Как може да се избегне трета фаза на банковата криза в САЩ?

Банките и регулаторите трябва да се преборят с няколко предизвикателства по пътя

08:24 | 11 май 2023
Автор: Николета Рилска
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Банковите трусове в САЩ се развиват. Първата фаза на сътресенията, когато внезапното и масово изтичане на депозити от зле управлявани и неадекватно контролирани банки предизвикаха грандиозни фалити, беше стабилизирана, пише Мохамед Ел-Ериан за Bloomberg.

Настоящата фаза, която се фокусира върху разходите за финансиране и проблемите с баланса на по-малко проблемни банки, също може да бъде стабилизирана. Наистина трябва, ако искаме да избегнем трета фаза, водеща до значително повече финансови и икономически щети.

Да започнем с добрите новини. Малко вероятно е да видим вида на драматичен институционален колапс, преживян от Silicon Valley Bank, по време на който 42 милиарда долара депозити излетяха за един ден и се очакваше още 100 милиарда долара да ги последват на следващия ден, ако регулаторите не бяха затворили банката.

Тази добра новина се дължи на два основни фактора. Първо, чрез практика, а не чрез законови промени, властите сигнализираха, че таванът от 250 хиляди долара на държавната гаранция за индивидуални депозити е заменен с неограничено покритие. Номерът е прост. Федералният резерв току-що обявява изключение за системен риск.

Второ, Федералният резерв отвори прозорец за финансиране, който позволява на банките за една година да обменят по номинал ценни книжа, които струват значително по-малко на пазара. Това намалява риска банките да трябва да продават на загуба, за да посрещнат изходящите потоци от депозити и им осигурява субсидирано финансиране.

Тази важна стабилизация далеч не беше перфектна, тъй като се справи само с част от напрежението в банковата система, като същевременно нанесе съпътстващи щети и непредвидени последици. Доста регионални банки в САЩ все още работят с несъответствия между своите краткосрочни пасиви и дългосрочни активи.

Нещо повече, те са обект на регулаторен режим, който не е осигурил адекватно капиталово покритие - пропуск, който се усилва от неравномерния надзор, описан подробно в собствената оценка на Фед за фалита на SVB. Те също така остават уязвими към неправилно управлявания цикъл на повишаване на лихвените проценти от Фед. И всичко това вероятно ще намали ентусиазма на банковата система да отпуска кредити, дори ако моралният риск е по-голям.

За щастие, тези банки нямат толкова много непосредствени структурни слабости, колкото онези, които фалираха.  Пример за това е PacWest, която миналата седмица се озова в затруднено положение, когато цената на акциите ѝ се срина. Нейните 25 процента незастраховани депозити бледнеят в сравнение с това, което имаха SVB и First Republic. Освен това клиентската база е значително по-разнообразна.

Настроенията на пазара не са изненадващи. Досега тази година банки с над 530 милиарда долара активи са фалирали, като вече надвишават общата сума за 2008 г. по време на световната финансова криза след коригиране на инфлацията. Начинът, по който First Republic Bank се провали, също играе роля. Теоретичното съгласуване на стимулите между основните действащи лица се оказа недостатъчно, за да се осигури навременно решение.

Акционерите видяха как акциите им губят над 95 процента от цената си си, преди банката да бъде придобита от JPMorgan. Сега пазарите с готовност наказват акциите на банките, особено тези, които говорят за претегляне на „стратегически опции“. Това оставя вратата отворена за порочните кръгове.

Тази втора фаза също може да бъде ограничена. Първо, банките трябва да бъдат по-внимателни в това, което казват, и като цяло да имат много отзивчива комуникация с инвеститорите - урок, вече усвоен от няколко институции.

Второ, Фед трябва да засили режима си на надзор.

Трето, публично-частните решения за банките трябва да работят в по-кратки срокове, ако е необходимо.

Четвърто, публичният сектор трябва да увери пазарите, че вместо ад-хок подходите, които доминираха досега, той ще работи за обновяване както на системата за гарантиране на депозитите, така и на регулирането на банките, за които погрешно се смята, че не представляват системна заплаха.

Това е необходимо, ако САЩ искат да избегнат трета и значително по-вредна фаза от банковия смут. Ако по-малко проблемните банки фалират през следващите няколко седмици, въздействието върху финансовата система и икономиката ще бъде много по-значително.