Бихте ли позволили на Илон Мъск да имплантира устройство в мозъка ви?

Стартъпът Neuralink на предприемача ще промени живота на някои, но е трудно да се види как ще трансформира обществото

08:30 | 5 юни 2023
Автор: Тайлър Коуен
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Neuralink на Илон Мъск получи одобрение миналия месец от Aдминистрация по храните и лекарствата на САЩ за провеждане на клинични изпитвания върху хора, което бивш служител на FDA нарече „наистина голям пробив“. Не съм съгласен, но съм скептичен, че тази технология ще „промени всичко“. Не всеки дълбок технологичен напредък има широки социални и икономически последици.

При Neuralink робот хирургично вмъква устройство в мозъка, което след това може да декодира част от мозъчната дейност и да свърже мозъчните сигнали с компютри и други машини. Човек, парализиран от врата надолу, например, може да използва интерфейса, за да манипулира физическата си среда, както и да пише и комуникира.

Това наистина би било пробив - за хора с парализа или травматични мозъчни наранявания. За други не съм толкова сигурен. За целите на аргумента, тъй като има много компании, работещи в това пространство, приемете, че тази технология работи, както се рекламира. Кой точно ще иска да го използва?

Едно от опасенията е, че връзките мозък-машина ще бъдат скъпи и че само богатите ще могат да си ги позволят. Тези хора ще се превърнат в нова класа „супер-мислители“, които ще властват над нас с превъзходния си интелект.

Не смятам, че този сценарий е вероятен. Ако ми предложат 100 милиона долара за постоянна връзка между мозъка и компютъра, не бих ги приел дори само поради страх от странични ефекти и възможни неврологични увреждания. И бих искал да знам със сигурност, че връзката на контрола преминава от мен към компютъра, а не обратното.

Освен това има други начини за увеличаване на моята интелигентност с компютри, най-вече последните иновации в AI. Вярно е, че мога да мисля по-бързо, отколкото мога да говоря или пиша, но - просто не бързам толкова много. Предпочитам да се науча да пиша на телефона си толкова бързо, колкото го прави тийнейджър.

Свързана визия за директен интерфейс мозък-компютър е, че компютрите ще могат бързо да инжектират полезни знания в нашите мозъци. Представете си, че си лягате, включвате мозъчното си устройство и се събуждате, знаейки китайски. Звучи невероятно - но ако това беше възможно, ще са възможни и всякакви други сценарии, не всички от тях доброкачествени, при които компютърът може да промени или контролира мозъците ни.

Също така гледам на този сценарий като далеч в бъдещето - за разлика от използването на мозъка ви за манипулиране на обекти, той изглежда като истинска научна фантастика. Сегашните технологии разчитат мозъчни сигнали, но не ги контролират.

Друга визия за тази технология е, че собствениците на компютри ще искат да „отдават под наем“ силите на човешкия мозък, подобно на начина, по който компаниите отдават под наем пространство днес в облака. Софтуерните програми не са добри в някои умения, като идентифициране на неприемлива реч или изображения. В този сценарий свързаните мозъци идват до голяма степен от нископлатени работници, точно както компаниите за социални медии и OpenAI са използвали нископлатен труд в Кения, за да оценяват качеството на продукцията или да помогнат при вземането на решения за съдържанието.

Тези инвестиции може да са добри за повишаване на заплатите на тези хора. Много наблюдатели обаче може да възразят, че ще бъде създадено ново и по-коварно класово разграничение - между тези, които трябва да се присъединят към машините, за да си изкарват прехраната, и тези, които не го правят.

Възможно ли е да има сценарии, при които работници с по-високи заплати желаят да бъдат прикачени към машината? Не би ли било полезно за шпионин или корпоративен преговарящ да получава компютърна информация в реално време, докато взема решения? Ще позволи ли професионалният спорт такива интерфейси мозък-компютър? Те могат да бъдат полезни, за да кажат на бейзболен играч кога да замахне и кога не.

Колкото повече обмислям тези опции, толкова по-скептичен ставам относно широкомащабното използване на интерфейс мозък-компютър за хора без увреждания. Изкуственият интелект се развива с невероятно темпо и не изисква никакво навлизане в телата ни, още по-малко в мозъците ни. За предаване на информация винаги ще има слушалки или някоя бъдеща версия на Google Glass.

Основното предимство на директния интерфейс мозък-компютър изглежда е скоростта. Но екстремната скорост е важна само при ограничен клас обстоятелства, много от които състезания и начинания с "нулева сума" като спортове и игри.

Разбира се, компании като Neuralink могат да покажат, че греша. Но за момента залагам на изкуствения интелект и големите езикови модели, които се намират удобно на няколко сантиметра от мен, докато пиша това.

Тайлър Коуен е колумнист на Bloomberg Opinion. Той е професор по икономика в университета Джордж Мейсън и пише за блога Marginal Revolution.