Новият фокус на Зукърбърг спасява Meta от ръба на пропастта

Основателят на компанията Зукърбърг замени коментарите относно "метавселената" с обещания за нова ера на „ефективност“

08:15 | 3 февруари 2023
Автор: Парми Олсън
Основателят и главен изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг. Снимка: Bloomberg
Основателят и главен изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг. Снимка: Bloomberg

Meta може да се намира в низходяща борсова спирала през последната година, но Марк Зукърбърг изглежда успява да насочи компанията към една по-рентабилна посока, поне засега. Спадът на приходите от реклама за трето поредно тримесечие не беше толкова голям, колкото се очакваше; имаше обратно изкупуване на акции в размер на 40 млрд. долара; и броят на ежедневните активни потребители премина психологическата бариера от 2 милиарда според отчета на Meta за четвъртото тримесечие, пише Bloomberg.

По-важното е, че главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг замени голяма част от обичайните си коментари относно все още нереализираната "метавселена" с обещания за нова ера на „ефективност“ за компанията след съкращаване на хиляди работни места и пренасочване към изкуствен интелект.

Манията на Зукърбърг по "метавселената", и неговият скъп стратегически ориентир оказаха натиск върху цената на акциите на компанията, чиято оценка се срина с 60% през последната година, и все още изглежда години далеч от това виртуалния алтернативен свят да постигне жизнеспособност. Ето защо вероятно е било облекчение за инвеститорите да чуят, че Зукърбърг отново се обръща към своя основен бизнес: социалните платформи. 

Зукърбърг каза, че системата за откриване на изкуствен интелект на компанията е помогнала на Reels, съперник на TikTok при кратките видеа, да нарасне двойно само за последните шест месеца. „Постигаме напредък тук и ефективността ни на монетизация във Facebook се удвои през последните шест месеца“, добавя той. „По отношение на насрещния вятър при приходите, все още сме напът да бъдем приблизително неутрални до края на тази година или може би в началото на следващата година, а след това би трябвало да можем да развиваме печеливш бизнес с Reels, като същевременно поддържаме търсенето, което виждаме”, изтъква технологичният предприемач.

Зукърбърг, който държи върховното командване на Meta чрез своите мажоритарни дялове с право на глас, каза, че му харесва да е в позиция да се бори срещу скептиците и говори с убеждение и искреност, когато описваше визията си за "метавселената". Това е възхитително, но също така той рискува да пренебрегне задълженията си към останалите акционери. "Метавселената" никога не е трябвало да се превръща в основен фокус на компанията. Опитите на Meta да продаде слушалки за виртуална реалност на работодатели за работни срещи са зле обмислени, тъй като в редките случаи, когато предприятията купуват такова оборудване, то е за обучение на нови служители - не за срещи, за които взаимодействието във виртуалната реалност все още е физически неудобно за повечето хората.

Зукърбърг трябваше да инвестира в "метавселената" като дългосрочен изследователски проект — който той признава, че така или иначе се разработва от много години — и да работи върху по-ефективното почистване на токсичността и дезинформацията в своите приложения и върху укрепването на основния продукт на Meta, рекламата във Facebook и съдържанието.

По отношение на последното Зукърбърг напредва. Той прекара последната година, инвестирайки по-сериозно в изкуствен интелект, за да помогне за запълването на празнотата в данните, създадена от свързаните с поверителността промени на Apple в iPhone и iPad, които струват на Meta около 14,5 млрд. долара загубени рекламни приходи през 2022 г. Чрез подобряване на алгоритмите за машинно обучение, използвани от рекламните инструменти на Facebook, сайтът прави по-дълбоки корелации за потребителите, за да ги разбере по-добре относно съдържанието, без обаче да събира допълнителни данни от тях.

Както Зукърбърг подчерта в сряда вечерта, Meta също се опитва да използва изкуствен интелект, за да повиши ефективността в рамките на Reels. Миналия октомври компанията обяви, че хората прекарват 20% повече време в Reels поради подобрения в алгоритмите. TikTok се разрасна с голяма скорост отчасти защото алгоритъмът ѝ е толкова добър в предсказването на това, което хората искат да видят.

За разлика от това, водещото предложение за метавселената на Meta за потребителите не отговаря на собствените очаквания на компанията. Социалната платформа привлече по-малко от 200 хиляди активни месечни потребители миналия октомври, доста под целта от 500 000 броя, която Meta си постави за края на 2022 г.

Социалните платформи са най-предизвикващият язви бизнес в технологиите - както е научил новият собственик на Twitter Илон Мъск - изпълнен със сложни политически решения и постоянна агитация от групи за застъпничество. Зукърбърг несъмнено е получил главоболие, когато е видял как мисията му да свързва хората по света се критикува.

Сега той изглежда по-склонен отново да се концентрира върху основния си бизнес и дори да слуша онези, които му го казват. Фактът, че той е последният останал основател като главен изпълнителен директор сред най-големите технологични фирми, прави желанието му да се съобразява с критиките още по-забележително. Брад Герстнър, който управлява Altimeter Capital, посочва на главния изпълнителен директор в отворено писмо миналия октомври, че компанията трябва да си върне формата и да се фокусира, като намали разходите за "метавселената", които съответстват на 20% от общите разходи на гиганта през 2023 г.

Това мнение беше повторено от самия главен технологичен директор на Meta Андрю „Боз“ Босуърт по-рано тази седмица. „Имаме основна функция, която е много силна“, пише Босуърт. Но тогава „се появява идея за малка функция, която обслужва част от пазара... така че ние ѝ се отдаваме. Повторете този мисловен процес сто пъти и ще имате претрупан [потребителски интерфейс], голям екип, бавен продукт и липса на явен път напред. … За да оцелеете като компания, трябва да имате желание да се фокусирате и да обмисляте приоритетите“.

Босуърт не визира конкретно метавселената в публикацията си, но може би е разбираемо разочарован, че компанията се опитва да преследва множество стратегии, без първо да подсили основната си операция, с която генерира приходи.

Главният маркетингов директор на Meta, Алекс Шулц, разкри, че в продължение на години Зукърбърг е гледал на ежедневните активни потребители на Facebook като на мярка за успеха на фирмата или това, което той нарича нейната „Северна звезда“. Сега, когато това число достигна 2 милиарда посетители дневно през четвъртото тримесечие, Зукърбърг трябва да се съсредоточи върху други важни показатели като приходите от реклами, които намаляват с темпове, невиждани в историята на компанията.

Тъй като се очаква разходите за реклама да останат по-умерени през следващата година, Зукърбърг трябва да реши в дългосрочен план дали наистина има смисъл да бъде компания за метавселена или вместо това да заложи на социалната платформа за кратки видеа. Икономическият климат показва, че и двата пътя ще бъдат болезнени, но когато разходите за реклама се повишат отново, пренасочването към основния бизнес ще даде на Meta необходимата инерция, за да продължи да работи в дългосрочен план.