Бизнес стратегията на Bombardier

Колин Боул, ст. вицепрезидент продажби, Bombardier

10:38 | 16 февруари 2016
Автор: Иван Николов
Bombardier CS 100 на авиосалона в Сингапур 16 февруари 2016. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg
Bombardier CS 100 на авиосалона в Сингапур 16 февруари 2016. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg

Колин Боул, ст. вицепрезидент продажби, Bombardier представя бизнес стратегията на компанията. Кои са основните пазари, в които се цели Bombardier - в интервюто за Хаслидна Амир от авиосалона в Сингапур на 16 февруари 2016.

 

Вашите С-series имат сертификат от Канада. Какво ще стане с разрешението на FAA и европейската агенция?

Само да уточня: инвестицията от 1 млрд. долара е от правителството на Квебек.

По отношение на сертифицирането, получихме лиценз за Канада през декември. Както бе планирано от самото начало, работим по сертификатите от американската и европейската агенция за гражданско въздухоплаване - FAA и EASA.

Очакваме да ги получим скоро.

 

Тази година ли? Първото полугодие?

Точно така. Имаме нужда от сертификата, за да доставим самолетите на Swiss и те да започнат да летят с нашите самолети.

Придържаме се към плана.

 

Ще доставите най-напред на Swiss в първото полугодие. Колко самолети са? Ще успеете ли да изпълните обещанието си да им доставите 10 самолета от поръчката за 30?

Напълно следваме графика на доставки за Swiss. Разбира се, няма да разкрием търговски детайли, особено броя на доставките. Мога да ви уверя, че доставяме по план на Swiss. И след това ще продължим - за същата авиокомпания и другите оператори.

 

Значи няма причина да се тревожим за увеличението на производството ви?

Ние започнахме да ускоряваме производството. Не бих казал консервативно, но е в духа на това, което знаем, че можем да постигнем навреме.

Няма причина за никакви тревоги - нито за самолетите, нито са производството.

 

Вие заговорихте за C-Series преди 10г. И отказахте да отстъпите от цената си, защото вярвахте, че ще има достатъчно търсене. Но оттогава нещата се промениха и вие започнахте да правите отстъпки за потенциалните си клиенти. Докъде стигнахте и как направихте C-Series по-привлекателни, по-интересни и търсени?

Разбира се, не разкриваме търговски детайли, но разбираме пазара. Вярваме, че цената е конкурентна, в духа на пазара. Освен това ние предлагаме не само самолет и цена, а стойност.

Носим на пазара съвсем нов продукт с много по-нисък разход на гориво. Дори и след новите двигатели, които въвеждат Airbus и Boeing.

Предлагаме по-ниски разходи за поддръжка, по-висок комфорт. Като цяло има много повече в един самолет от цената.

 

Много повече се предлага, но можете ли да се състезавате директно с Airbus и Boeing на този етап?

Да, можем. Определено Airbus и Boeing се опитват да ни затруднят. Разбират, че това е изключителен продукт. Това е тяснофюзелажен самолет, първият нов дизайн за 30г. в тази категория. Те го знаят много добре и искат да ни затруднят. Но ние имаме правилният продукт и разбираме пазара и затова ще спечелим.

 

Откъде идва търсенето в момента? Къде очаквате? Отдавна, от дълги години Bombardier очаква поръчки от Китай. Докъде стигнахте?

Водим преговори по цял свят. Това е много гъвкав като приложение самолет.

Може да се ползва за Европа, Близкия изток, Северна и Южна Америка, в Азия.. Смятаме, че имаме самолет, подходящ за редица дестинации.

Разбира се, има региони по света, които - без да е тайна - в момента се борят за оцеляване, като Латинска Америка.

Затова не се насочваме силно натам.

Но в почти всяка друга част от света има потенциален клиент - Северна Америка, Европа и Китай. Искаме да имаме клиенти на всеки един от тези пазари.

Четете още: Прогнозата за 2016 на IATA.