Балонът на европейските термопомпи за съжаление се пука

Пазарът на термопомпи обаче може да бъде оздравен, а политиците могат да помогнат, като не използват технологията като изкупителна жертва

09:00 | 24 февруари 2024
Автор: Крис Брайънт
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дългогодишният шеф на шведския производител на термопомпи NIBE Industrier AB звучеше емоционално миналата седмица, когато обяви програма за съкращаване на разходите, с която се освобождават 500 работници. След като се опита да ускори производството, когато цените на газа се повишиха след нахлуването на Русия в Украйна, сега Нибе и колегите му натискат спирачките в отговор на по-слабото от очакваното търсене и пренасищането на предлагането, което се надяват да е временно.  Надявам се да са прави.

"Има твърде много термопомпи в търговската мрежа", заяви главният изпълнителен директор Гертерик Линдквист пред анализатори. "Пазарът на термопомпи ще продължи да расте. Но сега чувстваме, че трябва да се приспособим, защото бяхме оборудвани, ако мога така да го нарека, за по-голям обем". Преди това една от най-добре представящите се акции на континента, акциите на Nibe са спаднали с около 50% през последната година. 

Heat-Pump 01
Термопомпите намаляват своя потенциал. Акциите на шведския производител Nibe са спаднали с около 50% през последната година

Nibe остава печеливша, но съкращенията - равняващи се на около 2 % от работната сила - не са изолиран случай: През септември японският производител Daikin Industries Ltd. съкрати стотици временни служители в белгийския си завод за термопомпи и изпрати постоянния персонал у дома за 12 дни. Оттогава той обяви още 18 дни "временна техническа безработица" през първите три месеца на тази година.

Най-малко двама германски производители използват или обмислят да кандидатстват за държавни субсидии за работа на непълно работно време, известни като Kurzarbeit: Около 100 от 5000-те германски служители на Vaillant Group са засегнати, докато в Stiebel Eltron GmbH & Co. KG около една трета от 2400-те служители в централата на компанията вероятно ще бъдат освободени от работа от март. Трети производител на термопомпи, Robert Bosch Gmbh, ми съобщи по електронната поща, че "трябва да адаптира разходите и процесите, за да гарантира дългосрочната си конкурентоспособност" и затова е променил смените в няколко обекта. 

Шокиращо е, че разработчиците на нисковъглеродно отоплително оборудване са принудени да намалят производството си на фона на задълбочаващата се климатична криза, и това е още един тревожен момент за енергийния преход, който вече се сблъсква със затихващото търсене на електрически превозни средства и вятърната индустрия, изпитваща затруднения. Пазарът на термопомпи обаче може да бъде оздравен, а политиците могат да помогнат, като не използват технологията като изкупителна жертва.   

Въпреки че първоначалните разходи са по-високи от тези за инсталиране на газов котел и може да се наложи подобряване на изолацията на жилищата, термопомпите са важен инструмент за намаляване на замърсяването от сградите, които са причина за повече от една трета от емисиите на парникови газове в Европейския съюз.

Heat-Pump 02
Намаляващо търсене. Продажбите на термопомпи отслабнаха на фона на намаляването на субсидиите, по-високите лихвени проценти и спадащите цени на газа.

Според проучване на браншовата асоциация на 10 ключови пазара, продажбите в Европа са намалели с около 14 % през третото тримесечие, като спадът би бил по-голям, ако не беше големият обем на неизпълнените поръчки в Германия, където оттогава продажбите са започнали да се свиват с до 40 %. Според HSBC Holdings Plc продажбите в Европа през четвъртото тримесечие се очаква да намалеят с 28 % на годишна база. (Продажбите на термопомпи в САЩ също намаляват, въпреки че през миналата година те все още са продавали повече от газовите печки).

Топлинните помпи далеч не са единственият промишлен сектор, който се бори с проблема с намаляването на запасите. Производителите са изправени и пред множество други неблагоприятни фактори, вариращи от по-ниски субсидии до по-високи лихвени проценти и намаляващи цени на природния газ (което прави експлоатацията на системите, използващи електроенергия, сравнително по-малко рентабилна).

Не помогна и фактът, че термопомпите станаха политически токсични в някои части на Европа. Лошо комуникираният план на германското правителство за постепенно премахване на новите газови котли отрови настроението в трипартийната коалиция миналата година и допринесе за нарастващата подкрепа за крайнодясната AfD. Впоследствие забраната за отопление с изкопаеми горива беше смекчена, след като таблоидният вестник Bild я нарече "отоплителен чук". 

Heat-Pump 03
Неустойчиво търсене. Заявленията за германски субсидии за термопомпи рязко нараснаха след нахлуването на Русия в Украйна, но след това се нормализираха

Опасявайки се от подобна реакция, през септември министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак се зарече, че "никога няма да принуди никого да изтръгне съществуващия си котел и да го замени с термопомпа", и отложи забраната за отопление с нафтови котли за "автономни" (предимно селски) жилища от 2026 г. за 2035 г. Съобщава се също, че Сунак обмисля да се откаже от плановете за налагане на глоби на производителите на бойлери, които не изпълняват целите за термопомпи.

В Италия изключително популярните субсидии за "супербонуси" на стойност до 110 % от разходите за термопомпи и други екологични ремонти на сгради бяха намалени от новото правителство на министър-председателя Джорджия Мелони миналата година след възмущение от нарастващите разходи за публичните финанси и твърдения за измами. 

Нищо чудно, че потребителите са обезпокоени и не са склонни да купуват оборудване, което може да струва петцифрена сума в зависимост от страната, вида на модела и наличните стимули. И уви, досега пренасищането на предлагането не е довело до значително намаляване на цените, според Нибе. 

Въпреки че шведската фирма не изключва пазарът да остане слаб през цялата тази година - HSBC прогнозира спад от около 2% през 2024 г., след 6% свиване през миналата година - повечето наблюдатели на индустрията очакват условията отново да се подобрят до лятото. Възстановяването е от жизненоважно значение, тъй като индустрията е обявила инвестиции в размер на около 7 млрд. евро (7,6 млрд. долара) до 2025 г.; в противен случай добавянето на нови мощности ще изостри пренасищането. Американският гигант в областта на отоплението, вентилацията и климатизацията Carrier Global Corp. направи особено голям залог на термопомпите, след като през януари закупи за 12 млрд. евро климатичното подразделение на Viessmann Group.

Heat-Pump 04
Бум на пауза. Продажбите на термопомпи в Германия са скочили с повече от половината през 2023 г., но забавянето през втората половина на годината е продължило и през 2024 г.

По време на разговор с анализатори по-рано този месец Carrier звучеше оптимистично, като отбеляза, че германската ѝ придобивка винаги може да продава котли, ако термопомпите не са толкова популярни в краткосрочен план (независимо от факта, че цената на термопомпата е около три пъти по-висока).

Centrica Plc, собственик на British Gas, заяви същото миналата седмица. "Има твърде много хора, които казват на потребителите какво е добро за тях", заяви пред анализатори нейният шеф Крис О'Шей. "Топлинни помпи или котли, това наистина няма значение за нас, важно е само кое е правилно за клиента." 

Heat-Pump 05
По-евтин газ. Цените на природния газ в Европа са спаднали с над 90 % от пика, което намалява финансовия натиск за инсталиране на термопомпа.

Съгласен съм с колежката Лара Уилямс, че термопомпите заслужават по-шумни поддръжници. Затова е жалко, че Европейската комисия уж отложи дългоочаквания план за действие за след изборите за Европейски парламент през юни, след като си постави амбициозната цел да инсталира 10 милиона системи до 2027 г.

Освен че могат да охладят реториката си, правителствата могат да направят повече за подобряване на икономическата ефективност на по-благоприятните за климата системи за отопление на домовете, като премахнат субсидиите за изкопаеми горива и реформират данъците, които ощетяват потреблението на електроенергия в сравнение с потреблението на газ.

Междувременно потребителите трябва да помнят, че в много страни стимулите за смяна на отоплителната система остават доста щедри: Германия предлага субсидия в размер на 70 % от общите инвестиционни разходи, при условие че те не надвишават 30 000 евро, а Обединеното кралство увеличи стимулите с 50 % до 7500 лири стерлинги (9500 долара) през октомври, което доведе до повече заявления.  

"Предполагам, че е малко изненадващо за всички нас, че търсенето там е толкова голямо", каза миналата седмица Линдквист от Nibe. Сега, след като енергийната криза е отминала, "връщаме ли се отново към общество, задвижвано от газ?", попита той риторично. Искрено се надявам да не е така.