Zoom, не Uber, може да се окаже дългосрочна заплаха за продажбите на автомобили

Ускореното внедряване на технологии по време на пандемията вероятно значи, че хората ще пътуват по-малко

20:45 | 6 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

До момента автомобилната индустрия излезе от пандемията с малко щети. Дългосрочното влияние на кризата може да се окаже по-тежко, пише The Wall Street Journal.

Общо 14,5 милиона пътнически автомобили са продадени в САЩ през миналата година, става ясно от данни на Wards Intelligence. Това е по-ниско от нивото през 2019 г. с близо 15%, но много по-добре отколктото изглеждаше ситуацията, когато първата вълна на коронавируса доведе до затварянето на шоурумите в страната. Продажбите за четвъртото тримесечие са със само 2% по-ниски от нивото им през същия период на 2019 г.

Въпреки че страха от заразяване с Covid-19 възпрепятства някои покупки, голяма част от удара за индустрията беше преодолян от неочакваното увеличение на интереса към личен транспорт за сметка на публичния. Заявките за показване на маршрут на Apple maps се сринаха през март, но се възстановиха в края на юни.

Част от условията от 2020 г. вероятно ще се пренесат и през новата година, имайки се предвид втората вълна от заразени, последвалия нов кръг от стимули и ниските лихвени проценти. С началото на ваксинациите и нормализирането на някои аспекти от живота обаче потребителите отново ще започнат да харчат повече за полети и социални дейности - част от спестените разходи, които към момента инвестират за автомобили.

Нещо повече, част от промените след Covid-19 - като например възможността за дистанционна работа, може да се окажат негативни за продажбите на автомобили. Преди пандемията почти 40-процентен дял от изминалите километри с пътнически превозни средства в САЩ са били за пътуване до работното място или пазаруване, сочат данни на KPMG. Вероятно част от тези причини за покупка на автомобил ще избледнеят, тъй като хората ще работят от домовете си и ще купуват повече онлайн.

Подобни прогнози са съпътствани с висока доза несигурност. Дистанционната работа може да насърчи повече семейства да се установят по-далеч от градските центрове на места, където автомобилите са по-необходими. Междувременно свръхкапацитетът в петролната индустрия вероятно ще поддържа цените на бензина ниски, което традиционно насърчава шофирането.

Все пак ускореното внедряване на технологии по време на пандемията вероятно значи, че хората ще пътуват по-малко. Докато авиокомпаниите вече се борят с тази нова реалност, автомобилната индустрия едва сега започва да мисли за собственото си бъдеще на фона на възхода на видеоконференциите.

Заплахата за притежанието на автомобил от услуги като Uber вече изглежда ниска, тъй като зараждащата се тенденция за споделена мобилност беше почти заличена по време на пандемията. След Covid-19 дългосрочният риск за продажбите на автомобили може да дойде от платформи за видеоконферентни разговори като Zoom.