Джасинда Ардърн подаде оставка и даде на света урок по смирение

Нейното лидерство беше в такъв рязък контраст с много от грубите ѝ колеги мъже и представляваше различен вид политика

11:21 | 19 януари 2023
Обновен: 11:46 | 19 януари 2023
Автор: Андреа Папук
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Джасинда Ардърн обяви решението си да се оттегли от поста министър-председател на Нова Зеландия, показвайки характерната си скромност.

„Дадох всичко от себе си, за да бъда министър-председател, но това също ми отне много“, каза тя в четвъртък. „Не можете и не трябва да вършите работата, освен ако нямате пълен резервоар, плюс малко в резерв за онези непланирани и неочаквани предизвикателства, които неизбежно идват.“

Ето една високо ценена – у дома и на световната сцена – и проницателна жена политик, която освободи най-високия пост при собствените си условия. Този ход беше посрещнат с всеобщ шок.

Тя ще липсва и решението ѝ трябва да се уважава.

То подчертава предизвикателствата за постигане на многообразие в политиката и бизнеса. Не става въпрос само за привличане на жени там, но и за задържането им. Искаме политици като Ардърн да издържат, защото те са от онези, които променят историята.

Ардърн и младите жени лидери – включително министър-председателят на Финландия Сана Марин и Мете Фредериксен на Дания – които се появиха през последното десетилетие, стоят като контрапункт на шумните, търсещи внимание и нарцистични лидери мъже, яхнали вълна от популистки настроения. Те ни показват, че държавите могат да се управляват не само със сила и бравадо, но и със състрадание, както и с чувство за хумор. Можете да бъдете ловък политик и да сте съпричастен и същевременно да се смеете.

Политиката остава трудна арена за жените. Първата жена министър-председател на Австралия, Джулия Гилард, претърпя порой от сексистки атаки в парламента и в медиите, които предизвикаха нейната вече известна Реч за мизогиния през октомври 2012 г.

Решението на Ардърн да се оттегли също показва, че жените продължават да се разкъсват между политическите си амбиции и личния живот. През 2018 г. тя стана първата жена министър-председател, родила на поста след покойната Беназир Бхуто в Пакистан. Таня Плиберсек, тогавашен заместник-лидер на Австралийската лейбъристка партия, през 2019 г. отхвърли възможността да се кандидатира за най-високия пост, защото не можеше да „съчетае“ отговорностите към семейството си с лидерството на своята партия. Друг австралийски федерален член на парламента, Кейт Елис, напусна политиката на изборите през 2019 г., за да прекарва повече време с децата си.

Съвсем наскоро настроенията срещу Ардърн се обърнаха и тя пострада в проучванията на общественото мнение. Тя се сблъска с нарастване на личните заплахи, които станаха по-явни и злобни, докато конспиративни и антиваксинационни групи, ядосани от нейното справяне с пандемията, преминаха в атака.

Ардърн постигна статут на рок звезда, след като стана най-младата жена лидер в света на 37 години. Тя можеше да е на корицата на Vogue и да тананика песни, да управлява кризи, като същевременно кара други световни лидери да слушат и да обръщат внимание. Ардърн се изправи пред порцията си от обидни въпроси от медиите – само миналия месец тя и Марин от Финландия бяха принудени да укорят журналист, който предположи, че двете световни лидерки се срещат само защото са млади жени – но се справяше със ситуациите с апломб.

Тя реформира законите за притежанието на оръжия, след като екстремистка стрелба в две джамии в град Крайстчърч на Южния остров през март 2019 г. уби 51 души. Нейното състрадание беше демонстрирано отново, когато през декември 2019 г. вулкан край бреговете на Нова Зеландия изригна, което доведе до 22 смъртни случая. Пандемията подложи на изпитание нейната смелост, но тя беше призната за задържането на вируса с едно от най-строгите блокирания в света.

Що се отнася до местното население на страната, марката на управление на Ардърн отново беше на показ. Тя назначи Наная Махута, маорска жена, във високопоставения портфейл на министър на външните работи, докато нейната партия обеща, че училищата ще интегрират маорския език в учебните си програми до 2025 г.

Ардърн не се въздържаше да се раздразни. Но доказателство за нейния характер е, че тя можа да се издигне над грубата политика и то с чувство за хумор. Официално подписано копие на стенограма на Ардърн, обиждаща опозиционен лидер (по-късно тя се извини чрез текстово съобщение), беше продадено за повече от 100 000 новозеландски долара, за да събере пари за благотворителност.

Подобно на решението на бившата звезда номер едно в света по тенис Ашли Барти да се откаже от тениса, подозирам, че неудобството ни от изявлението на Ардърн има повече общо с това, че жадуваме за модели за подражание, с които всички се гордеят в световен мащаб. Те са силни, завършени, уверени, но също така показват изящество под напрежение. Сега повече от всякога светът има нужда от тях.

Андреа Папук е редактор на Bloomberg Opinion и финансов журналист за недвижими имоти и инвестиции в Азиатско-тихоокеанския регион за Bloomberg.