Ясно или объркано: комуникационните умения на централните банки са пред пореден тест

Съобщенията за паричната политика по своята същност са неточен бизнес

08:30 | 13 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Финансовите пазари, които тази година се бореха да дешифрират политическите сигнали на централните банкери, са изправени пред най-голямото си предизвикателство през декември, когато в рамките на 24 часа Федералният резерв, ЕЦБ и Банката на Англия (BoE) провеждат важни срещи, пише "Ройтерс".

Те идват в края на година, когато централните банки генерират чести пристъпи на пазарни сътресения, като най-новите примери са шоковото решение на BoE „без промяна“ на лихвите на 4 ноември, плахото отблъскване на лихвените проценти през октомври от Европейската централна банка и провалът на Банката на Австралия да защити целта си за доходност на облигациите.

Тогава не е изненадващо, че около седмица преди последната реколта от срещи за 2021 г., мерките за волатилност на цените на активите се повишават, като стойностите на валутата и облигациите достигат най-високите нива от месеци

Първо на 15 декември, изявлението на Фед от 18:00 GMT може да обяви по-бързо намаляване на покупките на активи и може да разкрие идеите за бъдещи покачвания на лихвите.

На следващия ден заседава BoE, която през ноември задържа лихвите - в противоречие с пазарните цени.

По-малко от час по-късно Европейската централна банка може да обяви планове за две ключови програми за изкупуване на облигации; последиците могат да бъдат големи за силно задлъжнели държави като Италия.

Съобщенията за паричната политика по своята същност са неточен бизнес. Но неочаквано нестабилната инфлация, заплахите от веригата за доставки за икономическото възстановяване и постоянната фонова заплаха от COVID сега правят резултатите особено трудни за моделиране.

„Независимо дали става дума за мадам Лагард, Андрю Бейли или Джером Пауъл, настоящите обстоятелства създават почти перфектна буря от предизвикателства за комуникацията на централната банка“, каза Карл Таненбаум, главен икономист на Northern Trust, който работеше в отдела за риск на Фед по време на финансовата криза през 2008 г.

Той се надява срещите да доведат до "много по-откровена и оживена дискусия", особено относно пазарите на труда и инфлацията.

Инвеститорите изразяват съчувствие към централните банкери, чиято работа по вървенето по комуникационното въже се усложни допълнително през последните години от огромното влияние на пазарите - много по-голямо от това, с което предишни поколения централни банкери трябваше да се бори.

Стойността на световните акции се доближава до $100 трилиона, почти двойно нивата преди пандемията; разноските на държавните разходи разшириха пазарите на облигации. Търгувайки при високи оценки, потенциалът за неуспехи е огромен. 

А въздействие резонира далеч отвъд пазарите - толкова уверени бяха британските банки в повишаването на лихвите през ноември, че повишиха разходите за жилищни заеми преди срещата на BoE.

Това, което централните банкери трябва да предадат, е ясно – че те ще осигурят необходимата подкрепа в краткосрочен план и ценова стабилност в дългосрочен план. Но на напомпаните пазари, където настроенията се променят за секунди, това е по-трудно, отколкото изглежда.

Това може да подтикне към преосмисляне на стратегиите за сигнализиране; Бейли от BоE например дори предложи да се върне към позиция без насоки.

Ричард Баруел, бивш икономист в BoE, който ръководи макроизследванията в BNP Paribas Asset Management, казва, че централните банки биха искали да запазят опцията за затягане на политиката, но без да се ангажират с нея.

„Предизвикателството е да направим необходимата промяна – и да създадем тази опция – без да дестабилизираме пазарите, като ги убеждаваме, че опцията със сигурност ще бъде упражнена“, каза той.

Ненадеждни гаджета

Баруел каза, че всяка банкова процедура със затягане на политиката през декември ще трябва да обясни решението в светлината на варианта Омикрон. Но тогава рискът е пазарите да ценообразуват бъдещите покачвания на лихвите.

Това е особен проблем за управителя на BoE Бейли.

„Възможно е да има ограничение за броя пъти, в които банкерите могат да издигнат пазара до върха на хълма на повишаването на лихвите, само за да го върнат надолу“, казва Баруел.

Британските медии бързо нарекоха Бейли „Ненадеждно гадже №2“, като актуализираха прозвището, прилагано към предшественика му Марк Карни, чиито политически сигнали понякога не успяваха да се превърнат в действие.

Шефът на ЕЦБ Кристин Лагард също беше критикувана, след като половинчатото й отхвърляне на повишенията на лихвите, предвидени за 2022 г. в края на октомври, повиши еврото и навреди на облигациите. Но ходовете се обърнаха следващата седмица, когато тя силно опроверга повишенията на лихвите.

Джеръм Пауъл от Фед изглежда е получил най-високи оценки, не на последно място заради готовността си да признае, че не е имал всички отговори. Но дори неговото спокойствие напоследък се разклати; дни след като каза на законодателите, че Омикрон може да застраши икономическото възстановяване, той предположи, че е време да спрем да разглеждаме инфлацията като преходна.

Доларът, който беше отслабнал, отново скочи нагоре.

Но Тимъти Граф, ръководител на макростратегията на State Street за EMEA, похвали Пауъл за неговата „честност и откровеност“, правейки паралели с откровеността на бившия шеф на ЕЦБ Марио Драги, на когото се приписва управлението на еврозоната от кризата от 2011-2012 г.

„Фед прави корекция на курса от това, което беше възприето по-рано през годината, правилно или погрешно, като прекалено спокоен подход към въпроса за инфлацията“, каза Граф.