Рекордните разходи на ЕС за отбрана прикриват липсата на сътрудничество

ЕС стартира съвместен фонд за оръжия и работи по 60 съвместни военни проекта

08:02 | 7 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Държавите от Европейския съюз похарчиха близо 200 милиарда евро (225 милиарда долара) за отбрана през 2020 г., най-много от началото на воденето на статистика през 2006 г., но съвместните инвестиции на правителствата намаляха, се казва в доклад на Европейската агенция по отбрана (EDA) в понеделник.

EDA, агенция на ЕС, която помага на правителствата на блока да развиват военните си способности, заяви, че общите разходи на страните от ЕС с изключение на Дания - която се отказва от военни проекти на ЕС - са достигнали 198 милиарда долара, което е увеличение с 5% спрямо 2019 г.

Разходите за отбрана възлизат на 1,5% от икономическата продукция на 26-те държави от ЕС, добре дошла цифра за ръководения от САЩ алианс НАТО, който се стреми към цел от 2% разходи за своите съюзници. Повечето членове на ЕС също са част от НАТО, но искат да могат да действат независимо от Съединените щати, когато е необходимо.

Привържениците на по-силната отбрана на ЕС казват, че предупрежденията са били много – от напускането на Великобритания на блока до приоритетите на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп „Америка на първо място“ и проблемните държави по границите на Европа.

Докладът на EDA обаче отбелязва спад в разходите за сътрудничество въпреки подписания в края на 2017 г. пакт за отбрана на ЕС, който има за цел да обедини ресурси и да сложи край на конкуренцията между националните индустрии, която отслаби предишните усилия за отбрана.

„Тенденцията на спад при европейските съвместни разходи е особено тревожна“, каза в доклада главният изпълнителен директор на EDA Иржи Седиви, който констатира спад от 13% в съвместните доставки на оборудване в сравнение с 2019 г. до 4,1 милиарда евро - третата най-ниска стойност, регистрирана от агенция.

При закупуването на оборудване миналата година правителствата на ЕС основно сключваха сделки сами, като не успяха да изпълнят ангажимента, поет в своя пакт от 2017 г. да гарантират, че малко повече от една трета от такива поръчки се извършват съвместно с други членове на съюза.

Докато ЕС също така стартира съвместен фонд за оръжия, работи по 60 съвместни военни проекта и има за цел да договори нови сили за бързо реагиране, инвестициите в научни изследвания и технологии в областта на отбраната също остават разединени и им липсва сътрудничество, каза EDA.