действие се оказва предизвикателно начинание.

Бъдещето също не изглежда много по-светло. ЕС има за цел да ваксинира поне 70% от населението на всяка държава членка до края на лятото, но тази перспектива е под риск. Европа одобри две ваксини - на Pfizer и BioNTech и на Moderna, но доставките им са незадоволителни. Очаква се Европейската агенция по лекарствата да разгледа ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет през тази седмица, но британската фармацевтична компания заяви, че може да намали доставките си до блока с почти 60% през първото тримесечие. Друг кандидат за одобрение е ваксината на френската Sanofi, която няма да бъде готова поне до края на 2021 г. заради голямо забавяне при проучванията.

Последиците от подобен неуспех може да са тежки, ако не се действа бързо. Блокът регистрира близо 426 хиляди смъртни случая вследствие на пандемията, показват данни на Европейскаия център за контрол и превенция на заболяванията. Колкото повече време е необходимо, за да се овладее пандемията, толкова повече животи могат да бъдат загубени. Репутацията на ЕС е заложена - как блокът може да докаже “социалния си модел”, ако не успява да защити най-уязвимите си граждани?

Успешни усилия за ваксиниране също са единственият устойчив начин, чрез който да се помогне на икономическото възстановяване. Комбинацията от висока несигурност, блокади и други мерки за социална дистанция е довела до спад от 7,6% на брутния вътрешен продукт на Европа през 2020 г. според прогнози на Международния валутен фонд от октомври.

Броят на

Броят на осигурените дози от ваксините срещу Covid-19 на 100 души. Графика: Bloomberg 

ЕС се провали на старта с предварителните поръчки на ваксини. Макар да състави портфолио много преди одобрението на която и да е ваксина, блокът беше твърде бавен с най-обещаващите разработки - тези на Pfizer-BioNTech и на Moderna. Европейската агенция по лекарствата изостана зад САЩ и Великобритания при одобряването на ваксината на Pfizer. Забавянето ѝ при одобрението на дозите на AstraZeneca е по-разбираемо, имайки се предвид проблемите около клиничните изпитвания (AstraZeneca все още не е кандидатствала за регулаторно одобрение в САЩ).

Стартът на кампаниите за ваксинации в Европа също беше слаб, особено във Франция и Белгия. Също така има и съмнения дали държавите членки правят правилния избор за това кой първи да получи ваксините. В Италия една на десет дози се предоставя на жителите на домове за възрастни, докато само една на четири дози е за здравни служители, които не са лекари или медицински сестри.

Какво може да се направи?

ЕС се обръща към фармацевтичните компании. В понеделник представители на блока се срещнаха с ръководители на AstraZeneca, настоявайки за обяснение за забавянето на доставките. Astra посочи проблемите в един от европейските градове, в които тече производството ѝ, но Европейската комисия се опасява, че компанията може да приоритизира други страни.

Европейските правителства могат да се позоват на договорите си. В крайна сметка те са платили големи суми в аванс, очаквайки навременни доставки. Те обаче трябва да се убедят, че имат право. Договорите с фармацевтични компании са чувствителни и е възможно на дружествата да е преодставена опцията да не се придържат към дадена клауза заради проблеми при производството.

Една от опасностите е, че политиците използват доставчиците на ваксини като извинение за собствените си неуспехи. Това поведение беше факт по време на пандемията, като вината за разпространението на Covid-19 беше приписвана на частните партите или на чуждестранните посетители, но не и на лоши политики.

Съществуват рискове и по отношение на политическата популярност. Добре е да се окаже натиск на производителите на ваксини, но не е добра идея да се подкопават ключови взаимоотношения, когато много други страни искат да купят дози. Близката кооперация между Pfizer и Израел позволи на страната да постигне забележителни резултати при старта на ваксинационната си кампания.

Все още не е късно да се преодолеят по-ранните неуспехи, но ЕС трябва да действа бързо. Завръщането на нормалността е състезание, което трябва да бъде спечелено заради здравни и икономически причини. Тези, които стигнат втори, ще усещат последиците за дълго.