Петролът може да се завърне с по-голяма сила през 2022 г.

След началото на годината при 52 долара за барел, суровият петрол Brent нарасна до около 86 долара за барел, преди да спадне в края на годината

18:00 | 24 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Глобалното търсене на петрол нарасна през 2021 г., тъй като светът започна да се възстановява от пандемията на коронавирус, а общото световно потребление потенциално може да удари нов рекорд през 2022 г. - въпреки усилията за намаляване на потреблението на изкопаеми горива за смекчаване на изменението на климата.

Потреблението на бензин и дизел нарасна тази година, тъй като потребителите възобновиха пътуванията и бизнес активността се засили. За 2022 г. се очаква потреблението на суров петрол да достигне 99,53 милиона барела на ден (bpd), в сравнение с 96,2 милиона барела на ден тази година, според Международната агенция по енергетика. Това би било на косъм от дневната консумация през 2019 г. от 99,55 милиона барела.

Това ще окаже натиск както върху ОПЕК, така и върху шистовата индустрия в САЩ, за да задоволят търсенето - след година, в която големите производители бяха изненадани от възстановяването на активността, което претовари предлагането и доведе до ограничени запаси в световен мащаб. Много страни от ОПЕК се борят да добавят към производството, докато шистовата индустрия на САЩ трябва да се справя с исканията на инвеститорите, за да задържи линията на разходите.

След началото на годината при 52 долара за барел, суровият петрол Brent нарасна до около 86 долара за барел, преди да спадне в края на годината. 

Прогнозите са, че цените могат да възобновят своя възход през 2022 г., освен ако предлагането не се увеличи с повече от очакваното.

Изследователите от Bank of America изчисляват, че Brent ще бъде средно 85 долара за барел през 2022 г., поради ниските запаси и липсата на свободен капацитет.

Неизвестностите идват от въздействието на варианта Омикрон, тъй като много страни наложоха отново ограничения за пътуване, което ще навреди на авиационната индустрия и потреблението.

„Ако това е друга вълна като тези, които сме виждали преди, това е отрицателен удар за икономическия растеж през първото тримесечие на 2022 г.“, каза Деймиън Курвалин, ръководител на енергийните изследвания в Goldman Sachs. „Но ако има последващо възстановяване, търсенето на петрол, което за кратко докосна нивата преди COVID в началото на ноември, ще бъде на нови рекордни нива за по-голямата част от 2022 г."

Възстановяването през 2021 г. изненада доставчиците, като повиши напрежението между големите страни производителки и най-големите потребители в света като Съединените щати, Китай и Индия. 

С рязкото покачване на цените на бензина по-рано тази година, президентът на САЩ Джо Байдън призова Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници - ОПЕК+ - да увеличат общото производство след ограничаване на доставките в продължение на месеци.

Държавите от ОПЕК обаче се борят да увеличат производството поради недостатъчни инвестиции, а данните на Bloomberg и "Ройтерс" показват, че групата е превишила целите си за производство през ноември.

По подобен начин американската шистова индустрия не реагира на по-високите цени, както преди, подчинявайки се на натиска на инвеститорите да ограничат разходите. Общото производство в САЩ е средно 11,2 милиона барела на ден през 2021 г., в сравнение с рекорда от близо 13 милиона барела на ден в края на 2019 г., според Администрацията на енергийната информация на САЩ.

Канада, Норвегия, Гвиана и Бразилия трябва да добавят доставки през следващата година, каза Клаудио Галимберти, старши вицепрезидент по анализите на Rystad Energy. Добивът на петрол в САЩ се очаква да достигне средно 11,9 милиона барела на ден за 2022 г., според EIA. 

Несигурност около Омикрон

Случаите на коронавирус се увеличават поради силно заразния вариант Омикрон и по-нататъшни огнища могат да забавят възстановяването в големите икономики. EIA и други леко понижиха очакванията си, като EIA намали прогнозите си за 2021 и 2022 г. средно със 100 000 барела на ден, за да отчете по-ниското въздушно пътуване.

„Дори 5% от неваксинираното население може да създаде криза“, каза Ферейдун Фешараки, председател на консултантската компания FGE. „Идеята, че можете да имате 70, 80 или 90% ваксинирани и да сте икономически ОК, се оспорва."

Все още обаче има малко доказателства, че Омикрон е имал драматичен ефект върху търсенето. Запасите от гориво в хъба Амстердам-Ротердам-Антверпен (ARA), ключов европейски район за доставка на нефт и газ, паднаха през последната седмица - сигнал за стабилно потребление. Цените на горивата са най-високите регистрирани във Великобритания, показват данни от компанията за автомобилни услуги RAC unit Fuel Watch.

В Азия маржовете на печалбата на рафинерията за производство на бензин се понижиха през последните седмици на фона на опасенията за търсенето, но общите очаквания за 2022 г. са за по-нататъшно възстановяване, с по-високи печалби за дестилати като дизел.

Очаква се развиващите се пазари в Азия като Индонезия и Тайланд да се възстановят по-силно през 2022 г., каза Питър Лий, старши анализатор на петрол и газ във Fitch Solutions.

Очаква се търсенето на бензин да нарасне с 350 000 барела на ден през 2022 г. в Азия, според Ричард Гори, управляващ директор в JBC Energy Asia.

„По-голямата част от този ръст на търсенето ще дойде от Индия, следвана от Китай“, каза той. „Но дори ще видим, че търсенето в Япония нараства с 30 000 барела на ден, тъй като ограниченията на COVID постепенно отслабват."