Колко е силна британската икономика

Дейвид Стъбс, анализатор в J.P. Morgan Asset Management

16:31 | 8 декември 2015
Автор: Иван Николов
Лондон, 16 юни 2015. Photographer: Matthew Lloyd/Bloomberg
Лондон, 16 юни 2015. Photographer: Matthew Lloyd/Bloomberg

Дейвид Стъбс, анализатор в J.P. Morgan Asset Management коментира перспективите за излизане на Великобритания от ЕС с Анна Едуардс и Манъс Крани в студиото на Bloomberg в Лондон на 8 декември 2015.

 

Като слушаме министъра на финансите, Великобритания си е върнала силата и по-специално по икономически показатели изпреварва Г7 от 2г. и се предвижда стигне САЩ през 2016. Това е критична точка. Много бича прогноза. Като имаме предвид бюджета, който видяхме и перспективите и глобалните тревоги, честна прогноза ли е?

Разумна е. Все още вярваме, че Великобритания ще расте с 2% догодина. Това може би не е най-високата скорост на растеж, но има устойчивост в британския растеж. Има много възможности хората да продължават да намират работа, да се правят инвестиции. Великобритания се превърна в място, където хората намират работа. Това е възстановяване, което досега не е водено от кредитиране. Това ще се промени.

Виждаме непокрит дълг - в кредитните карти расте с 8% за година. Това е над ръста на доходите. Цените на жилищата също се раздвижиха сериозно.

Така че преминаване към етап, в който BoE може да започне да мисли за вдигане на лихвата.

Ако минат 1-2 повишения на лихвата от Фед, смятаме, че BoE ще бъде изкушена да не направи същото.

И потребителите си върнаха моджото, нали? Защото имаме ръст на плащанията с кредитни карти. Какво ще кажете за т. нар. Брекзит, който виси над главите на британците следващите година-две? Дали ще привлича вниманието на пазарите в месеца преди събитието или ще тлее постоянно?

Глобалните инвеститори ще се втренчат в него месец-два преди събитието. Глобалните инвеститори ще натискат надолу стерлинга и ще въведат по-ниски коефиценти за компаниите, листнати във Великобритания, които получават по-голяма част от приходите си в Европа.

Защото не знаете какви тарифи да очаквате върху тях. Не знаете какви ограничения в движението на стоки и услуги ще се въведат, ако Великобритания напусне ЕС, защото знаете мащаба на отношенията ни.

Дали ще има отделен договор? Дали ще е Европейска икономическа общност?

С тази несигурност трябва да плащате по-ниски коефиценти за тези потоци.

 

Вие сте работили по редица индустрии. Целта номер 1 за 2016 за известните неизвестни, които са всички тези неща - тарифи, разходи за договорите за свободна търговия и т.н. - това не се говори. Всеки път, когато видите Осбърн или чуете някой от политиците - те не засягат действителните разходи за нас, които сме около тази маса. Какви ще бъдат разходите, ако напуснем?

Определено.

За мен е учудващо как хората мислят, че ако напуснем, ще получим контрол.

Аз все още мисля, че бъдещето ни е по-добро в ЕС.

Големият проблем защо не се насочваме върху това е, че дори не знаем дали ще бъде догодина. Не знаем.

Трябва да е до края на 2017.

Ако гледаме напредъка или липсата на такъв, реформата, терористичните заплахи, имиграцията.. Според мен референдумът ще бъде през 2017, не през 2016.