Какво научиха инвеститорите от изминалата 2020 г.?

Изминалата година е незабравима в много отношения, включително за Wall Street

12:24 | 1 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка:  Angus Mordant/Bloomberg
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

2020 г. се оказа силна за фондовите пазари - нещо, което много инвеститори не очакваха по време на разпродажбите през март, пише The Wall Street Journal.

Индексът Dow Jones Industrial Average приключи годината на рекорден връх, заедно с S&P 500. Пазарът на първични публични предлагания също беше силен. Само преди две седмици Airbnb се листна на борсата, а дебютът ѝ се оказа толкова зашеметяващ, че главният изпълнителен директор на компанията остана безмълвен за кратко в рамките на телевизионно изявление на живо.

2020 г. обаче беше тежка за света извън Wall Street. Суровата реалност е, че пазарното рали стана факт в условията на пандемия, която взе над един милион жертви, замрази дейността на бизнеса и пътуванията и нанесе тежък удар на икономиката. Въпреки че има множество причини за възстановяването на пазарите, не на последно място сред тях е масивната намеса на Федералния резерв - силното представяне на борсите все още е трудно за разбиране от много инвеститори.

Ето и някои от уроците, които инвеститорите научиха в рамките на тази незабравима година:

Пазарите не отразяват изцяло икономиката

Когато пазарите се оттласнаха от дъното на 23 март и започнаха да се възстановяват, мнозина наблюдатели бяха объркани. По това време новозаразените с Covid-19 се увеличаваха. Ресторантите, магазините и театрите затвориха и милиони американци се оказаха принудени да подадат заявления за обезщетения при безработица.

Чест въпрос тогава беше как пазарите могат да се представят силно, когато икономиката посреща толкова тежък удар. Отговорът е, че борсите често започват да се възстановяват по-скоро от икономиката.

В случая с финансовата криза американският пазар записа най-слабото си представяне на 9 март 2009 г., но отне седем години от този момент нивото на безработица да се понижи до предкризисното.

Струва си да не се излиза от пазара

По време на пандемията и финансовата криза тези, които продаваха заради лоши новини и чакаха икономическото възстановяване, за да се върнат на пазара, са пропуснали възможности.

Възвръщаемостта на хипотетичен инвеститор, който е вложил 10 хиляди долара в индекса S&P 500 в началото на 1980 г. и е пропуснал петте най-силни дни на пазара до края на август 2020 г. ще бъде с 38 процентни пункта по-ниска от възвръщаемостта за тези, които са останали на пазара през целия период, посочват анализатори на Fidelity Investments.

Прогнозите са само прогнози

По това време миналата година стратезите на Wall Street посочваха търговската война между САЩ и Китай като най-голям риск за пазара. Малко по-късно тези опасения бързо бяха заменени от коронавирусната пандемия и предизвиканите от нея затваряния.

Също така специалистите прогнозираха слаби ръстове за S&P 500. Към март анализаторите на BMO Capital Markets и Oppenheimer Asset Management заявиха, че ще отложат целите си за края на годината заради трудното прогнозиране на пазара.

Други намалиха целите си след пролетните разпродажби, само за да ги увеличат отново в рамките на лятното рали. Goldman Sachs Group намали годишната си цел за индекса до 3000 пункта през март, след което я увеличи до 3600 пункта през август и до 3700 през ноември. В крайна сметка показателят приключи годината на ниво от малко над 3756 пункта.

Технологичният сектор става все по-голям

През 2020 г. Tesla се превърна в най-високо оценения автопроизводител в света, а пазарната капитализация на Airbnb след дебюта ѝ на борсата надмина общата на Marriott International, Hilton Worldwide Holdings и Hyatt Hotels.

Това също така беше годината, в която много технологични компании се облагодетелстваха непропорционално от пандемията, принудила много хора да прекарват повече време в домовете си и онлайн.

Акциите на Zoom Video Communications поскъпват с 396% за годината, цените на книжата на онлайн търговеца Etsy се повишават с 302%, а PayPal - със 117%.