Вашият електрически автомобил не е толкова екологичен, колкото си мислите

Едно от всеки пет превозни средства, продадени в Европа през последното тримесечие, е електрифицирано

17:26 | 14 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Електрическите превозни средства (EV) са мощно оръжие в световната битка за преодоляване на глобалното затопляне, но тяхното въздействие варира значително от нация до нация и на някои места замърсяват повече от бензиновите модели, показва анализ на данните.

В Европа, където продажбите нарастват най-бързо в света, електрическите автомобили в Полша и Косово всъщност генерират повече въглеродни емисии, тъй като мрежите са изключително зависими от въглища, според данните, събрани от изследователската консултантска група Radiant Energy Group (REG).

На други места в Европа обаче картината е по-добра, въпреки че относителните икономии на въглерод зависят от това какви са мрежите за доставки и времето на деня, в което се зареждат превозните средства.

Най-добре се представят ядрената и водноелектрическа Швейцария със 100% спестяване на въглерод спрямо бензиновите превозни средства, Норвегия 98%, Франция 96%, Швеция 95% и Австрия 93%, според проучването.

Изоставащите са Кипър с 4%, Сърбия с 15%, Естония с 35% и Холандия с 37%. Шофьор на електромобил в най-големия производител на автомобили в Европа Германия, която разчита на комбинация от възобновяеми източници и въглища, прави 55% спестяване на парникови газове, показват още данните.

В страни като Германия или Испания с големи инвестиции в слънчева и вятърна енергия, липсата на съхранение на възобновяема енергия означава, че количеството въглерод, спестен от шофирането на EV, зависи до голяма степен от времето на деня, в което презареждате батерията.

Зареждането следобед - когато слънцето и вятърът са по-разпространени - спестява 16-18% повече въглерод, отколкото през нощта, когато е по-вероятно мрежите да се захранват с ток от газ или въглища.

Анализът се основава на публични данни от платформата за прозрачност на европейските оператори на преносна система ENTSO-E и Европейската агенция за околна среда (EEA).

Проучването показа как способността на автомобилната индустрия да намалява емисиите зависи от намирането на по-добри начини за декарбонизация на електрическите мрежи и съхранение на възобновяема енергия - предизвикателства, които много европейски страни все още не са преодолели.

Литиево-йонните батерии са в състояние да съхраняват енергия на пълен капацитет само до около четири часа, което означава, че дори страни, които доставят значителни количества слънчева и вятърна енергия през деня, имат проблеми да набавят такава енергия за нощно зареждане. 

Следите остават

Докато в региона не бъде налична постоянна нисковъглеродна енергия, шофьорите на EV, които искат да намалят въглеродния си отпечатък, и инженерите, проектиращи инфраструктура за зареждане, трябва да вземат предвид тези различия, казаха изследователите на REG, базирани в Германия и САЩ.

"Електричеството има способността да декарбонизира транспорта по начин, който двигателите с вътрешно горене никога няма да направят“, казва Сид Бага от консултантската група.

"Но въглеродното въздействие от електрификацията варира драстично в зависимост от енергийния микс на дадена страна... Държавите трябва да приемат надеждни и постижими стратегии за декарбонизация на електроенергията, за да бъде преходът към електромобилите успешен.“

Пропастта в емисиите между електрическите и бензиновите превозни средства намаля през последните години, тъй като автомобилните производители осъзнаха, че ще трябва да постигнат целите на ЕС за намаляване на въглеродните емисии, докато все още продават повече автомобили с двигател с вътрешно горене (ДВГ) - което направи двигателите им по-икономични.

В резултат на това въглеродната интензивност на новорегистрираните бензинови автомобили в Европа спадна средно с 25% между 2006 г. и 2016 г., според данните на ЕС.

Продажбите на електромобили в Европа се задвижват от правителствени субсидии и регулациите срещу новите автомобили с двигател с вътрешно горене от 2035 г. Едно от всеки пет превозни средства, продадени в Европа през последното тримесечие, е електрифицирано, а консултантската фирма Ernst & Young очаква продажбите на модели с нулеви емисии да изпреварят ДВГ в абсолютни стойности до 2028 г.

Автомобилните производители, включително General Motors, Stellantis и Volkswagen, са си поставили цели да продават предимно или изключително електрически превозни средства в Европа през следващите години, като GM се ангажира с електрическа европейска гама до 2022 г., а Volkswagen се стреми към 70% продажби на изцяло електрически автомобили до 2030 г.

Проучването на REG се основава на данни от 1 януари до 15 октомври 2021 г. То сравнява емисиите от зареждане на електрическо превозно средство, съответстващо на ефективността на Tesla Model 3, за изминаване на 100 км с емисиите, генерирани от зареждането на средностатистическо бензиново превозно средство на същото разстояние.

Държавите, в които зареждането на електрическо превозно средство е с над 85% по-чисто от шофирането на автомобил, задвижван с бензин, обикновено са тези с постоянен източник на енергия с ниско съдържание на въглерод, а именно ВЕЦ или АЕЦ.

Дори и тогава няма строги правила за това кой енергиен източник по кое време води до най-ниско предлагане на въглерод в ЕС: например в Швеция вятърът духа повече през нощта.

Зареждането на електромобил в Ирландия, която набавя 46% от енергията си от възобновяеми източници, спестява приблизително същата част от въглерода като в Молдова, която получава 94% от енергията си от газ, установи проучването, тъй като резервните изкопаеми горива в Ирландия са по-въглеродно интензивни.

"Ирландия произвежда по-голямо количество електричество с нулев въглерод от Молдова, но също така получава около 13% от електроенергията си от петрол (1,8 пъти по-мръсен от газа), 9% от въглища (2,3 пъти по-мръсен от газа) и 3% от торф (2,6 пъти по-мръсен от газа)", каза Бага.