Защо очакванията на инвеститорите за пазарен срив са положителен сигнал?

Инвеститорите никога не са били толкова притеснени за срив на фондовата борса

19:00 | 27 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Индивидуалните инвеститори никога не са били по-разтревожени относно срив на фондовата борса в САЩ. Това е страхотна новина. Реакцията на инвеститорите се дължи на факта, че настроенията им обикновено са противоположен индикатор. От тази гледна точка би било по-притеснително, ако инвеститорите смятаха, че има ниска вероятност за срив, пише MarketWatch.

Подобни положителни новини ще бъдат проветствани, след като индексът Dow Jones Industrial Average се понижи с 650 пункта в понеделник (26 октомври) - най-големият му еднодневен спад от началото на септември.

Историческите данни за очакванията на инвеститорите за срив идват от финансовия професор на Йейлския университет и носител на Нобелова награда Робърт Шилер. В рамките на повече от две десетилетия той и колегите му изследват настроенията на инвеститорите, задавайки им следния въпрос: Каква смятате, че е вероятността за катастрофален срив на фондовата борса в САЩ - като този от 28 октомври 1929 г. или 19 октомври 1987 г., през следващите шест месеца, включително в случай, че сривът започне от друга страна и се разпростре до САЩ. Отговор 0% означава, че това не може да се случи, докато 100% значат, че това със сигурност ще се случи.

По-долната графика показва резултатите, определени от Шилер и неговите колеги като индекса U.S. Crash Confidence. 

Инвеститорите никога

Инвеститорите никога не са били толкова притеснени за срив на фондовата борса. Графика: Робърт Шилер 

През август U.S. Crash Confidence Index се понижи до рекордно ниско ниво от 13%, което означава, че 87% от респондентите смятат, че вероятността за срив е над 10%. През септември четенията все още бяха ниски - 15%.

Внимателното разглеждане на тази диаграма също показва защо може да бъде оправдано противоречивото тълкуване на CCI. Другият повод, при който той е на толкова ниско ниво, колкото е днес, е пролетта на 2009 г. Това съвпада с дъното на предизвикания от финансовата криза мечи пазар - чудесно време за инвестиране на фондовата борса. 

Възможност за интерпретации

В скорошна статия за New York Times Шилер изтъкна голяма разлика между сегашната ситуация и тази от пролетта на 2009 г. - фондовият пазар тогава беше далеч по-малко надценен, отколкото е днес. Силното представяне на пазара след пролетта на 2009 г. може да е по-скоро реакция към оценките, отколкото контрареакция на широката тревожност за предстоящ срив.

От тази гледна точка трябва да се помисли два пъти, преди да се заключи, че днешната пазарна тревожност е бичи сигнал. Нещо повече - има поведенческа основа за безпокойство: тревожността увеличава шансовете „негативното, самоизпълняващо се пророчество да процъфти”, посочва Шилер.