Биотехнологичните компании са във финансова Сахара след края на лесните пари

Пазарът на сливания и придобивания в сектора все повече се охлажда

14:30 | 26 юни 2022
Обновен: 14:32 | 26 юни 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg
Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg

След като Genocea изчерпа наличните си средства през 2018 г., инвеститорите предложиха на американската биотехнологична компания спасителен пояс, който ѝ позволи да измести фокуса си от разработването на ваксина за гениталния херпес към лечение за онкоболни. Нямаше такава защитна мрежа през май, когато поредната криза принуди 16-годишната група да се оттегли, пише Financial Times.

„Преди година Genocea вероятно можеше да набере достатъчно пари, за да остане на повърхността, докато завърши изпитанията на своите персонализирани медикаменти срещу рака“, коментира Дайна Грейбош, анализатор на SVB Leerink. Сега обаче „светът се промени за биотехнологичните компании“, добавя тя.

Съдбата на Genocea показва предизвикателствата пред биотехнологичния сектор, свикнал с рекордно ниските лихвени проценти, бичи нагласи на фондовата борса и множество инвеститори. Въпреки че краят на ерата на лесните пари удари почти всеки сектор, няколко имат толкова големи експозиции, колкото фармацевтичните компании в ранен етап, които разчитат на капиталовите пазари за дълги и рискови цикли на развитие.

Почти 200 листнати глобално биотехнологични компании се търгуват с оценки под резервите им в кеш, сочат данни на инвестиционна банка Torreya Capital. Много от тях сега сключват сделки, които да им помогнат да оцелеят, тъй като сушата от финансиране на пазарите се задълбочава.

Само девет биотехнологични компании са се листнали в САЩ тази година, набирайки общо един милиард долара, според LifeSci Capital – бутикова инвестиционна банка. Почти 60 компании направиха това за същия период миналата година, привличайки инвестиции от 7,4 милиарда долара.

„За много главни изпълнителни директори на биотехнологични компании набирането на капитал се усеща така, сякаш са попаднали в пустинята Сахара. Няма пари за откриване“, коментира управляващият директор на Torreya Тим Оплър.

Базираната в Сан Диего Belite Bio е сред малкото дружества, осъществили първично публично предлагане. Компанията, която разработва медикаменти, насочени към заболявания като диабет, набра 41 милиона долара през април и акциите ѝ поскъпнаха, след като американските регулатори бързо проследиха едно от нейните лечения. Главният ѝ изпълнителен директор Том Лин заяви, че той единствен е имал увереността да премине към листването, защото основният акционер е бил готов да го подкрепи.

„Всъщност бяхме много нервни. Банкерите се опитаха да ни подготвят, като ни уведомиха, че може да не спечелим достатъчно инвеститори или добра цена“, обяснява Лин. „Най-важното нещо беше нашите налични акционери да са уверени… те участваха в IPO-то с 15 милиона долара инвестиции и това даде подкрепа за нови инвеститори“, казва още той.

За листнатите биотехнологични компании, които не могат да разчитат на съществуващи инвеститори, оставащите възможности включват набирането на капитал с огромни отстъпки, заемането на рискови кредити, монетизиране на бъдещи приходи от лицензи и партньорство или изкупуване от голяма фармацевтична компания.

Повечето от половината листнати компании, които приключиха кръгове на финансиране през това тримесечие, предложиха на инвеститорите стимули, за да подкрепят техните сделки.

Други се обърнаха към възможностите за кредитиране, въпреки че нямат приходи за погасяването на заеми. Madrigal Pharmaceuticals миналия месец осигури дълг на стойност до $250 милиона, за да помогне за комерсиализацията на своя най-напреднал кандидат за лекарство и да финансира програма за клинично развитие за друг.

Рязката промяна в климата на финансиране не е без победители. Такива са компании като Royalty Pharma, които отпускат заеми на биотехнологични дружества в замяна на дял от бъдещите приходи.

Въпреки че индексът Nasdaq Biotechnology се понижава с 26% през тази година и по-широкият S&P 500 отслабва с 23%, акциите на Royalty се търгуват без промяна на цените. Миналия месец компанията увеличи от 1,5 милиарда долара до 2,5 милиарда долара сумата, която смята да използва годишно в рамките на следващите пет години – отчасти за да се възползва от влошаващите се перспективи пред много биотехнологични компании.

За някои компании обаче опциите за финансиране ще се окажат невъзможни, така че е вероятно мнозина да последват Genocea и да изпаднат в колапс.

„Качеството (на биотехнологичните компании на борсата) е ниско, което отчасти се дължи на безразборните капиталови пазари“ през последните две години, коментира Марк Чарест, LifeSci.

Много компании станаха публични, преди да достигнат ключови етапи на развитието си, които биха предоставили по-ясни индикации за шансовете им за успех.

„Ако финансирате петте най-добри идеи, повечето от тях вероятно ще се справят доста добре. Ако финансирате 500, броят на компаниите, които няма да се справят, ще е значително по-висок“, добавя Чарест.

Биотехнологичните компании преминаха през тестови период по време на бичия пазар, последвал финансовата криза през 2008 г. Индексът S&P Biotech направи корекция – регистрира над 10-процентен спад от последния си връх, през 2015 и 2018 г., но ръководителите на индустрията казват, че това забавяне е много по-сериозно.

„Това е най-лошото ниво на стрес, което съм виждал в индустрията през последните 25 години“, заяви Пиер Жаке, управляващ директор на здравното подразделение на LEK Consulting.

„Това е перфектна буря и е вероятно десетки компании просто ще върнат парите на инвеститорите. Не се вижда алтернативен изход за някои от тези компании".

Банкери и юристи остават разделени по въпроса дали фондовите пазари ще се успокоят достатъчно, за да се завърнат масово IPO-тата през тази година, но дори по-позитивно настроените не очакват значително повишаване на активността преди традиционно тихия летен период.

Условията са малко по-прости за биотехнологичните компании, които тепърва ще станат публични, тъй като поне им се дава възможност да се опитат да спечелят интереса на инвестиционната индустрия, която все още разполага със средства. Апетитът беше подчертан от покупката на Apollo Management миналия месец на дял в Sofinnova Partners, европейска фирма за рисков капитал, специализирана в науките за живота.

Към момента от началото на годината са проведени около 120 кръга на частни финансирания на обща стойност девет милиарда долара, според данни на LifeSci, което е с около 30 процента по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Този месец Mineralys Therapeutics набра 118 милиона долара, водени от европейската частна инвестиционна компания Andera Partners и RA Capital Management, инвестиционен мениджър, базиран в Бостън. Базираната във Филаделфия биотехнологична компания разработва ново лечение за високо кръвно налягане, състояние, което засяга почти половината от всички възрастни в САЩ.

Някои също така привлякоха вниманието на Big Pharma, която според прогнози на SVB Leerink разполага с до 500 милиарда долара, които да насочи към сделки по сливания и придобивания.

Bristol-Myers Squibb по-рано този месец се споразумя да купи Turning Point Therapeutics – разработваща ново лекарство за лечение на рак, за 4,1 милиарда долара.

Въпреки това повечето сделки са свързани с обещаващи нови лечения, не толкова към спасяването на притиснати стартъпи. Има малко доказателства, че резкият спад в оценките ще съживи M&A пазара в сектор, където сделките се понижиха до най-ниското си ниво от десетилетие през 2021 г.