Инфлацията отстъпва място на рецесията като водеща заплаха за фондовата борса

Инвеститорите внимателно ще следят предстоящия сезон на отчетите

09:00 | 27 юни 2022
Обновен: 11:29 | 27 юни 2022
Автор: Николета Рилска
Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Eric Lee/Bloomberg
Гуверньорът на Фед Джером Пауъл. Снимка: Eric Lee/Bloomberg

Разбираемо е инвеститорите да търсят убежища, като се има предвид касапницата на пазарите на акции и облигации през тази година, особено след като Федералният резерв заяви, че ще поведе безусловна битка срещу инфлацията, пише MarketWatch.

Въпреки че инфлацията се ускори до 40-годишен връх и все още е сред водещите тревоги на инвеститорите, друг потенциален проблем за пазарите започна да се избистря под формата на по-нисък растеж на печалбите на компаниите – и потенциално на американската икономика.  

Преди началото на поредица корпоративни резултати в средата на юни анализатори очакват, че растежът на печалбите в индекса S&P 500 ще е в размер на 4,3% през второто тримесечие, по данни на FactSet, което би било най-ниското ниво от четвъртото тримесечие на 2020 г.

Рецесия или инфлация?

Въпросът е деликатен. Федералният резерв се опитва да охлади търсенето на стоки и услуги чрез повишаване на лихвените проценти, но без да отива твърде далеч, оказвайки натиск на пазара на труда чрез предизвикването на рецесия.

Гуверньорът на Федералния резерв Сан Франциско Мери Дейли в петък обяви подкрепата си за следващо голямо увеличение на лихвите през юли в борбата с високата инфлация, без да се дерайлира икономиката.

„Най-голямото опасение не е едното или другото – и двете са“, коментира Марк Хепенстал, главен инвестиционен директор на Penn Mutual Asset Management, в отговор на въпрос дали инфлацията или рецесията е повод за по-голяма тревога.

Американската икономика се сви с 1,4% на годишна база през първото тримесечие. На фона на по-високите лихвени проценти и по-затегнатите финансови условия икономиката може да е на пътя на техническа рецесия, коментира той.

„Определено се усеща като период на стагфлация, на което се дължи голямата волатилност в цените на активите и при лихвените проценти“.

Фондовата борса се радваше на рали през миналата седмица, като индексът S&P 500 приключи сесията в петък с ръст от 3,1%, изпращайки най-силния си ден от над две години насам. Показателят обаче все още е със 17,9% по-нисък от началото на годината и на меча територия, докато Nasdaq отслабва с 25,8% през 2022 г. според данни на FactSet. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отчете ръст от 5,4% за миналата седмица, но за годината понижението му е в размер на 13,3%.

Ключов компонент на стагфлацията в стил 70-те беше комбинацията от висока инфлация и слаб пазар на труда. За сравнение, настоящата картина при заетостта все още изглежда доста стабилна.

Разбира се, това бързо може да се промени ако повече компании представят разочароващи резултати в сезона на отчетите, тъй като не само силният долар подкопава международните им продажби, но и ефектите от инфлацията.

„Инфлационните разговори се охлаждат, докато дебатът за рецесия набира скорост“, коментира Боб Шварц, старши икономист на Oxford Economics.

Той също така посочи намаляващата доходност по облигациите като предвестник на икономическо забавяне. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа отстъпи от скорошния си връх от 3,482% (достигнат на 14 юни) до 3,125% в петък, показват данни на Dow Jones Market Data.