На какво могат да ни научат музиканти като Граймс за изкуствения интелект

Интересното при Граймс е, че тя вижда възможности за артистите да използват изкуствен интелект в музиката - при условие че хората се справят с предизвикателството да го използват безопасно.

15:00 | 9 декември 2023
Автор: Лионел Лоран
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Когато видях авторката на песни и продуцент Граймс да свири на живо преди десетилетие, на сцената имаше много техническо оборудване, но то очевидно служеше на човешката музика. Граймс пееше песни, които е композирала, феновете ѝ слушаха в споделена концертна обстановка, а не през слушалки, и може би в тълпата няколко начинаещи музиканти бяха вдъхновени тази вечер да напишат своя собствена мелодия.

Днес тези звена от артистичната верига - композиция, разпространение, изпълнение и вдъхновение - са на прага на още по-голяма революция, задвижвана от технологиите, както ми разказаха Граймс и други музиканти в специален епизод на подкаста Crash Course. Изкуственият интелект става все по-добър в създаването на музика, която звучи като истинска. Вокалните deepfake материали вече ни заблуждават с перфектни имитации на суперзвезди, често без тяхното съгласие. Амбиентната музика на изкуствения интелект, обучена да ни успокоява, запълва плейлистите на Spotify. А натискането на бутона за опресняване на софтуера за композиране с изкуствен интелект като Boomy със сигурност е по-лесно от годините учене на солото на китарата Stairway to Heaven.

Това очевидно повдига огромни въпроси пред музикалната индустрия, която е на стойност 26 милиарда долара и която съвсем наскоро оцеля след появата на обмена на файлове, като се изгради около платформите за стрийминг. Страхът, че авторските възнаграждения на изпълнителите ще се изпарят напълно, тъй като машините копират и заменят музикалните каталози, доведе до множество съдебни дела за авторски права, включително едно срещу Alphabet Inc. и подкрепяната от Amazon.com Inc. компания Anthropic Pbc. При положение, че музиката вече е неравностойна пирамида, в която 90 % от авторските възнаграждения отиват при най-големия 1 % от изпълнителите, перспективата за огромно предлагане на машинно произведена музика може да убие всяка страст, вдъхновение или възможности за кариера, които са останали на начинаещите музиканти.

Интересното при Граймс обаче е, че тя вижда възможности за артистите да използват изкуствен интелект в музиката - при условие че хората се справят с предизвикателството да го използват безопасно. Докато по-рано тази година звукозаписните компании се заеха да премахнат нерегламентирания deepfake, Граймс  тръгна срещу течението, като създаде нов бизнес модел, целящ да остави изпълнителите да решават: Нейният гласов клонинг ще бъде достъпен за използване от всеки, но всяка официално издадена песен ще си поделя с нея авторските възнаграждения 50 на 50. За нейните фенове и последователи това е начин да си партнират и да пишат без документи и хора, които не искат да споделят музиката; за Граймс това е начин да разгърне своята уникална научно-фантастична личност и да завладее нови пазари. "Аз наистина съм за демократизиране на процеса", каза ми тя.

Вместо да се впусне в апокалиптичния поглед над ИИ, Граймс се присъединява към икономическата теория, че технологиите могат да "увеличат" работните места, а не да ги заменят, като намалят скуката и освободят повече време за творчество. И макар че все още не съм чул музика с изкуствен интелект, която бих включил в собствените си плейлисти, да видя композитори на работа, това е сигнал за събуждане: В музиката на Беноа Каре, който издава под името "Skygge" (на датски "сянка"), или на Ед Нютън-Рекс, който наскоро се оттегли от стартъпа Stability AI, има много творчество. Макар че действителното ниво на търсене на музика с изкуствен интелект днес не е ясно - макар че една песен на Граймс с изкуствен интелект е събрала внушителните 1,6 милиона стрийма - все още не сме в свят, който е изцяло ориентиран към машините.

Разбира се, ключовата дума е "все още". Музикалният еквивалент на мистериозния Q* на OpenAI би бил робот, който може да изсвири цяла песен с натискането на един бутон, и това ще се случи един ден. Трудно е да се повярва, че 213 738 работници в САЩ, които през 2016 г. са определили основната си професия като "певец, музикант или сроден на него работник" - според данните от преброяването, цитирани от Rockonomics на Алън Крюгер - лесно ще устоят на комбинирания натиск на стрийминга и всемогъщия разумен суперкомпозитор. Много музиканти вече се борят да изкарват прехраната си на пълен работен ден с изкуството си.

Ето защо Граймс също така има твърди червени линии и сериозни опасения относно рисковете, свързани с пускането на AI на воля, като например осигуряване на съгласието на изпълнителите и известно ниво на контрол върху това, което се разпространява официално. Звукозаписните компании упражняват контрол и извън съдебните дела, като създават собствена музика с изкуствен интелект и подписват знакови споразумения с такива като стартъпа за изкуствен интелект Endel. Друг положителен момент е, ако ИИ се превърне в катализатор, който подобрява икономиката на индустрията, за да се поставят хората на първо място. Предприемат се някои несигурни стъпки - от нови модели на заплащане, които плащат повече на хората над определено ниво, до новата система за многостепенно заплащане на Spotify Technology SA. По-добрата сигурност по отношение на авторските права ще бъде от решаващо значение за стимулиране на бъдещото музикално производство, особено ако изпълнителите могат да защитят не само своя каталог, но и своето подобие или стил.

Разбира се, не бива да се отнасяме крайно оптимистично към ИИ. Всички тези усилия за контролиране на технологията са в начален стадий, а музикалната индустрия не е известна с това, че се грижи много за своите изпълнители, освен да бере плодовете на труда им. Но всички ние трябва да обръщаме внимание на това, което се случва в плейлистите ни в Spotify: Ако има надежда за музикантите сред атаката на изкуствения интелект, има надежда и за всички нас.

Лионел Лоран е колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ цифровите валути, Европейския съюз и Франция. Преди това е бил репортер за Reuters и Forbes.