Западна Европа спря да е толкова либерална спрямо Covid мерките

Ненавременните опити да се овладее кризата в множество западни държави доведоха до насилие и протести

13:29 | 22 ноември 2021
Обновен: 14:30 | 22 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Четвъртата вълна от COVID-19 удари със страшна сила и страните в Западна Европа, въпреки високите нива на ваксинация там. Правителствата на западните държави решиха да прекратят либералния си подход и в рамките на дни въведоха тежки мерки, които обаче постигнаха обратния на желания ефект. Резултатът от ненавременните мерки бе протести, насилие и сблъсъци с полицията на много места. 

Нидерландия

Протестите в Нидерландия продължават вече трети пореден ден, като полицията издаде спешна заповед за обявяване на тревога в източния град Енсхеде, близо до границата с Германия. Протестиращите са палили фойерверки и са вандализирали сгради и автомобили в градовете - Грьонинген и Леуварден на север, Енсхеде на изток и Тилбург на юг в късните часове на неделния ден. Около 130 души са арестувани от началото на протестите, съобщават от полицията, съобщава Deutsche Welle. 

Футболен мач в Леуварден е бил прекъснат за кратко, след като запалянковци, които не са били допуснати на спортното зрелище поради ограниченията, свързани с COVID, са хвърляли фойерверки по терена, съобщават от нидерландските медии.

В Ротердам, вторият по големина град в Нидерландия, полицията арестува 26 души в неделя, след като футболни фенове се разбунтуваха по време на мач - запалянковците са нападнали полицията, хвърляли са предмети и фойерверки.

Но протестите са били много по-мирни от тези, които избухнаха в Ротердам в петък вечерта и в Хага в събота. Правителството на Нидерландия наложи частичен локдаун на 13 ноември и обмисля по-строги мерки за неваксинираните на публичните места.

Белгия 

Хиляди протестираха срещу ограниченията против COVID-19 в центъра на Брюксел тази неделя. Протестите бяха срещу изискването на правителството хората да показват сертификат за ваксина на обществени места като ресторанти. Около 35 000 души излязоха на улицата в Брюксел в неделя, съобщават от полицията. Но мнозинството от протестиращи се е разпръснало преди да се стигне до насилие.

Към вечерта протестиращите започнаха да разбиват коли и да палят кофи за боклук, принуждавайки полицията да извади водни оръдия и сълзотворен газ, за ​​да възстанови реда.

Началникът на бюрото на DW в Брюксел Александра фон Нахмен казва, че е усещала миризмата на сълзотворен газ, докато е вървяла към работа.

При сблъсъците са ранени трима полицейски служители и един демонстрант, това съобщава говорител на полицията. Били са задържани около 42 протестиращи.

Новозаразените с COVID-19 нараснаха с тревожен темп в Белгия през последните седмици, като страната регистрира средно над 12 000 нови инфекции на ден. Въпреки че 75% от населението е ваксинирано в Белгия, ситуацията е много по-лоша в столицата, където само 57% са били напълно имунизирани, казва началникът на бюрото на DW в Брюксел.

Австрия

Този понеделник даде началото на третия общонационален локдаун в Австрия. На гражданите ще им бъде позволено да пътуват само до работа, да ходят до магазина или за да спортуват, като се очаква това да продължи до средата на месец декември. Също така от февруари месец следващата година ваксинирането в Австрия става задължително, което превръща страната в първата, която въвежда такива радикални мерки срещу COVID-19. 

Като част от локдауна ресторантите и повечето магазини ще бъдат затворени, заедно с традиционните коледни базари. Музеи, фитнес зали, симфонични зали и опери също са затворени от неделя вечер. Някои хранителни магазини ще останат отворени.

Местните бързаха за работа в понеделник сутринта по улиците около катедралата Свети Стефан във Виена. Масите от туристи, които наскоро се върнаха в столицата, почти напълно отсъстваха от картинката, което подчертава въздействието на тежката мярка върху ключовата за града туристическа индустрия.

След влизането в сила на задължителната ваксинация глобите могат да достигнат 3600 евро и 1500 евро в случай на подсилващи ваксини. Властите ще наложат наказанието, само ако гражданин изрично откаже да бъде ваксиниран.

Действията на правителството предизвикаха яростни протести във Виена, където около 40 000 души, водени от дясната Партия на свободата, излязоха на улиците в събота. Банери и плакати с надписи  „Свобода“ и „Долу ръцете от децата ни“ бяха развявани от протестиращите

Друг протест в Линц - столицата на Горна Австрия, която заедно със Залцбург в момента има най-високия седемдневен процент на новозаразени с COVID-19 в Европа - привлече хиляди протестиращи в неделя.

През уикенда в цяла Европа бяха наблюдавани огнища на насилие и протести, от Белфаст до Загреб, в отговор на различни мерки срещу ковид, предприети от правителствата, които отчаяно искат да оставят пандемията зад гърба си. 

Австрийската програма за ваксини спря след бърз старт през пролетта. Малко над 66% от населението в Австрия е напълно waksinirano, което е сред най-ниските нива в Западна Европа.

Австрия може да послужи като пример за страните на изток, където нивата на ваксинация са още по-ниски, а смъртните случаи от вируса нарастват. Но това ще бъде и пример за рисковете от това да се опиташ да овладееш кризата твърде късно, каза Томас Хофер, политически анализатор и консултант във Виена.