Италия напредва в европейския порив за намаляване на зависимостта от Русия и газ

Зависимостта на Рим от руски газ вече е 25% от 40% в началото на 2022

10:45 | 13 юли 2022
Обновен: 13:45 | 13 юли 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Близо пет месеца след като руската инвазия в Украйна предизвика световна енергийна криза, Италия напредва в намаляването на зависимостта си от Москва. Страната е намалила зависимостта си от вноса на руски газ до 25% от около 40% в началото на годината. За разлика от нея Германия - най-голямата икономика в Европа - все още внася около 35% от необходимия ѝ газ от Русия, пише Bloomberg.

В целия Европейски съюз правителствата бързат да запълнят газовите хранилища и обмислят алтернативни енергийни доставки, дори и с потенциална цена за околната среда. Русия вече е намалила доставките за Италия, която е в разгара на извънредна ситуация, свързана с климата, а официалните лица в Рим се подготвят за по-нататъшни съкращения.

Следващата седмица министър-председателят Марио Драги заминава за Алжир - сега основен доставчик на газ за Италия - за втори път тази година, за да обсъди укрепването на връзките между двете страни.

По-рано тази година руският Газпром спря доставките за някои страни от ЕС заради спор за плащане. Правителството на Германия се опасява, че доставките няма да бъдат напълно възобновени, когато тръбопроводът "Северен поток 1" - най-голямата руска газова връзка с континента - възобнови работа след планирана профилактика следващата седмица.

Gas Dependency

"Италия може да се справи по-добре от Германия, която разчита само на руски внос", казва Аннализа Пертегела, старши политически съветник по въпросите на енергетиката и климата в мозъчния тръст Ecco. "Русия вероятно ще продължи със стратегията "спиране и пускане", за да повиши цените на газа, и ще заложи на това".

В момента официалните лица в Италия работят, за да се уверят, че страната ще може да преживее следващата зима, без да разпределя газа за семействата и предприятията, дори ако Русия напълно спре доставките.  

Говорител на правителството в Рим отказа коментар. 

Европейска криза
Настоящата енергийна криза е най-тежката в Европа от десетилетия насам. Още преди войната в Украйна континентът се сблъскваше с ниски запаси от газ, а сега гореща вълна залива някои части на региона, натоварвайки електрическите мрежи и излагайки на риск плановете за енергийна сигурност.

ЕС има за цел до началото на ноември газовите хранилища да бъдат запълнени поне на 80% и призовава гражданите да пестят енергия сега, за да не се налага промишлеността да намалява потреблението на енергия през зимата. Понастоящем хранилищата в Италия са запълнени на около 60%.

Някои страни, включително Германия и Италия, също обмислят да възобновят работата на въглищните централи, за да смекчат кризата с доставките, въпреки дългосрочните цели на региона в областта на климата.

За да диверсифицира постепенно доставките от Русия, италианското правителство, заедно с контролираната от държавата компания Eni SpA, е сключило сделки с африкански държави за увеличаване на вноса на газ. 

Италианската компания за пренос на газ Snam SpA закупи две плаващи съоръжения за съхранение и регазификация, за да увеличи капацитета си за втечнен природен газ през следващите две години, въпреки че едното съоръжение се сблъска с обществена съпротива в индустриалния град Пиомбино.

По данни на Snam от вторник газовите потоци от Алжир са повече от два пъти по-големи от тези от Русия. 

Риск от нормиране

"Италия е в добра позиция поради диверсификацията на доставките", каза Пертегела. "Но ако хранилищата не могат да бъдат запълнени навреме, ще се наложи нормиране и доброволни промени в поведението, които трябва да започнат възможно най-скоро."

Доставките на Газпром за Италия са ограничени от средата на юни, а Eni заяви по-рано тази седмица, че руската компания планира да намали допълнително доставките с около една трета. Управителят на Италианската централна банка Игнацио Виско предупреди за рецесия, ако Москва спре напълно потоците.

Според запознати правителството в Рим вече е отпуснало около 33 млрд. евро, за да предпази семействата и предприятията от по-високи сметки за енергия, и работи по отделен пакет от помощи на стойност до 8 млрд. евро. 

Тъй като няколко фактора в енергийния сценарий за следващата зима все още са в процес на промяна, длъжностните лица работят по план за действие при извънредни ситуации, който може да включва нормиране на енергията, макар че е малко вероятно той да бъде приложен, казаха източниците.

Ключов фактор ще бъдат температурите през зимата. 

"Ако в средата на зимата Русия внезапно прекрати доставките за Италия, нормирането няма да може да бъде избегнато", каза Симона Бенедетини, независим енергиен консултант, базиран в Рим.