Мантрата "по-високо за по-дълго" започва да тежи на дълга на развиващите се пазари

Пазарите може да продължат да бъдат разколебани през следващите три-шест месеца, тъй като вероятно ще възприемат всяка слабост в данните като знак, че централните банки могат да намалят лихвите

21:00 | 3 септември 2023
Автор: Матю Бърджис, Маркъс Уонг
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Централните банки на развиващите се пазари се присъединяват към своите колеги от развитите страни и се противопоставят на очакванията за бързо преминаване към намаляване на лихвените проценти, което влошава перспективите пред облигациите на развиващите се страни. 

Трейдърите почти напълно отхвърлиха перспективата за облекчаване на паричната политика в Азия през следващите 12 месеца, като намалиха очакванията за по-ниски разходи по заемите в Латинска Америка и Централна Европа, сочат данните за суаповете. Промяната е обусловена от реториката на Федералния резерв за "по-високи нива за по-дълго време", стремежа на политиците да подкрепят валутите си и заплахата от Ел Ниньо, който може да доведе до повишаване на инфлацията.

Emerging-Market Debt
Ценообразуването на лихвените проценти в Азия за 12 месеца стана по-ястребово. Търговците на суапове коригираха прогнозите си за промяна на основните лихвени проценти

Нарастващото глобално ястребово отношение означава повече проблеми за облигациите в местна валута на развиващите се пазари, след като трейдърите смятаха, че централните банкери от по-богатите страни скоро ще започнат да намаляват лихвените проценти, тъй като икономиките се забавят. Показателят на Bloomberg за дълга спадна с 2% през август, което е най-лошият месец от февруари насам, докато индексът на валутите на развиващите се пазари се понижи с 1,5%. 

"Перспективите за инфлацията на развиващите се пазари стават все по-малко сигурни, за разлика от широкообхватната дезинфлация през последните четири-пет месеца", заяви Джон Харисън, управляващ директор на макростратегията за развиващите се пазари в GlobalData TS Lombard в Лондон. "Облигациите в местна валута на развиващите се пазари също могат да бъдат изложени на риск през следващите месеци от по-нататъшен скок на долара или повече повишения на лихвените проценти на Фед, но все още не сме стигнали до този момент."

По-склонни към оптимизъм в Азия
В Азия се установява ястребова тенденция. Миналия месец централната банка на Южна Корея обеща да запази рестриктивната си политика за "значителен период от време", убеждавайки трейдърите да изчислят цената на пълното намаление от 25 базисни пункта през следващата година. По-рано през август Банката на Индонезия заяви, че ще позволи на доходността по краткосрочните облигации да се повиши, за да подкрепи рупията, което допълни признаците, че е далеч от преминаване към облекчена позиция. 

Миналата седмица централната банка на Индия заяви, че е все по-загрижена за нарастващите цени на храните, което накара пазара да намали по-ранните залози за агресивно намаляване на лихвените проценти. 

Emerging-Market Debt
Облигациите на развиващите се страни се понижиха най-много от шест месеца насам през август. Загубите дойдоха, тъй като трейдърите определиха по-високи цени за дългосрочни лихви

Южнокорейските суапове сега оценяват повишението на лихвите с 8 базисни пункта през следващите 12 месеца в сравнение с прогнозите за незначително намаление в края на юни. Индийските контракти предвиждат намаления с 16 базисни точки, което е спад спрямо по-сериозните 60 базисни точки, които бяха предвидени на 30 юни.

"На регионалните азиатски суапови пазари предната част на кривите премина от ценообразуване на намаленията на лихвите към ценообразуване на увеличение с до 25 базисни пункта до края на годината", каза Дънкан Тан, валутен и лихвен стратег в DBS Bank Ltd. в Сингапур.

"Макар че сред пазарните участници вероятно има ниска увереност, че азиатските централни банки отново ще повишат лихвите, разширяващата се срочна премия предполага, че участниците виждат немалки рискове от това отново да започнат повишения на лихвите", каза той. Срочната премия е допълнителната компенсация, която инвеститорите изискват, за да поемат риска от промяна на лихвените проценти.

Изключение прави Бразилия
В Латинска Америка се наблюдава подобно движение към по-ястребово ценообразуване, най-забележимо в Чили, Мексико и Колумбия. Единствено в Бразилия пазарът стана по-благосклонен, след като на 2 август централната банка намали основния си лихвен процент с повече от очакваните 50 базисни пункта. 

Emerging-Market Debt
Суапови лихвени проценти в Латинска Америка с намаления през август

Политиците в развиваща се Европа също звучат по-ястребово. Миналата седмица управителят на Чешката централна банка Алеш Михл заяви, че инфлацията остава твърде висока, а дискусиите в Джаксън Хоул потвърдиха, че планът на страната да поддържа строга парична политика е правилна стратегия. Инвеститорите не бива да приемат, че по-нататъшните съкращения автоматично ще продължат, заяви миналата седмица и заместник-управителят на централната банка на Унгария Барнабас Вираг.

"Малко болка" 
Пазарите може да продължат да бъдат разколебани през следващите три-шест месеца, тъй като вероятно ще възприемат всяка слабост в данните като знак, че централните банки могат да намалят лихвите, каза Боб Савидж, ръководител на отдел "Пазарна стратегия и прозрения" в BNY Mellon Capital Markets в Ню Йорк.

"Вероятно така мисли пазарът, а това е абсолютно противоположно на начина, по който иска да мисли почти всеки централен банкер, а именно: "Искам да победя инфлацията, без всъщност да правя нищо", каза той. "Най-лесният начин да го направя е да звуча твърдо и да оставя пазара да изпитва малко болка, за да свърши работата вместо мен."