Ерата на недостига започва с удар от 1,6 трилиона долара за световната икономика

Глобален разрив, противопоставящ западната демокрация и свободни пазари на китайския и руския авторитаризъм, разстила нова желязна завеса

11:00 | 19 май 2022
Обновен: 14:12 | 19 май 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Връзките, които свързваха световната икономика и доставяха стоки в изобилие по целия свят, се разкъсват с плашещи темпове. Нахлуването на Русия в Украйна и блокадите, целящи да ограничат Covid до нула случаи в Китай, нарушават веригите за доставки, сриват растежа и тласкат инфлацията към четиридесетгодишни върхове. Това са основните причини, поради които Bloomberg Economics намали прогнозата си за глобалния БВП през 2022 г. с 1,6 трилиона долара, пише Bloomberg.

Age of Scarcity 01

Но какво следва, ако това е само първоначален удар? Войната и епидемията няма да продължат вечно. Но основният проблем - свят, все по-разделен от геополитически разломи - изглежда ще се задълбочава.

Bloomberg Economics изготви симулационен модел на това как може да изглежда един ускорен обрат в глобализацията в дългосрочен план. Той показва, че планетата ще бъде значително по-бедна и по-малко продуктивна, а търговията ще се върне на нивата отпреди присъединяването на Китай към Световната търговска организация. Допълнителен удар: инфлацията вероятно ще бъде по-висока и по-нестабилна.

Тя е тук и ще остане дълго
За инвеститорите един свят на неприятни изненади по отношение на растежа и инфлацията няма как да развесели пазарите на акции и облигации. Досега през 2022 г. суровините - при които недостигът води до повишаване на цените - бяха сред големите печеливши, заедно с компаниите, които ги произвеждат или търгуват с тях. Акциите на фирмите в областта на отбраната също се представиха по-добре, тъй като глобалното напрежение се покачва.

"Фрагментацията ще се запази", казва Робърт Купман, главен икономист на Световната търговска организация (СТО). Той очаква "реорганизирана глобализация", която ще има своята цена: "Няма да можем да използваме производството с ниски и пределни разходи толкова широко, колкото досега."

Age of Scarcity 02

В продължение на три десетилетия характерната черта на световната икономика беше способността ѝ да произвежда все повече стоки на все по-ниски цени. Навлизането на повече от един милиард работници от Китай и бившия съветски блок на световния пазар на труда, съчетано с падането на търговските бариери и свръхефективната логистика, доведе до ера на изобилие за мнозина.

Но последните четири години донесоха поредица от смущения. По време на търговската война между САЩ и Китай бяха увеличени митата. Пандемията доведе до спиране на работа. А сега санкциите и контролът върху износа нарушават доставките на стоки и продукти.

Всичко това рискува да изправи развитите икономики пред проблем, който те смятаха, че отдавна са преодолели: проблема с недостига. Развиващите се страни могат да станат свидетели на още по-остри заплахи за енергийната и продоволствената сигурност, подобни на тези, които вече предизвикват сътресения в страни от Шри Ланка до Перу. И всички ще трябва да се справят с по-високите цени.

Age of Scarcity 03
Улиците на Коломбо в условията на продължаваща икономическа криза и социални вълнения. Шри Ланка е разтърсена от прекъсвания на електрозахранването, недостиг на храни и горива, както и от свободно падаща валута. Снимка: Будхика Веерасингхе/Bloomberg

Няколко цифри илюстрират мащаба на новите бариери.

Тарифи: Търговската война доведе до покачване на американските такси върху китайските стоки от 3% до около 15% по време на президентството на Доналд Тръмп.

Забрани: Тазгодишните рестрикции заради Covid в Китай изложиха на риск износ за стотици милиарди долари и нарушиха веригите за доставки на компании от Apple Inc. до Tesla Inc.

Санкции: През 1983 г. търговските потоци, подлежащи на забрана за износ или внос, са възлизали само на около 0,3% от световния брутен вътрешен продукт. До 2019 г. този дял се е увеличил повече от пет пъти. Мащабните ембарго забрани, предизвикани от нахлуването на Русия в Украйна, и усилията на държавите да осигурят собствените си доставки, като забранят продажбите в чужбина - като неотдавнашната забрана на Индия за износ на пшеница - повишиха още повече тази цифра.

Age of Scarcity 04

От една страна, всичко това е част от глобален разрив, който противопоставя западната демокрация и свободните пазари на китайския и руския авторитаризъм. Но не е необходимо да се вярва в манихейската борба между доброто и злото или да се очаква, че съперничещите си лагери ще се разделят зад нова желязна завеса, за да се видят потенциалните разходи.

Между демократичните и автократичните държави се търгуват стоки на стойност около 6 трилиона долара, което се равнява на 7% от световния БВП. За да илюстрира рисковете от голямото разцепление, Bloomberg Economics въведе 25% мито върху целия този трафик в своя Модел на световната икономика. Това е равно на най-високите ставки, които САЩ и Китай са прилагали един към друг, и може да замести и други видове търкания, като санкции и забрани за износ.

Age of Scarcity 05

Резултатът: Световната търговия се свива с около 20% в сравнение със сценарий без отделяне - като дял от БВП тя се връща на нивата си от края на 90-те години, преди Китай да се присъедини към СТО. Това е огромна и съкрушителна промяна.

Всички държави ще трябва да прехвърлят ресурси към дейности, в които са по-малко добри. Част от производителността, която е свързана с търговията, ще бъде загубена. В дългосрочен план връщането на глобализацията до нивата от края на 90-те години на миналия век би направило света с 3,5 % по-беден, отколкото ако търговията се стабилизира на сегашния си дял от производството, и с 15 % по-беден в сравнение със сценарий на засилване на глобалните връзки.

Age of Scarcity 06
Руският милиардер Олег Дерипаска заяви, че руската автомобилна група GAZ Group може да фалира под натиска на санкциите. Камион се движи по производствена линия за сглобяване в завода на GAZ Group в Нижни Новгород, Русия. Снимка: Bloomberg LP

Моделът показва, че още 7% от съществуващите търговски отношения ще се прехвърлят между блоковете. Конкретно това може да означава, че фабриките, произвеждащи стоки за пазарите на САЩ, се преместват от Китай в Индия или Мексико.

Както се вижда от този пример, ще има и печеливши. Но преходът ще отнеме време и ще доведе до сериозни затруднения по пътя, което ще постави началото на период на висока и нестабилна инфлация. Както предупреди Кенет Рогоф, тогава водещ икономист в Международния валутен фонд, още през 2003 г: "Опитът показва, че много фактори, особено изострени конфликти, които обръщат посоката на глобализацията, могат да я прекратят".

Съперничещи си лагери
Със сигурност реалността на глобалния разрив едва ли ще се развие по толкова ясни идеологически линии. Все пак тези цифри дават представа за това какво е изложено на риск.

На демокрациите може да им бъде простено, че се чувстват застрашени. През 1983 г., когато Роналд Рейгън нарече Съветския съюз "империя на злото", авторитарните държави представляваха около 20% от световния БВП. До 2022 г. този дял е нараснал до 34%. През следващите години, когато се очаква Китай да надмине САЩ и Европа, той ще се увеличи още повече.

Age of Scarcity 07

Войната в Украйна показва, че съперничещи си политически системи се подреждат на противоположни страни. Китайският президент Си Дзинпин продължава да подкрепя руския си съюзник Владимир Путин, докато Европа и САЩ са единни в санкциите за Москва и военната подкрепа за Киев. Тя показва и границите на това рамкиране.  Индия, най-многолюдната демокрация в света, продължава да купува руски петрол и оръжия. Много други демокрации - в Азия, Латинска Америка и другаде - не проявяват голямо желание да се присъединят към водената от САЩ кампания за икономически и финансов натиск върху Русия.

Независимо дали те се определят от идеологически различия или просто от различни интереси в един многополюсен свят, задълбочаващите се разломи са реални. Последните блокади заради Covid в Китай са добър пример за някои от техните по-трудно предвидими последици.

В един свят на по-приятелски отношения между великите сили китайските лидери вероятно щяха да се сдобият с достатъчно количество от ефективните американски ваксини Pfizer и Moderna mRNA, за да осигурят на населението си имунитет към варианта Омикрон и да позволят на икономиката да отвори отново. В свят, в който Китай е решен да демонстрира своята самодостатъчност и да избегне зависимостта от чужди иновации, те не го направиха.

В резултат на това 1,4-милиардното население на Китай няма достатъчна защита от вируса. Ако Омикрон бъде оставен да избухне безконтролно, това може да доведе до смъртта на 1,6 милиона души, установи неотдавнашно проучване в списание Nature Medicine. Затова Пекин не вижда друг избор, освен да продължи с драконовските забрани. В резултат на това Китай понася съкрушителен удар върху растежа си. А останалата част от света е изправена пред още по-голямо нарушаване на веригите за доставки, тъй като китайските фабрики са в застой, а товарните кораби плават на празен ход пред пристанището на Шанхай.

Заплахата за икономиките на САЩ и Европа не се ограничава само до последиците от китайските блокади или до отзвука от собствените им мерки срещу Русия. Те могат да бъдат изложени и на преки ответни мерки.

Age of Scarcity 08

Забраната на Китай от 2010 г. за продажба на редкоземни метали на Япония - ключови суровини за производството на всичко - от смартфони до батерии за електрически автомобили - е един от примерите за това как контролът върху износа може да бъде използван от двете страни. Друг пример е спирането на газа от Русия за Полша и България. Ако Путин отиде по-далеч и намали доставките и за Германия, Франция и Италия, резултатът ще застраши 40% от доставките за Европейския съюз, което ще доведе до преминаване на блока от възстановяване след Covid към болезнена рецесия.

Дори в разгара на търговската война между САЩ и Китай идеята за крайно разкъсване между съперничещи си геополитически лагери изглеждаше далечна. Степента на взаимозависимост, въплътена във веригите за доставки на компании като Apple, изглеждаше твърде голяма, за да бъде разкъсана. Някои твърдяха, че краят на управлението на Тръмп ще възстанови нормалните отношения.

Age of Scarcity 09 Новият кампус на Huawei Technology.
Служители работят на поточната линия за сглобяване в завода за мобилни телефони на Huawei Technologies Co. в Донгуан, Китай. Снимка: Bloomberg LP

През 2022 г., докато тарифите от търговската война все още са в сила, кризата с Covid увеличава натиска за локализиране на веригите за доставки, а Русия е блокирана за американските и европейските пазари, това не изглежда толкова невероятно.

Интензивността на настоящите сътресения от войната и пандемията ще отслабне. Основните сили, които движат деглобализацията, няма да го направят. Подгответе се за свят на по-нисък растеж, по-високи цени и повишена волатилност.