Векът на глупостта: Лошите избори ще преследват Земята в продължение на 100 000 години

Колкото и дълго да продължи съществуването на нашия вид, влиянието на последните десетилетия ще се отрази стотици хиляди години напред във времето

17:00 | 21 април 2024
Обновен: 20:26 | 21 април 2024
Автор: Ф.Д. Флам
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Едно от многото неща, които можем да оценим в нашата планета, е, че в нейните скални пластове е заровена своеобразна машина на времето. Тези пластове ни разказват много за бурната ни история, съпътствана от ледници, вулкани и удари на астероиди, както и за растенията и животните, които са живели, развивали се и умирали през вековете. 

Няма съмнение, че бъдещите геолози или археолози ще открият много неща, които ще ги заинтересуват в слоя, който се полага в момента - странни материали от пластмаса до плутоний и драматични промени в природата на вкаменените растения и животни. И все пак неотдавна група учени отхвърлиха предложението настоящата ни епоха да получи ново име: антропоцен, произлизащо от гръцката дума за човек. 

Това е твърде лошо. Това е подходящо име и научно обоснована идея - и изглежда, че е била отхвърлена поради технически причини.

Подходът за разделяне на дълбокото време на сегменти започва още преди учените да признаят колко стара е нашата планета. Геолозите в края на 1700 г. и началото на 1800 г. са виждали слоеве скали с различни материали и понякога много различни вградени фосили. Те забелязали, че те понякога се променят на резки граници. Започват да смятат, че Земята може да е на милиони, а не на хиляди години, но едва през 50-те години на миналия век изследователите установяват, че нашата планета съществува от 4,5 милиарда години. 

В началото на XIX век учените започват да подреждат тези геоложки епохи в система от вложени единици - най-големите единици са еони, в рамките на които са ерите, след това периодите и накрая епохите. Благодарение на любовта ни към динозаврите и филмите за тях някои хора познават периодите юра и креда, всеки от които продължава десетки милиони години, а последният завършва с катастрофален удар на астероид. 

Сегашният ни период се нарича Кватернер, а в рамките му има две епохи - Плейстоцен, започнал преди 2,5 милиона години и известен с периодичните ледникови периоди, и Холоцен, започнал само преди 11 700 години и известен като относително стабилен, мек период, който е позволил на човечеството да се разпространи по целия свят.

Много от предишните периоди са наречени на географски места, където са открити скални образувания или вкаменелости. Наименованието антропоцен е предложено през 2000 г. от химика Пол Кръцен, който получава Нобелова награда за участието си в откритието, че човешката дейност застрашава защитния озонов слой на Земята. 

През 2009 г. екип от учени, известен като Работната група по антропоцена, си поставя за цел да определи датата, на която е приключил холоценът и е започнал антропоценът. Трябва ли да се започне със замърсяването с олово на Римската империя, което все още е уловено в ледените покривки? Колонизацията на Северна и Южна Америка и Австралия, която напълно променя тяхната биота? В крайна сметка те се спират на 1952 г., когато човечеството добавя плутоний и други откриваеми странични продукти от изпитанията на атомни бомби на повърхността на нашата планета. 

Неотдавнашната дата изглеждаше като пречка за учените, които отхвърляха концепцията за антропоцена. Някои от тях също така твърдяха, че това, което наричаме антропоцен, не е толкова епоха, колкото събитие - бърза промяна в околната среда, която може да даде или да не даде началото на нова епоха. Някои също така смятаха, че тя звучи твърде негативно - в статия за Ню Йорк Таймс Стивън Лезак, професор в Кеймбридж и Оксфорд, пише, че тя изпраща песимистично послание, че определяме епохата чрез "екологична катастрофа, причинена от човека" и че "скоро няма да се измъкнем от тази бъркотия". 

Но не е задължително влиянието ни да се разглежда като чисто разрушение. Откровено оптимистично е да се замислим, че някой може да се занимава с наука след десетки или стотици хиляди години в бъдещето и да иска да проучи това, което сме оставили след себе си. 

Този бъдещ учен би могъл да бъде някой, подобен на Ричард Али, професор в Пенсилванския държавен университет и автор на книгата " Машина на времето на две мили" за сондажите в ледените шапки на Земята, за да се разбере миналото на планетата. 

Али казва, че тъй като антропоценът току-що е започнал и представлява само парченце от горната част на земната кора, геолозите не се нуждаят от него за целите на картографирането. Но ако оцените, че линиите, които първите геолози са очертавали през различните епохи, са представлявали катаклизми, то това, което се случва сега, лесно може да бъде квалифицирано. "Антропоценът съвсем ясно е друга такава", казва той. 

Ако не се стигне до някаква грандиозна технологична намеса, Земята може да абсорбира въглеродния диоксид, получен от изгарянето на изкопаеми горива, за период от 100 000 до 500 000 години, казва Али. Междувременно произтичащите от това загуба на ледници и покачване на морското равнище ще засягат хората в продължение на хиляди години. Така че колкото и дълго да продължи съществуването на нашия вид, влиянието на последните десетилетия ще се отрази във времето.

В миналото хората трудно са вярвали, че можем да променим нещо толкова мощно и огромно като климата на Земята. А и човешките същества не са могли да знаят в началото, че променят атмосферата на планетата. 

Разбира се, сега знаем, че човечеството оставя голяма следа в пластовете. Това, което не знаем, е как ще ни оценят бъдещите учени. Наричането на тази епоха антропоцен може да се разглежда като положително изявление за нашия вид - че сме имали прозорливостта и самосъзнанието да признаем нарастващото си въздействие върху нашата огромна, но ограничена Земя.