Кремъл води културна война с цел да сплоти електората на Путин за изборите

Част от новото кредо на путинова Русия: Трябва да престанем да насърчаваме младите жени да получават висше образование, тъй като кариерните им цели означават пропускане на функцията за раждане на деца

17:00 | 9 декември 2023
Обновен: 18:03 | 9 декември 2023
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Кремъл мобилизира подкрепата за пети президентски мандат на Владимир Путин, представяйки го като защитник на традиционните руски ценности срещу "либералния" Запад, докато войната в Украйна продължава и не се вижда решение.

Това се изразява в по-строго преследване на ЛГБТ общността, нарастващи призиви за ограничаване на абортите, натиск върху жените да се съсредоточат върху раждането на деца вместо върху кариера и усилия за засилване на патриотичното възпитание в училищата в опит да се обединят руснаците зад кандидатурата на Путин. Широко разпространено е очакването той скоро да обяви, че се кандидатира за нов шестгодишен мандат, след като в четвъртък руските законодатели обявиха, че изборите ще се проведат на 17 март 2024 г. 

Кремъл планира да представи Путин в предизборната кампания като гарант на руската цивилизация, която е атакувана от Запада, стремящ се да унищожи традиционното семейство, религиозната вяра и националната гордост, заявиха три лица, свързани с администрацията. 

"Противопоставянето на Запада, защитата от западното влияние и отстояването на суверенитета несъмнено ще бъдат най-важната тематична част от предизборната кампания на Путин", каза Алексей Чеснаков, бивш високопоставен служител на Кремъл и политически консултант. "Моралните оправдания на този избор, позоваването на историческата традиция и оправдаването на някои трудности на настоящия период с неизбежността на бъдещите победи са важни елементи."

Путин със сигурност ще спечели строго контролираните избори, а официалните лица са решени да осигурят огромно мнозинство при висока избирателна активност, за да представят вота като обществено одобрение на инвазията му в Украйна. Макар че той може да разтръби анексирането от Русия на четири украински региона, които не контролира напълно, като доказателство, че печели войната, армията на Путин продължава да е затънала в борбата срещу украинските сили, подкрепени с оръжия за милиарди долари от САЩ и съюзниците от НАТО. 

Инвазията, която трябваше да продължи дни, ще навлезе в третата си година по време на изборите. 

Според служител, запознат с подготовката на Кремъл, кампанията ще акцентира върху новите училища и болници в провинциалните градове, за да покаже, че социалните условия се подобряват, въпреки че войната ще остане в дневния ред на изборите като обединяващ фактор, който да сплоти избирателите зад Путин.

"Ние защитаваме нашите традиции, нашата култура и нашия народ", заяви Путин на годишната среща на клуб "Валдай" през октомври. САЩ се стремят към глобална "хегемония", а европейските народи "унищожават корените си, които са израснали от християнската култура", каза той.

На Федералното събрание на Русия през февруари Путин заяви пред депутатите, че западните лидери "планират да ни довършат веднъж завинаги", и продължи: "Вижте какво правят те със собствения си народ. Става дума за унищожаване на семейството, на културната и националната идентичност".

Правителството съживи атаките срещу правата на хомосексуалистите, които отдавна са мишена за Кремъл, когато на 30 ноември Върховният съд одобри искането на Министерството на правосъдието за забрана на "международното ЛГБТ обществено движение" като екстремистко. Критиците предупредиха, че решението потенциално оставя всеки в риск от дълги срокове затвор за насърчаване на "нетрадиционни" връзки.

Призивите на Руската православна църква за ограничаване на възможностите за аборт също активизират консервативната електорална база на Путин. След като през ноември патриарх Кирил изпрати писмо до Държавната дума с искане да се забранят абортите в частни клиники, председателят на парламента Вячеслав Володин, близък съюзник на Путин, призова законодателите да разгледат предложението.

Частните клиники в няколко руски региона вече спряха да предлагат услуги за аборти под натиска на официалните лица.

Путин не е подкрепил публично забраната и процедурата все още се предлага в държавните клиники, където се извършват повечето прекъсвания на бременността. Въпреки това дебатът се разрази, въпреки че броят на абортите в Русия е намалял до около 500 000 годишно, което е далеч под нивата от времето на Съветския съюз и е сходно с тези в много европейски страни.

Кремъл "не иска да прегрее, така че темата да звучи като забрана на абортите", казва политологът Татяна Станоева. "Населението е против забраната."

Все пак има признаци, че реториката за семейните ценности може да навлезе в непредсказуема територия, като някои прокремълски политици оспорват амбициите на жените да правят кариера - и дори да получат диплома - вместо да създават деца, за да облекчат задълбочаващата се демографска криза в Русия.

"Трябва да престанем да насърчаваме младите жени да получават висше образование", тъй като кариерните им цели означават "пропускане на функцията за раждане на деца", заяви Маргарита Павлова, сенатор в руския Съвет на федерацията, в интервю през ноември за телевизия "Царьград", канал, собственост на Константин Малофеев, руски православен националист, поддръжник на Путин. 

Министърът на здравеопазването Михаил Мурашко изрази подобни чувства през юли, като заяви пред Държавната дума, че е "напълно порочна практика" жените да обмислят възможността да имат деца едва след като са получили висше образование и са изградили кариера.

Путин се включи на 28 ноември, като заяви на заседание на Световния руски народен съвет, че "много от нашите баби и прабаби са имали седем, осем и дори повече деца. Нека да запазим и възродим тези прекрасни традиции". 

Фокусът върху ценностите позволява на официалните лица да отклонят вниманието от проверката на икономическите резултати на Путин на фона на безпрецедентните международни санкции заради войната. Дни преди изборите през 2018 г. той заяви пред законодатели и официални лица, че "Русия трябва твърдо да се утвърди сред петте най-големи световни икономики" до средата на това десетилетие. 

По данни на Международния валутен фонд сега тя е на 11-о място. Рублата се срина с повече от една трета спрямо долара по време на настоящия мандат на Путин.

Със сигурност икономическите въпроси не оказват голямо влияние върху популярността на Путин, тъй като руснаците се събират около знамето във военно време, като отслабването на рублата вероятно ще окаже най-голямо влияние, според икономиста на Bloomberg Economics за Русия Александър Исаков. Социологическо проучване на базирания в Москва център "Левада" показва, че рейтингът на одобрение на Путин е бил 85% през ноември, което е увеличение спрямо 69% непосредствено преди началото на войната и най-високото ниво от януари 2017 г. насам. 

В училищата и университетите се активизират усилията за формиране на новото поколение по образа на Путин. В училищата са възстановени часовете по основно военно обучение, а в нов учебник по история, чийто съавтор е президентският съветник Владимир Медински, се оправдава войната в Украйна, оплаква се разпадането на Съветския съюз и се обвинява Западът, че се стреми да дестабилизира Русия. 

Учебникът е "създаден, за да покаже безусловната правота на Русия във вечната ѝ борба със Запада", пише в Телеграм Алексей Макаркин, заместник-ръководител на Центъра за политически технологии в Москва, след представянето му през август. Тя е "адресирана до донаборниците и техните приятелки", каза той.

Кремъл вероятно ще представи "победата" в тази конфронтация като цел, простираща се отвъд 2024 г., и "като основно съдържание на оставането на Путин на власт след президентските избори", казва Андрей Колесников, старши сътрудник във Фондацията за международен мир "Карнеги". "Самото съществуване на Русия се превръща в безкраен реванш със Запада", каза той.