Акциите на Goldman Sachs са подценени, ето защо

Годишната декларация 10-K на Goldman Sachs Group Inc. разкрива интересни подробности за печелившите и губещите дни на банката

20:00 | 27 февруари 2024
Автор: Марк Рубенстийн
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Всеки, който се пита защо акциите на инвестиционните банки се търгуват с постоянна отстъпка спрямо целия фондов пазар, трябва само да погледне годишната декларация 10-K на Goldman Sachs Group Inc., която беше публикувана в петък, пише Марк Рубенстийн за Bloomberg.

Първо, заплащането. Възнаграждението на председателя и главен изпълнителен директор Дейвид Соломон вече беше оповестено: до 31 млн. долара в година, в която нетната печалба спадна с 24%. Комитетът по възнагражденията към борда на директорите, може е усетил необходимостта да защити решението си, изтъкна седем фактора в негова подкрепа, включително "решителното лидерство на Соломон при признаването на необходимостта от изясняване и опростяване на стратегията на фирмата за бъдещето".

Соломон не е единственият, който получи по-голямо парче от по-малък пай. Като цяло служителите са спечелили 15,5 млрд. долара, което се равнява на 34% от нетните приходи, дори и след като се извадят обезщетенията. Макар че този дял не е толкова висок, колкото в дните преди световната финансова криза, когато беше средно около 46%, през последните две години той се покачва спрямо дъното от 30%.

Една от причините за това може да бъде навлизането на фирмата в областта на алтернативното управление на активи, където изискванията за заплащане са високи. Фирмата е сред петте най-големи играчи в тази ниша с активи за 295 млрд. долара под наблюдение. Миналата година тя генерира над 2 млрд. долара такси за управление от този бизнес. Въпреки по-слабите реализирани резултати обаче служителите се справиха добре. Таксите за стимулиране са намалели до 161 млн. долара, но въпреки това фирмата е заделила 407 млн. долара за компенсации, свързани с резултатите, които ще бъдат разпределени между 800-те служители.

Второ, генерирането на приходи е непостоянно: в този бизнес има малко редовни фактури. Отчетът 10-K предоставя полезна информация за разпределението на дневните нетни приходи от търговия на Goldman. Миналата година фирмата всъщност е загубила пари в 37 отделни дни, което се равнява на 15% от търговския календар.

Това е наравно с 2022 г., но преди това трябва да се върнете назад до 2015 г., за да видите толкова много губещи дни. Разликата е, че загубите са по-големи. През 2015 г. най-голямата дневна загуба е била някъде между 50 и 75 млн. долара. През 2022 г. е имало три дни, в които фирмата е загубила повече от 100 млн. долара, а миналата година този ден е бил само един. От друга страна Goldman натрупва достатъчно печеливши дни, за да компенсира това.

Понякога печелиш, понякога не | Goldman продължава да разчита на няколко свръхпечеливши дни, за да постигне своите резултати

Миналата година тя отбеляза 52 дни, в които е спечелила над 100 милиона долара, в сравнение 85-те такива дни през предходната година. Това означава, че фирмата продължава да разчита на няколко суперпечеливши дни, за да постигне своите резултати. За акционерите това създава несигурност.

Трето - не по вина на Goldman - трудно е да се определи колко капитал е необходим на банка като тази. Фирмата отчита множество капиталови коефициенти, калибрирани както по "стандартизирани", така и по "усъвършенствани" мерки. Стандартизираната мярка е по-строга по отношение на кредитния риск: тя изисква 35% повече капитал от усъвършенстваната. Той обаче не включва операционния риск - рисковете, които могат да произтекат от срив на системите или човешка грешка, злоупотреба или друго неправомерно поведение - който "усъвършенстваният" разглежда като доста голям.

По усъвършенстваната метрика Goldman трябва да запази 16,7 млрд. долара капитал за покриване на операционния риск, което се равнява на 19% от общия му бюджет за риск. И колкото и сложни да са тези правила, те са в процес на промяна. През юли миналата година Федералният резерв предложи нови изисквания, които заменят "усъвършенствания" с "разширен подход, основан на риска". Добрата новина е, че ако бъдат приложени, те премахват използването на вътрешни модели, което прави капиталовите изисквания по-прозрачни за инвеститорите.

Ето и лошата новина: "Ако активите и пасивите ни останат до голяма степен в съответствие с тези към декември 2023 г., регулаторните ни капиталови изисквания могат да се увеличат с приблизително 25% на базата на пълното им поетапно въвеждане."

Книжата на Goldman не са единствените, които се търгуват при значително по-ниско съотношение цена/печалба от по-широкия индекс S&P 500: Всички инвестиционни банки генерират непредсказуеми печалби, жонглират с напрежението между това как акционерите и служителите да разпределят печалбите и търпят капризите на регулаторите за това колко капитал трябва да задържат. Декларацията 10-K на Goldman до голяма степен разкрива причините за това.