Краят на лесните пари повишава риска от провал на големи сделки в Европа

Банката стават все по-предпазливи и вече не дават толкова лесно средства за сливания и придобивания

16:10 | 23 юни 2022
Обновен: 16:46 | 23 юни 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Европейските крупни компании се затрудняват да осигурят най-важния компонент от своите придобивания: парите.

След повече от десетилетие на свободно и достъпно финансиране, нестабилните пазари правят банките по-малко склонни да отпускат заеми за големи сливания и придобивания. Това хвърли сянка върху европейски трансакции на стойност най-малко 25 милиарда долара, включително някои сделки на високо ниво в Обединеното кралство, според анализ на Bloomberg.

„Днес банките са под голям натиск и кранът се затяга по отношение на отпускането на заеми в ситуации с голям ливъридж“, каза Алисън Хардинг-Джоунс, ръководител на отдел по сливания и придобивания в Европа, Близкия изток и Африка в Citigroup Inc. „Изведнъж, изглежда, че сме в нова парадигма и не очаквам да видя промяна в краткосрочен план“.

Множество предизвикателства се комбинират и разтърсват глобалните пазари - от буйната инфлация и нарастващите лихви до войната на Русия в Украйна и надвисналата заплаха от рецесия. Това накара дори най-големите банки, включително JPMorgan Chase & Co., да намалят експозицията си към заеми с ливъридж за да избегнат риска да бъдат обременени с дълг, който не могат да продадат на инвеститори.

Тази година банките се сблъскаха с проблеми при пласирането на 6,6 милиарда британски лири дълг, свързан с придобиването на веригата супермаркети в Обединеното кралство Wm Morrison Supermarkets Plc от Clayton Dubilier & Rice. Фокусът сега е върху това как ще се осигури финансирането за такива сделки, включително възможното изкупуване на британската верига дрогерии Boots за 5 милиарда паунда и продажбата на британския оператор на бензиностанции Motor Fuel Group Ltd за 5 милиарда британски лири.

Междувременно Reckitt Benckiser Group Plc се бори да привлече кандидати за закупуване на фирмата за бебешки храни на стойност 7 милиарда долара.

„Очевидно е, че средата е различна в сравнение с миналата година, когато евтиното финансиране и по-ниската волатилност улесниха много от транзакциите“, каза Гилермо Байгуал, ръководител на отдел за сливания и придобивания за региона EMEA в JPMorgan. „Очевидно няма да скачаме в басейна, без да сме сигурни, че има вода в него.“

Ерата на лесните пари, която се наложи в годините след финансовата криза от 2008 г., беше добре дошла за фирмите за изкупувания, които теглеха лесно заеми и получаваха завидна възвращаемост. Това доведе до бум в сключването на сделки с частен капитал, но поради това много хора в тази индустрия не са свикнали да развиват бизнес по време на спад.

„Отделяме време, за да образоваме купувачите и да адаптираме процесите си“, каза Байгуал. „Има значителни нива на активност от инфраструктурни фондове, които имат по-ниска цена на капитала и обикновено дългосрочни периоди на изплащане, което води до по-ниски очаквания за възвръщаемост“.

Въпреки че стойността на придобиванията на частен капитал в Европа е нараснала с 9% на годишна база при приблизително 170 милиарда долара, според данни, събрани от Bloomberg, това е до голяма степен благодарение на гигантското поглъщане на италианската инфраструктурна група Atlantia SpA. Има ясни признаци, че нещата се забавят, като стойностите са паднали с 69% през юни. Има множество трансакции, за които се очакваше да привлекат стабилен интерес сред частния капитал, но сега се те се отлагат.

Възможната многомилиардна продажба на химическия бизнес на испанската рафинерия Cepsa и продажбата за 2 милиарда долара на оператора на ваканционни паркове в Обединеното кралство Parkdean Resorts от канадската Onex Corp. са в застой отчасти поради проблеми с финансирането, според хора, запознати с въпроса.

Нестабилността на пазара доведе и до отлагане на плановете на Ardian SAS за продажбата на италианския доставчик на софтуер за здравеопазване Dedalus за приблизително 3 милиарда евро.

Представител на Cepsa отказа коментар, докато говорителите на Ardian и Onex не предоставиха веднага коментар.

„Когато спонсорите и другите купувачи не могат да получат адекватно количество ливъридж на разумни цени, това вреди на способността им да плащат цени, които биха били възможни, когато пазарите бяха по-благоприятни“, каза Хардинг-Джоунс от Citigroup. „Това създава огромна разлика между очакванията на купувача и продавача относно стойността и виждаме, че сделките се забавят или се разпадат поради това“.

Потребителският сектор, секторът на търговията на дребно и промишлеността са сред най-засегнатите от забавянето на кредитните пазари. Но купувачите, които искат да продължат със сделките въпреки стегнатия пазар на финансиране, имат други възможности.

Единият е да използват повече собствен капитал.

Участниците в търга за дял в доставчика на възобновяема енергия GreenYellow SAS, който се продава от френската верига супермаркети Casino Guichard Perrachon SA, се готвят да платят по-голяма от обичайната част от сделката със собствен капитал. Банките засега не предоставят основното финансиране, според източници, запознати със сделката.

Друг вариант е да се търсят алтернативни форми на кредит.

Нежеланието на банките да се ангажират с финансиране на такива сделки отвори вратата за група частни дългови фирми, които са натрупали повече от 1 трилион долара, за да помогнат за запълване на празнината и да грабнат пазарен дял от традиционните кредитори. Купувачите на шведската компания за медицински превоз на товари Envirotainer AB използваха кредитното звено на Blackstone Inc. и отдела за управление на активите на Goldman Sachs Group Inc., за да финансират сделката на стойност 3 милиарда долара, съобщи Bloomberg News този месец. Разбира се, тези алтернативни кредитори също имат ограничения и често изискват по-висока лихва за парите си.

В  друга сделка за изкупуването на фармацевтичната фирма Norgine с дълг Goldman Sachs и двама други кредитори ще финансират дълга, който след това ще продадат директно на частни кредитни фондове.

„Телефонът ми никога не е звънял по-често“, каза Наталия Цитура, партньор в европейския частен кредитен екип в Apollo Global Management Inc. „Средният пазар и спонсори с голяма капитализация идват при частни кредитори като нас, защото ние наистина сме единствената възможност за сключване на сделката."