Мегаяхтите, които се скитат из океаните, показват отчаянието на руските олигарси

Луксозни плавателни съдове, свързани с руски магнати, изминават хиляди морски мили в търсене на убежище от санкциите

14:00 | 8 май 2022
Обновен: 16:58 | 8 май 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Преди мегаяхтата "Амадея", струваща 325 млн. долара, да бъде въвлечена в съдебна битка в южната част на Тихия океан, луксозният плавателен съд, за който правителството на САЩ твърди, че принадлежи на милиардера Сюлейман Керимов, се отправи на 18-дневно пътешествие по пътя си от Карибите до Фиджи, като вероятно е изхарчил за гориво над 500 000 долара, пише Bloomberg.

Има предположения, че суперяхтата е пътувала към руското пристанище Владивосток, преди властите във Фиджи да я конфискуват по искане на американски служители. Нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари предизвика серия от финансови санкции от страна на Вашингтон и неговите съюзници, които имат за цел да накажат стотици олигарси и бизнес магнати, близки до президента Владимир Путин. Различни правителства посегнаха на вилите, самолетите и лодките за развлечение на магнатите - конфискуваха повече от дузина мегаяхти за милиони долари. 

Това накара луксозните плавателни съдове да пресекат океаните и да се отправят към места, където не е толкова вероятно да се прилагат санкции. В сътрудничество със Spire Global Inc., фирма за анализи, която използва наносателити за събиране на данни, Bloomberg News проследява най-дългите пътувания на яхти, свързани с руски магнати, включени в санкционните списъци.

След нахлуването в Украйна "Амадея" е предприела най-дългото пътуване, а поне пет други суперяхти са регистрирали плавания от около 5000 морски мили в стремежа си да достигнат дестинации, считани за безопасни от конфискация, включително Турция и Русия.

SJ

ВИЖТЕ тракера на яхтите, свързани с руски магнати, на които са наложени санкции тук.

"През последните няколко месеца видяхме, че яхтите на санкционираните руски олигарси пътуват до места, където в миналото не са ходили, и пропътуват повече мили, отколкото обикновено", казва Симао Оливейра, разработчик на уеб и приложения в Spire, който е създал системата за проследяване на яхти. 

От 24 февруари досега "Амадея" е изминала общо 8 358 морски мили, което е почти половината от общия брой мили, които е изминала през изминалата година, според анализа на Spire.

Амадея, която разполага с хеликоптерна площадка, басейн с мозайки и резервоар за омари, беше закотвена край карибския остров Синт Мартен от около Коледа и все още беше там, когато Русия започна въоръжения си конфликт в Украйна. 

На 12 март яхтата започнала да се движи на запад и в крайна сметка минала през Панамския канал, сочат данните от проследяването на плавателните съдове, анализирани от Bloomberg News. Оттам тя се насочва на северозапад към Мексико, където на 24 март пристига на пристанището в Мансанильо на западния бряг на страната. Той е хвърлил котва там за по-малко от 24 часа - толкова кратко, че вероятно е било спиране за зареждане с гориво, каза Сам Тъкър, ръководител на отдела за суперяхти на доставчика на морски данни VesselsValue. 

След това "Амадея", дълга 348 фута, се насочва към Фиджи с крейсерска скорост от 13 мили в час и пристига в пристанището Лаутока на 12 април, очевидно без необходимите разрешителни. Седмица по-късно Фиджи печели съдебно решение за предотвратяване на отплаването на кораба, след като получава молба за взаимна правна помощ от САЩ. 

Тази седмица Върховният съд на Фиджи даде зелена светлина на американските и местните власти да конфискуват "Амадея". Адвокатът, представляващ регистрирания собственик на кораба, Millemarin Investments Ltd., загуби обжалването за спиране на заповедта и заяви, че корабът е собственост на друг руски магнат - а не на милиардера Керимов, както твърди правителството на САЩ. Керимов, който притежава богатство от около 15,8 млрд. долара, беше санкциониран от Великобритания и Европейския съюз през март заради връзките си с Путин. През 2018 г. той беше включен в списъка със санкции на САЩ.

"Изглежда, че тези яхти търсят удобни юрисдикции, където могат да се скрият: Сейшелите, Малдивите, Дубай, Фиджи - очаквайки, че ще бъдат достатъчно далеч от обсега на санкциите", каза Иън Ралби, главен изпълнителен директор на I.R. Consilium, консултантска компания в областта на морската сигурност. "В някои случаи, след като стигнат там, те установяват, че са се заблудили, като са смятали, че тези страни ще се съгласят да оставят руска яхта да се движи безпрепятствено. Те откриват, че за тях наистина няма удобно убежище."

Търсенето на безопасни брегове струваше скъпо на "Амадея". Корабът, плаващ под флага на Каймановите острови, може да измине около 10 000 морски мили с пълен резервоар - достатъчно за вихреното му пътешествие от Карибите до Фиджи, каза Денис Сука, яхтен инфлуенсър, известен като Yacht Mogul, който наема и помага за продажбата на плавателни съдове за клиенти. Яхтата може да превозва 392 000 литра гориво, а пълният резервоар би струвал на руския ѝ собственик около 530 000 долара при сегашните цени на дизела в Европа, според Сука.

Clio

Яхтата "Клио", струваща 65 милиона долара и свързана с Олег Дерипаска, руски алуминиев милиардер, чиито връзки с Путин също са го поставили в списъците със санкции, измина втория по големина маршрут след нахлуването в Украйна с общо 7 374 морски мили. Яхтата с дължина 239 фута се намираше на Малдивите в Индийския океан, докато след избухването на войната около Дерипаска и други олигарси, близки до руския президент, се разразиха проверки. 

Megayacht 2

Дерипаска, който е под санкциите на САЩ от 2018 г. насам, е собственик на промишлен конгломерат, който включва основен доставчик на военно оборудване за Русия, според ЕС. Блокът го санкционира през април в същия ден, в който се насочи към пълнолетните дъщери на Путин.

Говорител на Дерипаска заяви, че санкциите на ЕС срещу него са заблуждаващи и се основават на невярна информация. Макар че магнатът има незначителен дял в индустриалния конгломерат, компаниите са продали военни активи още през 2019 г. и в момента не произвеждат военно оборудване, според говорителя. 

Милиардерът също така не притежава Clio, заяви говорителят. Компанията SuperYacht Fan, която проучва и изследва структурата на собствеността на яхтите на ултрабогатите, посочва Дерипаска като собственик на Clio. Собствеността на мегаяхти често е непрозрачна и включва фиктивни компании. 

Clio, която разполага със собствен асансьор, е била в движение на 20 март. Според данни, събрани от Bloomberg, тя е предала, че се е насочила към Дубай, след което е направила обратен завой на юг, върнала се е на Малдивите и след това се е отправила на 3000-километрово пътуване на северозапад през Суецкия канал. За последен път е видяна в Черно море, отвъд Истанбул, където щеше да достигне редица руски пристанища, преди автоматичната ѝ система за идентификация да спре да излъчва местоположението ѝ на 18 април.

На борда на Clio има 250 000 литра гориво. Един пълен резервоар би струвал близо 340 000 долара.

Nord

465-футовият Nord - плаващ дворец за 500 млн. долара, който разполага с две хеликоптерни площадки, киносалон и 20 луксозни каюти - според сведенията е собственост на санкционирания руски стоманодобивен милиардер Алексей Мордашов. За този период корабът е изминал около 6 701 морски мили - най-вече по време на пътуването си, с което се прибра в руското пристанище Владивосток през март.

Megayacht

През зимата корабът е бил на Малдивите и Сейшелските острови. Той напусна Сейшелските острови на 12 март и се насочи към Шри Ланка - макар че преди да пристигне, направи необичаен завой наляво на 90 градуса. "Може би това е било решение в последния момент, за да се вземат провизии или резервни части", каза Тъкър от VesselsValue. Яхтата пристигна във Владивосток на 11 април, където все още е на док и предава местоположението си, сочат данните на Bloomberg.

Яхтата носи 345 000 литра гориво, а пълният резервоар за пътуването ѝ в Русия струва около 465 000 долара, според Сука.