Илон, дръж се здраво за мечтите си за "Стар Трек"! Може би има надежда.

"Стар Трек" успя да покаже как да изградим по-добро общество по начин, който е почти истинска северна звезда. Само с иновации няма да се изгради бъдещето, което вдъхновява толкова много от феновете на технологичния Стар Трек. Ще го направи почтеността.

18:00 | 21 април 2024
Автор: Парми Олсън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Няколко души в "X" забелязаха нещо в снимката на усмихнатия Елон Мъск с президента на Аржентина Хавиер Милей наскоро. Емблемата на якето на Мъск тип " бомбър" показваше изображение на звездния кораб "Ентърпрайз" от оригиналния телевизионен сериал "Стар Трек". Под нея беше изписано мотото: "Там, където никой не е ходил преди".

Мъск обича този сериал. Миналата година, когато друг потребител на "Х" публикува въпрос, в който питаше кой е най-добрият телевизионен сериал на всички времена, Мъск скочи и каза: "Стар Трек". Но неговата привлекателност се простира не само до милиардерите, които се опитват да превърнат хората в многопланетен вид.  Цяло поколение иноватори и предприемачи навлязоха в технологичната сфера, защото се влюбиха в утопичната визия на "Стар Трек". Днес тя все повече се разминава с обърканата реалност на техните изобретения, както и с техните драми и съперничества.

В "Стар Трек" изследването на Космоса беше награда, която хората печелеха, след като решаваха проблемите си у дома, а не средство за потенциално бягство, каквото Мъск предвижда за Марс. А екипажът на звездолета "Ентърпрайз" често заравяше носовете си в подобни на смартфони трикордери, за да получи показания за нова планета, а не за да обрече на провал "Х".  

За непосветените, "Стар Трек" е вселена, обхващаща няколко телевизионни сериала с различни варианти на капитани и екипажи. Аз израснах със "Следващото поколение" - безспорно най-добрият от тях - и той ме вдъхнови за собствените ми начинания в областта на техническите репортажи. Много други автори на технологични статии също са го цитирали, включително Кара Суишър, която се описва като "човек от Стар Трек".

Сред технологичните визионери Сам Олтман, главен изпълнителен директор на OpenAI, често споменава сериала в интервюта, сравнявайки ChatGPT с холодека в "Стар Трек: Следващото поколение" или с говорещия компютър на "Ентърпрайз". Един таен проект на OpenAI дори носи същото име като всемогъщото, богоподобно извънземно в сериала, наречено Q. 

Но за технолозите "Стар Трек" е нещо повече от обещание за готина кариера по същия начин, по който "Западното крило" вдъхновява екипа от 20-годишни служители на бившия президент Барак Обама. Разбира се, джаджите бяха чисти, а уорп задвижването можеше да ви изстреля през Млечния път със скоростта на светлината, но особено важна беше визията за бъдещето, в което хората са толкова зрели, че са премахнали парите. Сега те бяха миротворци в галактиката, поддръжници на така наречената Основна директива и изследователи, които осъществяваха първи контакт с извънземни видове. След като всички други проблеми на Земята изглеждаха решени, крайната цел беше просто да се изследва "последната граница".

Този свят след оскъдицата може би е вдъхновил целта на Олтман за създаване на генерален изкуствен интелект (ИИИ), за който той често казва, че ще донесе "изобилие", така че човечеството да може да "процъфтява максимално във Вселената".  Този свят беше най-добре обяснен от капитана на сериала Жан-Люк Пикард, когато той се обърна към криогенно замразен човек от нашето съвремие в един от епизодите на "Следващото поколение": "Материалните нужди вече не съществуват", казва му той. 

"Тогава какво е предизвикателството?" - пита човекът.

"Да се усъвършенстваш. Да се обогатяваш", отговаря Пикар. "Наслаждавай се на това."

Колкото и неискрено да изглежда, че идва от хора, които създават приложения за доставка на пране или платформи за уеб разработване без код, това вдъхновение подхранва голяма част от амбициите за спасяване на света, които са в основата на Силициевата долина.

"Създателят на "Стар Трек" Джин Родънбъри успя да покаже как да изградим по-добро общество", казва Гари Тан, главен изпълнителен директор на най-важния стартъп акселератор в долината - Y Combinator, в технологичен подкаст. "И той го направи по начин, който е почти истинска северна звезда... Смятам, че ние, работещите в областта на технологиите, трябва да отделяме повече време да мислим за това." 

Тан е прав. Технолозите, които обръщат внимание, ще забележат, че много от днешните приложения, онлайн услуги и инструменти за изкуствен интелект не са ни тласнали към идеалите, очертани от Родънбъри, нито пък създателите им винаги са следвали насоки като Основната директива на неговия сериал. Вместо това индустриалните гиганти са превивали ъглите, за да направят технологиите си по-популярни и печеливши, или са нарушавали правилата, за да си осигурят господстващо положение. В "Стар Трек" хората са премахнали парите. Днес технологиите се занимават само с печелене на пари. 

"Социалните медии не бяха визия на това, което видяхме в "Стар Трек" - казва Матю Путман, главен изпълнителен директор на базираната в Ню Йорк фирма за промишлен изкуствен интелект Nanotronics Imaging Inc. и за когото сериалът "оформи типа свят, който исках да видя". Оттогава насам той наблюдава как TikTok отвлича дъщеря му тийнейджърка и 12-годишния му син от общуването с други хора и се въздържа от оръжия с изкуствен интелект. Не така си е представял технологията, която носи "изобилието, за което говорим".

Гари Маркъс, професор по компютърни науки, който миналата година свидетелства пред членове на Конгреса на САЩ за изкуствения интелект и е автор на предстоящата книга "Укротяване на Силициевата долина", ми казва, че компютърът от "Стар Трек" е бил и все още е неговият "еталон за надеждна, заслужаваща доверие форма на ИИ". Но днешният генеративен изкуствен интелект "с неговата ненадеждност и халюцинации е, потискащо, почти противоположен".

Несъответствието на обърканите и понякога токсични странични ефекти на технологиите не бива да спира Силициевата долина да се опитва да спаси света, колкото и фантастично да изглежда това на останалите. Но би трябвало да вдъхнови лидерите й да се замислят как техните творения наистина ще доведат до бъдеще, в което "материалните нужди вече няма да съществуват".

Това означава да се противопоставим на системните сили, които са направили технологичните компании по-склонни да нарушават правилата, и да избягваме силното съперничество за пари и власт, което е заслепило технологичните ръководители за тяхното въздействие върху хората днес. Само с иновации няма да се изгради бъдещето, което вдъхновява толкова много от феновете на технологичния Стар Трек. Ще го направи почтеността. Капитан Пикард я притежаваше в изобилие. Така могат да постъпят и създателите на технологиите.