Софтуерът с отворен код има много по-голяма стойност, отколкото плащате за него

Безплатните продукти, които потребителите могат да променят и споделят, може да са най-великите пазари за „обществени блага“, създавани някога

09:01 | 27 февруари 2024
Автор: Тайлър Коуен
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Софтуерът с отворен код може би е най-голямото „обществено благо“, което пазарната икономика някога е създавала. Това, което показва, е силата на доброволното социално сътрудничество.

Стандартната неокласическа икономическа теория твърди, че стоките и услугите с широко разпространени ползи се произвеждат само ако техният производител може да таксува клиентите за тях. Софтуерът с отворен код — дефиниран като „нещо, което хората могат да променят и споделят, защото неговият дизайн е публично достъпен“ — безспорно има широко разпространени предимства, но въпреки това е безплатен. Помислете за браузъра Mozilla Firefox, VLC Media Player, езика за програмиране Python или базираните на Linux операционни системи. Много компании, включително Meta и Mistral, са пионери в AI с отворен код.

Нова оценка на изследователи от Харвард и университета в Торонто установява, че световната стойност на целия софтуер с отворен код е около 8,8 трилиона долара. За да поставим това в перспектива, около 3,4 трилиона долара са били изразходвани за комерсиален софтуер в световен мащаб през 2020 г. Цифрата от 8,8 трилиона долара е повече от два пъти по-висока от текущия брутен вътрешен продукт на Индия при текущи пазарни обменни курсове. Това е почти тройно последните пазарни капитализации на Apple и Microsoft. Цялото злато в света в момента струва повече от 13 трилиона долара, плюс или минус.

Новата оценка идва от преизчисление на ползите от страна на търсенето. Предишни проучвания бяха склонни да разглеждат разходите за замяна на софтуер с отворен код - тоест какво би струвало наемането на хора да пренапишат това, което в момента е безплатно. (Използвайки този метод, статията оценява стойността на софтуера с отворен код на около $4,15 трилиона.) Новото изследване, проведено с подкрепата на Linux Foundation, разглежда ползата за тези, които използват софтуер: Ако дадена част от отворен софтуер е от полза за милиони, действителната му стойност ще се регистрира многократно по-висока от цената му. Така преработената оценка от 8,8 трлн.

Защо хората допринасят за проекти с отворен код? Мотивите им са различни. Някои може да пожелаят да покажат уменията си по програмиране, за да увеличат стойността си на пазара на труда. Други може просто да вярват в отворения код като философия, като средство за правене на добро за света. Принадлежността към общност от сътрудници в отворен код също може да донесе конкретни ползи, като например ценна професионална мрежа или просто другарство. В други случаи сътрудниците в отворен код се нуждаят от софтуера за собствена употреба и затова смятат, че си струва да допринесат за производството му.

Общият урок е ясен: Има много различни начини да накарате една система да работи, като не всички са пряко комерсиални.

И все пак дори тази оценка от 8,8 трилиона долара подценява предимствата на софтуера с отворен код. Като се пуска отворен код на пазара, това гарантира, че комерсиалните производители трябва да се „съревновават срещу безплатните“. Това ги кара да намалят цените си, което от своя страна позволява на повече хора да купуват продуктите със затворен код. Отвореният код също предотвратява възможността за пълен монопол на пазара, тъй като вече ще има алтернатива с отворен код. И от производствена гледна точка, софтуерът с отворен код също намалява разходите, тъй като търговските производители могат да се учат от и дори да копират неговите идеи за програмиране.

Трудно е да се оцени размерът на тези ползи. И все пак е разумно да се вярва, че те са големи и ще растат с разпространението на услугите с отворен код.

А отвореният код почти сигурно ще играе голяма роля в разработването на AI софтуер. Много хора ще искат да работят с AI услуги, които могат да персонализират и настройват за предпочитаните от тях цели. Дори ако производителите не могат да таксуват за него, той може да бъде издаден, повторен и подобрен с бързи темпове. Също така може да е по-лесно да коригирате грешки и хакове в продукт с отворен код.

През последната година Европейският съюз обсъждаше дали трябва да забрани големите езикови модели с отворен код и други форми на ИИ. Това движение изглежда е загубило законодателна инерция, но е знак, че подходите с отворен код не се оценяват достатъчно. Страхът е, че AI с отворен код може да бъде овладян от лоши хора и лоши институции – но това е проблем с много нови технологии, не само AI. Продуктите с отворен код имат по-голям потенциал да подобрят безопасността и иновациите, отколкото да позволят злоупотреби.

На най-широко ниво, за да не ставаме твърде метафизични, идеята за отворен код е в основата на голяма част от човешката цивилизация. Самото добро управление, например, прилича повече на проект с отворен код, отколкото на нещо патентовано. Полезните етични норми също имат силни компоненти с отворен код. Чрез правилното оценяване на софтуера с отворен код ние просто потвърждаваме многото предимства на човешкото сътрудничество. Това е нещо, от което да се чувствате добре.

Тайлър Коуен е колумнист в Bloomberg Opinion, професор по икономика в университета "Джордж Мейсън" и водещ на блога Marginal Revolution.