Натиск върху ЕС да разхлаби патента на ваксините заради новия щам Omicron

Европейската комисия все още отказва да свали интелектуалнтата собственост на ваксините, но по този начин рискува да попадне в политическа изолация

19:45 | 29 ноември 2021
Обновен: 21:29 | 29 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Разпространението на новия коронавирус щам - Omicron, който тръгна от Южна Африка, дава доста сериозен повод на евроскептиците да критикуват блока. Тяхната теза в момента е, че ЕС стои на пътя на бързото и безболезнено ваксиниране на най-бедните нации, тъй като всячески се опитва да защити патента на ваксините, съобщава Politico. 

Европейската комисия е наясно, че тези седмица ще бъде много тежка. Комисарите, които отговарят за търговията, са в риск от политическа изолация, тъй като защитниците на големите фармацевтични компании ще дискутират разхлабването на правилата за интелектуална собственост на ваксините по време на срещата на върха в Женева на Световната търговска организация (СТО). 

Срещата с висшия ешелон на СТО трябваше да бъде отложена заради Omicron, но това по никакъв начин не означава, че дипломатите на ЕС могат да си отдъхнат. Напротив. Защитниците на разхлабването на интелектуалната собственост веднага посочиха разпространението на новия щам като доказателство, че подобна мярка е нужна, а отлагането на срещата на СТО се счита като поредното потвърждение на тази теза. 

“Ваксина за хората” - коалиция от 50 организации вече твърдо е заявила позицията си, че патентът на ваксините трябва да бъде свален, за да може бедните държави да получат шанс да ваксинират населението си. Мащабната организация дори направи връзка между отлагането на събитието на СТО и нуждата от по-широко разпространение на ваксините без пречките на интелектуалната собственост. 

Коалицията твърди, че сегашната ситуация е можело да бъде предотвратена. Тя твърди, че богатите нации и Световната здравна организация са виновни за нея, защото са отказвали и отлагали този така наложителен разговор. Южна Африка се счита за мястото, от където тръгна Omicron и много държави наложиха забрана за влизане на тяхна територия за всички, които идват от южната част на африканския континент. Тази забрана е причина много делегати от Африка да не могат да присъстват на срещата в Женева. Това наложи и нейното отлагане. 

Бедни срещу богати

Индия и Южна Африка водят битката за сваляне на интелектуалната собственост на ваксините. За тяхно съжаление се изправят срещу противник с много силни позиции в световната търговия - Европейския съюз. Позицията на ЕС е подкрепена от Великобритания, Швейцария и Канада. Разрешаването на този въпрос ще отнеме време. Богатите държави твърдят, че интелектуалната собственост е важна, за да може големите фармацевтични компании да наливат ужасно много пари в нови медицински проучвания, които да доведат до по-добри лекарства. Бедните нации смятат, че тези лекарства няма да имат никакво значение, ако по-бедните държави нямат достъп до тях. 

Представители на Зелените в Европейския парламент, както и членове на Световната здравна организация, застават зад идеята, че пандемията никога няма да приключи, освен ако всички държави нямат еднакъв достъп до ваксините против COVID-19. Според информация, събрана от Университета “Джон Хопкинс”, само 24% от населението на Африка е ваксинирано. Във Франция и Германия този брой надхвърля 70%. Друг силен аргумент, който защитниците на свалянето на патента на ваксините изтъкват, е, че това освен хуманитарна кауза, е също и икономическа. Повишаването на общия брой ваксинирани в световен план ще предотврати икономическия шок при появата на нов щам. 

В същото време Европейският парламент притиска Комисията да разхлаби интелектуалната собственост. Евродепутати подготвят резолюция, която да е в подкрепа на свалянето на патента на ваксините. Но ЕК дава отпор. Източници на Politico твърдят, че Европейската комисия е твърда в позицията си и е съгласна единствено на временно разхлабване на интелектуалната собственост. 

Всичко зависи от САЩ 

До голямата степен президентът на САЩ държи най-силните карти. Министрите на търговията на държавите-членки на ЕС се събират този понеделник (днес), за да изкажат мнението си по въпроса с интелектуалната собственост. В медиите бе разпространена проекторезолюция, която не дава възможност на ЕК да застане плътно зад позицията си да не разхлабва патента на ваксините. До момента САЩ също подкрепят идеята да се свали правото на интелектуална собственост, но не са направили нищо, за да се стигне до такова решение. Европейската комисия се надява Съединените щати да не предприемат стъпки в полза на разхлабването на интелектуалната собственост, но до момента всичко е в сферата на спекулациите, защото Вашингтон мълчи по темата. Единственото, което ни остава, е да чакаме, за да видим какво ще предприеме администрацията на Байдън.