Бъдещето на Дубай е в ръцете на двама много различни принцове

Братята, родени с една година разлика от една и съща майка, поддържат деликатния баланс на силите в ОАЕ

16:00 | 18 септември 2022
Автор: Зайнаб Фатах,Абир Абу Омар
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Гостите се надпреварват да си правят селфита с лъчезарния бъдещ владетел, заобиколен от десетки местни служители. Кралската особа се движи из залата с лекотата на знаменитост от Instagram, свикнала да общува със суперзвезди като футболиста Кристиано Роналдо.

На няколко метра зад него, сливайки се с тълпата по време на събитие в рамките на Дубай Експо по-рано тази година, стоеше друг човек, който може би не е толкова забележим на социалната сцена в града, но чието влияние печели похвали от чуждестранните инвеститори и същевременно държи нащрек ръководителите на управляваните от правителството компании.

Тъй като 73-годишният им баща, владетелят на Дубай, им възлага все повече отговорности, 39-годишният шейх Хамдан бин Мохамед Ал Мактум и 38-годишният му брат шейх Мактум са си извоювали собствена ниша. Пред тях стои задачата да запазят статута на Дубай като водещ бизнес център в Близкия изток в условията на конкуренция от страна на регионалните съперници и международен контрол след войната на Русия в Украйна.

"Мислете за него като за компания", каза Насер Ал-Шаикх, бивш финансов министър на Дубай, който помогна на емирството да премине през дълговата криза през 2009 г. "Хамдан е председател, а Мактум е главен изпълнителен директор. Хамдан е лицето на Дубай и престолонаследникът, но решенията по всички въпроси се вземат след консултации между двамата братя." 

Шейх Хамдан, харизматичният престолонаследник и престолонаследник, е главният маркетолог в един град, изграден върху блясъка и способността му да привлича капитали и милиони туристи. Шейх Мактум се оказва ключов за Дубай като финансов пазар през тази година, тъй като той управлява всички държавни предприятия в емирството. Той е част от усилията за продажба на дялове на инвеститори - последно този месец на оператора на пътни такси Salik - и от време на време привиква шефове на компании, за да обсъди техните цифри.

Освен на финансовите пазари Дубай е подложен на натиск за ограничаване на незаконните парични потоци, докато енергийната криза може и да е дала тласък на приходите от петрол в Обединените арабски емирства, но в дългосрочен план ще ускори глобалното оттегляне от изкопаемите горива.

Братята, които са родени с една година разлика от една и съща майка, трябва също така да поддържат деликатния баланс на силите в ОАЕ. Това се случва, след като ръководството на Дубай убеди Абу Даби да се съсредоточи върху бизнеса и икономиката и по-малко върху външната политика, което доведе до военни ангажименти в конфликти, простиращи се от Йемен до Либия и Турция. Междувременно Саудитска Арабия представлява друго предизвикателство с желанието си да подражава на Дубай като магнит за чуждестранни таланти и инвестиции.

Dubai’s Future
Шейх Хамдан бин Мохамед Ал Мактум, престолонаследник на Дубай, в средата, и шейх Мансур бин Мохамед бин Рашид Ал Мактум, вляво, на Международното изложение за лодки в Дубай, Обединените арабски емирства. 9 март 2022 г. Снимка: Кристофър Пийк/Bloomberg

Двамата мъже рядко говорят с медиите, а медийната служба на Дубай не отговори на писмените молби за интервюта или коментар за тази статия.

Шейх Хамдан е известен с прозвището Фазза, което на арабски означава човек, който се притичва на помощ на другите. Назначен е за престолонаследник през 2008 г., заобикаляйки по-големия си брат шейх Рашид, който почина през 2015 г. на 33-годишна възраст.

Макар че профилите му в социалните мрежи са изпъстрени с по-официални снимки от правителствени дела, шейх Хамдан също така се е появявал, скачайки с парашут, катерейки се в планината, яздейки кон или стоейки на върха на най-високата кула в света. Той има 14,6 млн. последователи в Instagram, което се равнява на повече от населението на ОАЕ, и общува с хората в търговските центрове и ресторантите на Дубай, продължавайки да поддържа имиджа на достъпен лидер, който баща му е създал, докато се подготвя за бъдещата си роля. 

Хамдан придружава баща си на повечето срещи с други владетели в шейхствата на ОАЕ и председателства 22-членния Изпълнителен съвет на Дубай, в който влиза и брат му. На уебсайта на Съвета се казва, че Хамдан "се характеризира с млада и динамична личност", която му е помогнала да изгради връзки с населението на Дубай. Той е и председател на държавния инвестиционен фонд на емирството - Инвестиционната корпорация на Дубай. 

Междувременно Мактум е описан от Съвета като притежаващ "чертите на амбициозен млад лидер". Той се изстрелва в светлината на прожекторите, когато е назначен за финансов министър на ОАЕ през септември 2021 г. след смъртта на чичо си. Ръководенето на продажбите на акции на отдавна ценни държавни фирми го привлече към вниманието на инвеститорите. В продължение на години те призоваваха за листване на държавните компании, за да се стимулира фондовата борса в Дубай. 

"В момента шейх Мактум играе ролята, която му е определена, която е дефинирана и техническа", каза Шейха Наджла Ал Касими, старши изследовател в Центъра за изследване на обществената политика в Дубай, Б'хут, която е работила и като посланик на ОАЕ. "Ролята на шейх Хамдан като престолонаследник е по-скоро политическа. Той е харесван от местните жители и племената, като в същото време може да се свърже и да се хареса на голямата емигрантска общност в Дубай."

Dubai’s Future
По-натоварени времена. Миналата година ликвидността на фондовата борса в Дубай достигна най-високата си стойност от 2016 г. насам

Тазгодишните публични листвания поставят началото на вълна от акции, които ще бъдат предложени на инвеститорите от общо 10 държавни компании. Шейх Мактум помогна за продажбата на дяловете в главната комунална компания Dubai Electricity and Water Authority, както и в оператора на бизнес паркове Tecom Group, с което бяха набрани общо над 6 млрд. долара.

През септември инвеститорите изкупиха всички предложени акции на оператора за пътни такси Salik и Дубай увеличи размера на продажбата. Сделката, координирана между другото от Goldman Sachs Group Inc. и Merrill Lynch, има за цел да набере 1 млрд. долара.  

"Като финансов център на региона, пазарите на Дубай не отразяват напълно този статут", каза Мохамед Абу Баша, ръководител на макроикономическите изследвания в египетската инвестиционна банка EFG Hermes. "Ако искате да дадете допълнителен тласък на историята на Дубай, трябва да продължите този тласък на първичните публични предлагания, който според мен отдавна е закъснял."

Шейх Мактум също така е насочил вниманието си към корпоративното управление. Като ръководител на правителствения одиторски отдел той следи с ястребов поглед финансите на контролираните от държавата дубайски предприятия, някои от които бяха в основата на финансовите проблеми на Дубай преди повече от десетилетие. Фокусът е логичен - той е един от основните служители, натоварени да следят финансите на града.  

Откакто е поел ръководството на Органа за финансов одит, кралският служител е разпоредил финансови проверки на няколко държавни фирми при съмнения за възможна корупция, твърдят запознати, като отказват да говорят официално за поверителни дискусии. Според тях той държи официалните срещи да са кратки, сериозни и по същество в регион, в който дългите разговори на чаша чай често предшестват започването на работа.

Ръководител на предприятие, собственост на Дубай, казва, че е бил изненадан, когато е получил обаждане от офиса на шейх Мактум с призовка. Когато пристигнал в офиса, той бил въведен само за да влезе шейх Мактум няколко минути по-късно с бутилка вода в ръка. Веднага започнал да преглежда някои транзакции, като питал за подробности и причини.

Неспокоен от срещата, изпълнителният директор нервно започнал да посяга към досиетата си, преди шейхът да го успокои, каза той, като отказа да бъде идентифициран по име, когато говори за частна среща. Когато си тръгнал, шейх Мактум му дал прекия си телефонен номер.  

Известно е, че шейх Мактум, който заема и длъжностите на заместник министър-председател и заместник на владетеля на Дубай, понякога късно през нощта или през уикендите иска актуална информация за конкретни проекти, казва един от банкерите.

"Откакто шейх Мактум пое властта, на борсите в ОАЕ настъпиха положителни промени", каза Тарек Фадлалах, ръководител на бизнеса на Nomura Asset Management в Близкия изток. "Определено помага фактът, че той е син на владетеля на Дубай и че е от поколение, което не се притеснява от бързи промени."

Целта на шейх Мактум е да гарантира, че сривът на Дубай от 2009 г., когато се наложи спасяване с 20 млрд. долара от Абу Даби, няма да се повтори. Когато шейх Мактум е бил в началото на 20-те си години и Дубай е бил на ръба на фалита, той се е обърнал към Ал-Шаикх, тогавашния финансов директор, за подробен преглед на финансовата ситуация.

"Той ме помоли да седна с него и да го преведа през числата", казва Ал-Шаикх. "Искаше да знае къде точно са били точките на напрежение и какво ги е предизвикало." 

Сега Дубай е изправен пред нови препятствия. По-рано тази година ОАЕ бяха добавени към така наречения "сив списък" на базираната в Париж надзорна организация Financial Action Task Force, което показва недостатъците на страната от Персийския залив в борбата с незаконните средства. Оттогава насам ОАЕ заяви, че ще засили споразуменията за екстрадиция. 

Dubai’s Future
Шейх Хамдан бин Мохамед Ал Мактум, престолонаследникът на Дубай, в средата. Снимка: Кристофър Пийк/Bloomberg

След нахлуването на Русия в Украйна международният контрол върху начина, по който Дубай се справя с незаконното финансиране, се засили. В политическо отношение ОАЕ поддържат връзки с Русия. Представители на ОАЕ заявиха, че страната ще спазва международните санкции.

Отварянето на Саудитска Арабия под ръководството на нейния де факто милениал престолонаследник принц Мохамед бин Салман също започва да привлича чуждестранни таланти, които обикновено биха се озовали в Дубай.

ОАЕ отговориха с усилия да направят страната по-привлекателна за чуждестранните фирми и да насърчат пристигащите да пуснат по-дълбоки корени. Той декриминализира съжителството на несемейни двойки, позволи на емигрантите да сключват брак, да се развеждат и да използват законите за наследяване на родните си страни и премахна изискването да притежават лиценз за консумация на алкохол. Също така е премахната необходимостта от местни партньори за започване на бизнес. Страната инициира схеми за издаване на дългосрочни визи и селективно отвори вратите за предоставяне на гражданство на ОАЕ - рядък ход в региона на Персийския залив. 

Начинът, по който Дубай ще премине през следващата фаза, ще зависи от динамиката между двамата братя, тъй като шейх Хамдан в крайна сметка ще наследи баща си като лице на държавата, а шейх Мактум ще затвърди ролята си на човека на цифрите.

Dubai’s Future
Мохамед бин Рашид Ал Мактум, в центъра, разглежда изложбената площ на Saudi Aramco по време на Международното петролно изложение и конференция в Абу Даби (ADIPEC) в Абу Даби, Обединени арабски емирства. Снимка: Кристофър Пийк/Bloomberg

Когато шейх Мактум беше назначен на поста, "очакванията бяха доста ниски", казва Джим Крейн, автор на книгата "Град от злато" от 2009 г: Дубай и мечтата за капитализъм. "Той беше някак непознат. Но той се наложи толкова ярко благодарение на силата на своята личност и на желанието си да се включи".